Ιωάννης Πολυζώης – Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Εξατομικευμένη Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική Δεξιού Ώμου σε Ασθενή με Βαριά Παραμορφωτική Αρθρίτιδα

Ιωάννης Πολυζώης – Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Η 59χρονη ασθενής αντιμετώπιζε πολύ έντονο πόνο στον ώμο και το χέρι και παρουσίαζε σοβαρή δυσκαμψία στο εν λόγω σημείο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε και η ίδια «δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει καθόλου το χέρι της και πονούσε όλη μέρα και κάθε βράδυ». Μία από τις πρώτες ενέργειες που έλαβαν χώρα, ήταν η λήψη ενός ενδελεχούς ιατρικού ιστορικού. Στη συνέχεια, σειρά είχε η λεπτομερής κλινική εξέταση της ασθενούς, όπως και οι απεικονιστικές εξετάσεις (ειδικές ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία). Εν τέλει, διαπιστώθηκε πως η ασθενής έπασχε από βαριά παραμορφωτική αρθρίτιδα με οστικές παραμορφώσεις. Η ανάγκη να απαλλαγεί πλήρως η ασθενής από τον πόνο, οδήγησε σε τρεις εναλλακτικές λύσεις:
  • Στη συντηρητική θεραπεία, δηλαδή σε διαδοχικές ενέσεις και παυσίπονα
  • Στην κλασική ολική αρθροπλαστική του ώμου
  • Στην ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου
Όσον αφορά την πρώτη επιλογή, δεν προτιμήθηκε, καθώς αυτή η τόσο σοβαρή αναλγητική αγωγή δε θα μπορούσε να απαλλάξει την ασθενή από τον πόνο που αντιμετώπιζε σε μόνιμη βάση. Το αποτέλεσμα της θεραπείας θα ήταν πρόσκαιρο, κυρίως εξαιτίας του προχωρημένου βαθμού της αρθρίτιδας. Ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη επιλογή, τελικά ακολουθήθηκε η θεραπευτική λύση της ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής, λόγω της ύπαρξης παραμορφωτικής αρθρίτιδας και των σημαντικών οστικών παραμορφώσεων και ελλειμμάτων.

Ο προ εγχειρητικός έλεγχος

Ο προ εγχειρητικός έλεγχος ήταν πολύ μεθοδικός και συγκεκριμένος. Η τρισδιάστατη αξονική τομογραφία της ασθενούς σε ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή βοήθησε στον ακριβή υπολογισμό του σημείου στο οποίον έγινε η αντικατάσταση της άρθρωσης  και η εμφύτευση των διαφορετικών προθέσεων. Επίσης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του μεγέθους των προθέσεων, αλλά και στην επιλογή της γωνίας και συγκεκριμένης κατεύθυνση  από την οποία θα εισχωρήσουν οι προθέσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα, καθώς οδηγεί σε μέγιστη ακρίβεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και πρόκειται για ένα πλάνο το οποίο είναι πάντα απόλυτα εξατομικευμένο για τον κάθε ασθενή.

Η επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε λοιπόν σε ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου, η οποία αφορά την εμφύτευση τεχνητών επιφανειών στην άρθρωση του ώμου οι οποίες τοποθετούνται αντιστρόφως. Πιο συγκεκριμένα, το μεταλλικό ημικύκλιο της σφαίρας που αντικαθιστά την κεφαλή του βραχιονίου οστού, τοποθετείται στην ωμογλήνη, την υποδοχή της ωμοπλάτης. Το πρόθεμα αυτό σταθεροποιείται αρχικά με μία πανίσχυρη κεντρική βίδα καθώς και ειδικές περιφερικές βίδες. Στη συνέχεια τοποθετείται ένας  ένας στειλεός στο βραχιόνιο. Αυτά κουμπώνουν μεταξύ τους με ένα πλαστικό πολυαιθυλένιο. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν έχουμε  ένα εξαιρετικά δυνατό και σταθερό νέο ώμο, ο οποίος επιτρέπει την κίνηση προς κάθε κατεύθυνση και δύναται να πάρει οποιοδήποτε φορτίο. Εμβιομηχανικά, μετατοπίζεται το κέντρο περιστροφής της άρθρωσης προς τα κάτω και προς τα έξω, βελτιώνοντας έτσι την τάση του δελτοειδούς μυός, αλλά και των παρακείμενων ιστών, μαλακών μορίων και μικρών τενόντων του ώμου, του λεγόμενου στροφικού πετάλου.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης

Πράγματι το χειρουργείο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η ασθενής εξήλθε την επόμενη ημέρα και απαλλάχτηκε πλήρως από τον πόνο μέσα σε λίγες ώρες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ασθενής δεν έχασε καθόλου αίμα, ενώ η ανάρρωσή της υπήρξε τάχιστη, χωρίς καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί ήδη από το πρώτο 24ωρο και διατήρησε έναν φάκελο ανάρτησης για περίπου 10 μέρες κατά τις οποίες μπορούσε ήδη να κουνήσει το χέρι της προς κάθε κατεύθυνση. Η άμεση λοιπόν επιστροφή της στην καθημερινότητα έγινε λόγω της μικρής τομής, αφού η  μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική. Αυτό σημαίνει πως κατά την προσπέλαση δεν κόβονται οι μύες και οι τένοντες, ενώ η αντικατάσταση της άρθρωσης γίνεται χωρίς να τραυματίζονται οι παρακείμενοι ιστοί, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή αρθρίτιδα και έντονο καθημερινό πόνο. Η ασθενής, έχοντας πλέον περάσει αρκετές εβδομάδες μετά το χειρουργείο, είναι πανευτυχής, αισθάνεται πως έχει γυρίσει πλήρως στην καθημερινότητά της, έχει πλήρες εύρος κίνησης, δύναμη και λειτουργικότητα χωρίς κανένα πόνο.

Πλεονεκτήματα μεθόδου

Βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι το γεγονός πως είναι ελάχιστα επεμβατική, αφού απαιτεί μια μικρή τομή, είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Παρατηρείται πλήρης εξάλειψη πόνου, ήδη από τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο. Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, αλλά μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, εάν φυσικά το επιθυμεί ο ίδιος ο ασθενής και διαρκεί περίπου 45- 60 λεπτά. Οι επιπλοκές είναι από ελάχιστες έως μηδενικές. Σε αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο  η χειορυργική εμπειρία του ιατρού. Επομένως, ακόμα και ασθενείς, οι οποίοι αποτελούν δύσκολα περιστατικά, επιστρέφουν στην κανονικότητα πάρα πολύ σύντομα. Οι τελευταίες και πιο σύγχρονες γενιές των ανάστροφων αρθροπλαστικών του ώμου, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και υπερτερούν σε σχέση με τις κλασικές ολικές αρθροπλαστικές, σε δύσκολες παραμορφωτικές αρθρίτιδες, σε κατάγματα, σε οξεία και χρόνια εξαρθρήματα με έλλειμα οστού και συντριβή, σε αναθεωρήσεις άλλων επεμβάσεων, όπως βέβαια και σε μαζικές ρήξεις των τενόντων του ώμου και στη δευτερογενή αρθρίτιδα λόγω των ρήξεων αυτών. Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική αποτελεί σήμερα τη βασική μέθοδο εκλογής. Τουλάχιστον το 80% των αρθροπλαστικών του ώμου παγκοσμίως είναι ανάστροφες ολικές αρθροπλαστικές, λόγω της εξαιρετικής βιωσιμότητάς και λειτουργικότητάς  τους. ————————————————————

Λίγα λόγια για τον ιατρό

Ο Δρ. Ιωάννης Πολυζώης και η ομάδα του είναι περήφανοι καθότι κατάφεραν τελευταία να εμφυτεύσουν την πρώτη ανάστροφη ολική αρθροπλαστική στην Ελλάδα τύπου  Arthrex με MGS Glenoid, η οποία έχει τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην Ευρώπη και στην Αμερική την τελευταία 15ετία και χαρακτηρίζεται από τα πιο σύγχρονα υλικά, καθώς και την πιο σύγχρονη μέθοδο προ εγχειρητικού σχεδιασμού που επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε  εξατομικευμένο εμφύτευμα για συγκεκριμένο ασθενή με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ο Δρ. Πολυζώης λόγω της πλούσιας κλινικής και επαγγελματικής του πορείας στο εξωτερικό, μετά από 25ετή πορεία στην Μεγάλη Βρετανία και 10ετή μόνιμη διευθυντική θέση, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 9.500 επιτυχημένες επεμβάσεις γύρω από τον ώμο και το άνω άκρο. Παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό για περισσότερες πληροφορίες για οποιοδήποτε πρόβλημά, πόνο ή τραυματισμό γύρω από την περιοχή του ώμου και άνω άκρου.