Αρθροσκόπηση Ώμου

αρθροσκόπηση ώμου

Η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστη παρεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιούν οι εξειδικευμένοι  ορθοπαιδικοί  χειρουργοί για να επιθεωρήσουν, να διαγνώσουν και κυρίως να θεραπεύσουν και να δώσουν άμεση και μόνιμη λύση  στην οποιαδήποτε παθολογία ή συνδυασμό αυτών στο εσωτερικό μιας οποιαδήποτε άρθρωσης.

Η λέξη αρθροσκόπηση προέρχεται από τις δύο αρχαίες ελληνικές  λέξεις, «άρθρον»  (άρθρωση)  και «σκοπέω» (εξετάζω).  Σημαίνει κυριολεκτικά «Εξετάζω από μέσα την άρθρωση».

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος κατά τη διάρκεια της οποία, ο χειρουργός εισάγει μια πολύ μικρή κάμερα μεγάλης ευκρίνειας, το λεγόμενο  αρθροσκόπιο, στην άρθρωση του ασθενή. Η κάμερα εμφανίζει εικόνες σε μια οθόνη βίντεο και ο ειδικός χειρουργός χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες για να καθοδηγήσει μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία.

Λόγω του ότι το αρθροσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία είναι εξαιρετικά λεπτά, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δεν χρησιμοποιούνται χειρουργικές τομές.  Μέσα από οπές 3-4 χιλιοστών, γίνεται παρατήρηση και επισκόπηση της άρθρωσης εσωτερικά, συγκρίνεται η εικόνα με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και των απεικονιστικών εξετάσεων και οι τυχόν βλάβες και  παθολογία αναγνωρίζονται με ακρίβεια. Εν συνεχεία,  οι βλάβες αποκαθίστανται με απόλυτη ακρίβεια, σαφήνεια και αποτελεσματικότητα και βέβαια  με ανατομικό τρόπο. Κατά αυτόν τον τρόπο η άρθρωση του Ώμου επανέρχεται στην κανονικότητα αμέσως.

Η αρθροσκοπική μέθοδος είναι μια εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική καθώς δεν γίνονται ανοικτές τομές. Συνεπώς δεν παραβιάζονται, δεν τραυματίζονται και δεν «κόβονται» μύες, τένοντες, μαλακά μόρια παρά μόνο γίνονται μικρές οπές στο δέρμα.

Τα πλεονεκτήματα έτσι είναι ξεκάθαρα καθώς δεν υπάρχει πόνος μετά την μικρή αυτή επέμβαση για τους ασθενείς και μειώνει το χρόνο που χρειάζονται για να ανακάμψουν και να επιστρέψουν στις αγαπημένες τους δραστηριότητες.

 Η Αρθροσκόπηση ώμου δεν απαιτεί νοσηλεία, οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο λίγες ώρες μετά, και μέσα σε λίγες ημέρες επιστρέφουν κανονικά στις καθημερινές τους ασχολίες.

Η αρθροσκόπηση ώμου πραγματοποιείται από τη δεκαετία του 1970. Έχει κάνει τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση ευκολότερη και ταχύτερη από ό, τι κάποτε θεωρούνταν δυνατό. Βελτιώσεις στην αρθροσκόπηση ώμου συμβαίνουν κάθε χρόνο καθώς αναπτύσσονται συνεχώς πιο σύγχρονα  εργαλεία καθώς και τεχνικές

Ποια είναι η προετοιμασία για Αρθροσκόπηση Ώμου;

Ο Κος Πολυζώης θα  δει τον ασθενή στο ιατρείο του και θα πάρει ένα ενδελεχές ιστορικό να κατατοπιστεί πλήρως για το ιατρικό παρελθόν του κάθε ασθενή, για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν ιατρικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Έπειτα, θα ακολουθήσει μια πολύ προσεκτική κλινική εξέταση. Ο κάθε ασθενής θα περάσει από ένα λεπτομερή προ εγχειρητικό έλεγχο ο οποίος συνήθως περιλαμβάνει  εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα , ακτινογραφία θώρακος και καρδιολογική εκτίμηση για την ασφαλή διεκπεραίωση της επέμβασης.

Εάν υπάρχουν περαιτέρω συγκεκριμένοι κίνδυνοι για την υγεία όπως για παράδειγμα αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση , σακχαρώδης διαβήτης ή μια πρόσφατη αναπνευστική λοίμωξη, μια πιο εκτεταμένη αξιολόγηση μπορεί να είναι απαραίτητη πάντα σε συνδυασμό και με απόλυτη συνεννόηση με την εξειδικευμένη αναισθησιολόγο της ομάδας

Ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώσει τον Κο Πολυζώη και την ομάδα του  για όλα τα φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνει. Μπορεί να χρειαστεί να διακοπούν μερικά από αυτά πριν από την αρθροσκόπηση όπως για παράδειγμα οποιαδήποτε αντιπηκτική αγωγή.

Παρόλα αυτά τα τυχόν θέματα υγείας, ο ασθενής  δεν θα χρειαστεί να διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο λόγω της αρθροσκόπησης.

Το ιατρικό κέντρο, η γραμματέας μας καθώς και η αναισθησιολόγος μας θα επικοινωνήσει με τον ασθενή εκ των προτέρων για να παράσχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία της εισαγωγής. Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα  τις οδηγίες σχετικά με το πότε να φτάσει στο νοσοκομείο και ειδικά πότε να παραμείνει εντελώς νηστικός  πριν από την αρθροσκοπική επέμβαση.

Ποια η διαδικασία Αρθροσκόπησης Ώμου;

Μόλις εισέλθει ο ασθενής στο χειρουργείο,  θα τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο χειρουργός  να μπορεί εύκολα να  έχει μια σαφή και λεπτομερή εικόνα  του εσωτερικού του ώμου.

Ο Κος Πολυζώης μπορεί να εγχύσει φυσιολογικό ορό στον ώμο για να φουσκώσει την άρθρωση. Αυτό καθιστά ευκολότερο να δει με τρομερή ευκρίνεια όλες τις δομές του ώμου σας μέσω της μικρής λεπτής και ειδικής κάμερας. Στη συνέχεια σας θα κάνει μια οπή 3-4 χιλιοστών στο δέρμα για το αρθροσκόπιο. Το υγρό ρέει μέσω του αρθροσκοπίου για να κρατήσει την άρθρωση καθαρή. Εικόνες  προβάλλονται στην οθόνη βίντεο που δείχνει στον Κο Πολυζώη το εσωτερικό του ώμου του ασθενή και οποιαδήποτε βλάβη ή παθολογία.

Μόλις εντοπιστεί  η βλάβη, ο Κος Πολυζώης θα εισάγει άλλα μικρά εργαλεία μέσω ξεχωριστών οπών λίγων χιλιοστών. Εξειδικευμένα αρθροσκοπικά όργανα χρησιμοποιούνται για εργασίες όπως το ξύρισμα, το κόψιμο, το πιάσιμο, το πέρασμα ραμμάτων και το δέσιμο κόμπων. Σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ειδικές  άγκυρες με ράμματα τελευταίας γενιάς χωρίς κόμπους.

 Πριν από την επέμβαση, η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος μας θα μιλήσει με τον ασθενή μας για τις επιλογές αναισθησίας. Η αρθροσκόπηση ώμου μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας τοπική ( περιοχική)  αναισθησία με ειδικό μπλοκ στα νεύρα που μουδιάζει τον ώμο και το χέρι. Αυτό πραγματοποιείται με μια απλή έγχυση από την αναισθησιολόγο της ομάδας μας. Το τοπικό αναισθητικό είναι αυτό  που προκαλεί μούδιασμα.  Εκτός από τη χρήση του ως αναισθητικό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ένα μπλοκ νεύρων θα βοηθήσει στον έλεγχο του πόνου για λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της αρθροσκοπικής επέμβασης. Ανάλογα με την επιθυμία του ασθενή, μπορεί να παραμείνει εντελώς ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης αν το επιθυμεί,  ή να έχει μια απλή μέθη ή  ένα ελαφρύ γενικό αναισθητικό.

Οι περισσότερες αρθροσκοπικές επεμβάσεις στα χέρια του Κου Πολυζώη που έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς πάνω από 7000 μέχρι σήμερα, διαρκούν από 20 έως 45 λεπτά.

 Οι επιπλοκές μετά από μια αρθροσκόπηση ώμου στα δικά μας χέρια έχουν ελάχιστες πιθανές επιπλοκές και μηδενικό κίνδυνο. 

Σε γενικές γραμμές η αρθροσκόπηση ώμου σε κατάλληλο έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό ώμου είναι εξαιρετικά ασφαλής, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος.

Αποθεραπεία 

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Η αποθεραπεία περιλαμβάνει ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας το οποίο είναι εξατομικευμένο για τον κάθε ασθενή και φυσικά ανάλογα με τη κάθε διάγνωση και την κάθε τεχνική που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης.

Έτσι για παράδειγμα ένας ασθενής με παγωμένο ώμο που έκανε αρθροσκόπηση για απελευθέρωση συμφύσεων χρειάζεται αμέσως επιθετική κινησιοθεραπεία ενώ μια σταθεροποίηση για αστάθεια ώμου χρήζει λίγες βδομάδες σε ειδικό φάκελο ανάρτηση στον οποίο βέβαια κινείται αλλά με προσοχή σε κάποιες ενεργητικές κινήσεις για τον πρώτο καιρό.

Γενικά η ανάρρωση είναι τάχιστη με άριστα αποτελέσματα, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθεί πιστά ο ασθενής το ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων και να τις κάνει ανελλιπώς.

Για να επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα με 100% κινητικότητα και δύναμη και για να είναι ο ασθενής πανευτυχής, το 50% είναι η επέμβαση στα χέρια του Κου Πολυζώη και το υπόλοιπο 50% ο ασθενής μας με τον φυσιοθεραπευτή του.

Ο Κος Πολυζώης και η ομάδα του έχουν ένα δίκτυο ιδιαίτερα έμπειρων φυσιοθεραπευτών στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα που εξειδικεύονται σε όλες τις παθήσεις που αντιμετωπίζει η ομάδα μας μετά από μια αρθροσκόπηση ώμου.

Συμπερασματικά, Η αποκατάσταση παίζει μέγιστο ρόλο στο να επιστρέψει ο ασθενής  στις καθημερινές  δραστηριότητες. Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων είναι πολύ σημαντικό και θα  βοηθήσει να ανακτήσει ο ασθενής τη δύναμη και την κίνηση του ώμου. Ο Κος Πολυζώης θα κατευθύνει τον ασθενή και τον φυσιοθεραπευτή σε συγκεκριμένες ασκήσεις, θα βλέπει τον ασθενή και θα επικοινωνεί με τον φυσιοθεραπευτή του σε τακτική βάση σας πάντα με γνώμονα την κάθε πάθηση, τη συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική και την προσωπικότητα του κάθε ασθενή.

Ποιες παθήσεις του ώμου απαιτούν Αρθροσκόπηση;

Η τεχνική της αρθροσκόπησης ώμου στα χέρια του Κου Πολυζώη είναι απόλυτα εξατομικευμένη και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Η τεχνική αυτή αντιμετωπίζει τη πλειονότητα των τραυματικών και εκφυλιστικών παθήσεων της περιοχής του ώμου όπως συνδεσμικές κακώσεις, ρήξεις τενόντων και συνδέσμων, σύνδρομο πρόσκρουσης και παγωμένου ώμου, αρθρίτιδες, οστικά ελλείμματα, κατάγματα και μυοσκελετικοί όγκοι.

Πιο συγκεκριμένα οι πιο κοινές παθήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είναι

  1. Τενοντίτιδα Ώμου – Σύνδρομο πρόσκρουσης
  2. Αρθρίτιδα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης
  3. Παγωμένος Ώμος
  4. Ρήξεις Τενόντων (Στροφικού Πετάλου) και Δικεφάλου Τένοντα και S.L.A.P. Ώμου
  5. Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου
  6. Αστάθεια Ώμου
  7. Εξάρθρημα Ώμου
  8. Αρθρίτιδα Ώμου
  9. Κατάγματα Ώμου και Ωμογλήνης
  10. Οστικά Ελλείμματα Ώμου

Στις παθήσεις 1,2,3,5 και 8 τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πόνο σε κάθε κίνηση, σοβαρή δυσκαμψία , νυχτερινό πόνο και πόνο που δεν περνάει με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και ενδαρθρικές ενέσεις. Οι ασθενείς αυτοί συνήθως πάσχουν για μήνες ή και χρόνια από τέτοιους πόνους χωρίς να μπορούν να βρουν μόνιμη λύση στο προβλημά τους.

Εδώ λοιπόν η αρθροσκόπηση ώμου με τα ειδικά λεπτά αρθροσκοπικά εργαλεία στα χέρια του Κου Πολυζώη μπορεί να τα λύσει όλα αυτά καθαρίζοντας την αρθρίτιδα , τις συμφύσεις , τις εναποθέσεις ασβεστίου στους τένοντες , τον θύλακο και «ανοίγοντας» τον υπακρωμιακό χώρο, βελτιώνει ριζικά την ποιότητα ζωής των ασθενών μέσα σε λίγα λεπτά εντελώς ανώδυνα και αναίμακτα.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι για όλες τις παραπάνω παθήσεις ο ασθενής κινητοποιείται αμέσως μετά την επέμβαση, την επόμενη μέρα αρχίζει το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης και φυσικοθεραπείας και κινεί τον ώμο και το χέρι σε κάθε κατεύθυνση χωρίς κανένα περιορισμό.

 Οι υπόλοιπες παθήσεις (4,6,7,8,9,10) είναι κατά κύριο λόγο τραυματικής αιτιολογίας και κατα δεύτερο λόγο εκφυλιστικής.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν συνήθως πάθει ρήξη στους τένοντες, σύνδεσμους ή και έχουν υποστεί κάποιο κάταγμα και εξάρθρημα στην περιοχή του ώμου.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούν καθόλου να κουνήσουν το χέρι τους και έχουν φοβερό πόνο πρωί και βράδυ με πλήρη αδυναμία αλλά και αστάθεια στον ώμο τους, δηλαδή ο ώμος και το υπόλοιπο χέρι τους δεν είναι σωστά επικεντρωμένα και «κουμπωμένα» στην ωμοπλάτη και δεν είναι σωστά και σταθερά συνδεδεμένα με τον υπόλοιπο σκελετό.

Ο Κος Πολυζώης μέσω της αρθροσκόπησης με εντελώς ατραυματικό τρόπο αποκαθιστά κάθε βλάβη με ανατομικό τρόπο έτσι ώστε να επουλωθεί σωστά στην αρχική του θέση και να επιστρέψει ο ασθενής στην κανονικότητα σε λίγες μέρες και να έχει πλήρη κίνηση και δύναμη σε λίγες εβδομάδες.

Παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό και την ομάδα του για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή απορία. 

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι