Διάστρεμμα καρπού

κάταγμα καρπού Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα Διάστρεμμα καρπού γάγγλιο καρπού

Διάστρεμμα καρπού – Τι είναι;

Διάστρεμμα καρπού ονομάζεται η ρήξη ή υπερβολική διάταση ενός συνδέσμου (του ιστού που ενώνει δύο οστά και σταθεροποιεί μια άρθρωση). Είναι πιο συχνό στην ποδοκνημική, στο γόνατο ή στον καρπό.

Οι σύνδεσμοι ενώνουν τα 10 διαφορετικά οστά στον καρπό. Τα διαστρέμματα των συνδέσμων κυμαίνονται από ήπιες διατάσεις σε μερικές έως ολικές ρήξεις.

Υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι στον καρπό που μπορούν να υποστούν διάστρεμμα. Δύο από τα κοινά είναι ο σκαφομηνοειδής σύνδεσμος στη μέση του καρπού μεταξύ του σκαφοειδούς και μηνοειδούς οστού, καθώς και ο μηνοπυραμοειδής σύνδεσμος, ο οποίος συνδέει το πυραμοειδές με το μηνοειδές οστό του καρπού καθώς και ο τρίγωνος χόνδρος (TFCC) στο εξωτερικό του καρπού.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι σύνδεσμοι στον καρπό, αλλά τραυματίζονται λιγότερο συχνά . Μερικές φορές, ένα σοβαρό διάστρεμμα καρπού μπορεί να αποσπάσει ένα μικροσκοπικό κομμάτι οστού.

Ένα διάστρεμμα καρπού προκαλείται συνήθως από πτώση και στήριξη στο χέρι ή ξαφνική και βίαια περιστροφική κίνηση . Κατά την πρόσκρουση ο καρπός έρχεται σε υπερέκταση δηλαδή λυγίζει προς τα πίσω με αποτέλεσμα να προκαλείται διάταση σε κάποιο σύνδεσμο.

Συμπτώματα του διαστρέμματος καρπού

Ένα διάστρεμμα καρπού είναι συχνά πρησμένο και επώδυνο, ειδικά με τη κίνηση. Μπορεί να υπάρχουν μώλωπες. Ο πόνος και το πρήξιμο μπορεί να αναπτυχθούν για αρκετές ημέρες και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως έξι εβδομάδες.

Διάγνωση

Ο Κος Πολυζώης σας θα εξετάσει τον καρπό σας και να ελέγξει πώς κινείται. Θα σας στείλει για ειδικές ακτινογραφίες. Ο σκοπός της εξέτασης και των ακτινογραφιών είναι να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν σπασμένα οστά, εξαρθρωμένες αρθρώσεις ή σημάδια πλήρους συνδεσμικής ρήξης .

Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν ένα διάστρεμμα καρπού δεν βελτιωθεί μετά από μια περίοδο ξεκούρασης και αποχή από δραστηριότητες, ο Κος Πολυζώης θα προχωρήσει σε πρόσθετη απεικόνιση δηλαδή συνήθως μια μαγνητική τομογραφία (MRI) με ή χωρίς σκιαγραφικό. Κατά αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσει εάν υπάρχουν ρήξεις που δεν φαίνονται στην απλή ακτινογραφία αλλά υπάρχει σοβαρή κλινική υποψία κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Αξιολογήσεις

Γιάννης Κ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κ. Πολυζώη μετά από ένα τραυματισμό μου σε 5χ5. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Ο κ. Πολυζώης μου εξήγησε όλα τα βήματα τη θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσω και σε κάθε βήμα ένιωθα ότι είχα δίπλα μου ένα γιατρό με εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Θοδωρής Σ.
Read More
Επισκέφθηκα το γιατρό λόγω μιας αθλητικής κάκωσης στο γόνατό μου σε συνέχεια ενός τραυματισμού μου λόγω μπάσκετ. Εξαιρετικός επιστήμονας σε επίπεδο γνώσεων και επιπλέον προσιτός άνθρωπος, μου έλυσε όλες τις απορίες μου. Το πρόβλημά μου θεραπεύτηκε τελείως. Έχω επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές μου. Παίζω μπάσκετ στο 100% των δυνατοτήτων μου και δεν αισθάνομαι πια καμία ενόχληση. Σωστή διάγνωση, θεραπεία και αποθεραπεία. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Νίκος Ζ.
Read More
Εξαίρετος γιατρός, άνθρωπος και συνεργάτης! Σαν φυσικοθεραπευτης έχω αναλάβει την αποκατάσταση ασθενών του μετεγχειρητικα , και λόγω των τεχνικών και της εμπειρίας που χρησιμοποιεί, κάνει την δουλειά μου πολύ πιο εύκολη και την αποκατάσταση του ασθενούς πιο ανώδυνη. Σπουδαία εξειδικευση σε ότι αφορά τον ώμο!
Θωμάς Μ.
Read More
Εξαιρετική κλινική εξέταση στηριζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα. Απόλυτα καταρτισμένος στο αντικείμενο του με ανθρώπινη προσεγγιση στο πρόβλημα σου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.
Νεφέλη Θ.
Read More
Επισκέφτηκα τον γιατρό για ένα τραυματισμό που είχα στον αστράγαλο μου, γιατί χρειαζόμουν μία δεύτερη γνώμη. Ο κ. Πολυζώης ήταν εξαιρετικός σε όλη την συνάντηση, παίρνοντας το ιστορικό μου όπως ενδείκνυται και αφιερώνοντας χρόνο να μου εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί στο πόδι μου με τον τραυματισμό καθώς και ποιες είναι οι επιλογές μου. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία που σου δίνει μία πολύ ολοκληρωμένη γνωμάτευση. Στην συνάντηση είχα την ευκαιρία να ζητήσω και την συμβουλή του για ένα παλιότερο τραυματισμό με τον ώμο μου, γιατί έχει εξειδίκευση σε αυτό το σημείο. Τον συστήνω 100% γιατί είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές.
Βασίλειος Μ.
Read More
Πριν ένα μήνα περίπου υποβλήθηκα σε επέμβαση αρθροσκόπησης στον αριστερό ώμο λόγω δυσκινησίας που μου εμφανίστηκε, με ιατρό τον κ. Πολυζώη. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η αποθεραπεία ακολούθησε ακριβώς τα χαρακτηριστικά και τους χρόνους για τους οποίους με είχε ενημερώσει ο κ. Πολυζώης εξ αρχής. Ήταν η πρώτη επέμβαση που έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και θεωρώ ότι ο κ. Πολυζώης μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και με βοήθησε εξηγώντας μου με κάθε λεπτομέρεια τη βλάβη στον ώμο μου και τον τρόπο αντιμετώπισης. Ήταν πρόθυμος να ασχοληθεί μαζί μου οποιαδήποτε στιγμή, σοβαρός, ηθικός και φιλικός σε κάθε περίπτωση. Αναζητώντας πληροφορίες για την επιστημονική του κατάρτιση διαπίστωσα ότι διαθέτει εξαιρετικό βιογραφικό γεγονός που αύξησε σημαντικά την εμπιστοσύνη που μου ενέπνευσε. Προτείνω τον κ. Πολυζώη ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε παρουσιάζει ορθοπεδικό πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό μου.
Τηλέμαχος Σ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω στην άρθρωση του αγκώνα. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα, άριστα καταρτισμένο. Το σημαντικότερο όμως προσόν του κατά τη γνώμη μου είναι η ικανότητα του να εμπνέει εμπιστοσύνη, απόρροια της βαθιάς γνώσης του αντικειμένου του αλλά και της ευγενικής του προσωπικότητας. Φιλικός και σοβαρός, πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και να εξηγήσει με τρόπο απλό και κατανοητό τη φύση του προβλήματος και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του. Συνιστώ τον κύριο Πολυζώη ανεπιφύλακτα.
Νικόλαος Κ.
Read More
Έχοντας χρόνιο πρόβλημα πόνου στη μέση, και μετά από ένα νέο τραυματισμό στην περιοχή, επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη. Άκουσε με προσοχή το ιστορικό μου, με εξέτασε κλινικά λεπτομερώς και μου εξήγησε με υπομονή την εικόνα της μαγνητικής μου τομογραφίας. Εκτίμησα ιδιαίτερα τον καθησυχαστικό του τόνο και τη διάθεση του να λύσει τις απορίες μου και να με καθοδηγήσει στα στάδια της αποθεραπείας μου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα
Γιώργος Μ.
Read More
Αντιμετώπισα πρόβλημα στην ομαλή κίνηση του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού (κλείδωμα με πόνο στις ακραίες κινήσεις και στα παιχνίδια αναψυχής). Ο έμπειρος ορθοπεδικός Ι. Πολυζώης στον οποίο απευθύνθηκα διέγνωσε εκτυνασσόμενο δάχτυλο (trigger finger). Μου έκανε επέμβαση και η αποκατάσταση έγινε πολύ γρήγορα. Η αποκατάσταση ήταν εντυπωσιακή. Σε χρόνο λιγότερο από μια βδομάδα εκτός των άλλων μπόρεσα να ξανασχοληθώ με τα αγαπημένα μου sport που χρειάζονται δυνατά δάχτυλα, την αναρρίχηση βράχων, το ποδήλατο βουνού και το τρέξιμο βουνού.
Μαίρη Μ.
Read More
Σύνθετο κάταγμα αγκώνα, έγινε πετυχημένη οστεοσύνθεση. Ευχαριστώ τον κ. Πολυζώη για την ευγενή ενημέρωση και επικοινωνία που σε ασθενή είναι σημαντική.
Ζηναΐς Κ.
Read More
Εξαιρετικός ιατρός με μεγάλη εμπειρία σε sport's medicine. Μετά από ατύχημα στο σκι περπατάω σαν να μην έγινε ποτέ!
Βασιλική Μπ.
Read More
Εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά και άνθρωπος!!!! Όποτε τον χρειαστείς είναι δίπλα σου, να σε καθησυχάσει, να σε βοηθήσει. Μου έκανε αφαίρεση ενός ογκιδίου στο δάχτυλο και από την πρώτη στιγμή που με εξέτασε μέχρι την εγχείριση ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά χωρίς καθόλου μετεγχειριτικούς πόνους. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!
Previous
Next

Θεραπεία του διαστρέμματος καρπού

Ένα διάστρεμμα καρπού αντιμετωπίζεται συνήθως χωρίς χειρουργική επέμβαση. Ο πάγος και ο νάρθηκας μπορεί να είναι χρήσιμα για τις πρώτες λίγες ημέρες. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την ανάπαυση του τραυματισμένου καρπού και τη χρήση νάρθηκα ανάλογα με τις ανάγκες έως ότου βελτιωθούν τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από λίγες μέρες έως και 6 εβδομάδες.

Αν διαπιστωθεί πλήρης συνδεσμική ρήξη τότε η χειρουργική θεραπεία είναι η σωστή επιλογή. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να γίνει αρθροσκοπικά ή με μικρή τομή ελάχιστης επεμβατικότητας.

Ο Κος Πολυζώης χρησιμοποιεί μια πολύ μικρή κάμερα και άλλα ειδικά όργανα τα οποία τοποθετούνται μέσα στον καρπό για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν την βλάβη του συνδέσμου Η αρθροσκόπηση του καρπού πραγματοποιείται με πολύ μικρές οπές των 4 χιλιοστών στο δέρμα.

Μερικοί τραυματισμοί απαιτούν ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, όπου μέσω μιας τομής μέγιστη των 5 εκ. γίνεται η αποκατάσταση του συνδέσμου με μόσχευμα ή χωρίς ανάλογα με το αν είναι οξύς ή χρόνιος τραυματισμός και βέβαια σε σχέση και με την ποιότητα των ιστών.

Υπάρχει μια ποικιλία μεθόδων αποκατάστασης της συνδεσμικής σταθερότητας που περιλαμβάνουν τη χρήση σύγχρονων και εξειδικευμένων υλικών. Μετεγχειρητικά ο καρπός τοποθετείται σε νάρθηκα για λίγες μέρες και στη συνέχεια ο ασθενής ακολουθεί εξατομικευμένο συστηματικό πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας για κίνηση και ενδυνάμωση.

Σε γενικές γραμμές οι επεμβάσεις αυτές διαρκούν κατά μέσο όρο 30 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου λίγες ώρες μετά.

Είναι αναίμακτες και ανώδυνες και ο ασθενής μπορεί να παραμείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αν φυσικά το επιθυμεί ο ίδιος.
Η αποκατάσταση είναι τάχιστη και πλήρης μετά τη φυσικοθεραπεία.

Σχετικοί τραυματισμοί

Μερικές φορές, ένα μικρό κομμάτι οστού μπορεί να τραβηχτεί από ένα από τα οστά του καρπού. Αυτά τα μικρά κατάγματα συχνά δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση και μπορεί να επουλωθούν από μόνα τους.

Πρόγνωση

Το διάστρεμμα καρπού έχει συνήθως άριστη πρόγνωση με ελάχιστα ή καθόλου μακροχρόνια συμπτώματα. Η επούλωση μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 12 εβδομάδες ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, αλλά η ανάρρωση είναι συνήθως εξαιρετική.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Κο Πολυζώη και την ομάδα του για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι