Ολική Αρθροπλαστικη Ώμου

αρθροπλαστική ώμου

Η Ολική Αρθροπλαστική Ώμου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ορθοπαιδικής χειρουργικής. Χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών του ώμου με ειδικά εμφυτεύματα, τα οποία είναι ανθεκτικά και συμβατά με το σώμα του ανθρώπου.

Επιπλέον, αποτελεί μία επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση, που στόχος της είναι η ανακούφιση του πόνου και η αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του ώμου. Ακόμη, συμβάλλει στο να αποκατασταθεί η κίνηση και η δύναμη του ώμου.

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται με την Ολική Αρθροπλαστική Ώμου είναι οι:

  • Οστεοαρθρίτιδα του ώμου
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα (καθώς και άλλες μορφές χρόνιας φλεγμονώδους αρθρίτιδας)
  • Μετα-τραυματική αρθρίτιδα

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου: Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Μια από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι ο ασθενής χρειάζεται να προβεί σε Ολική Αρθροπλαστική Ώμου, είναι η ύπαρξη πόνου στον ώμο λόγω αρθρίτιδας, η οποία δεν κατάφερε να ελεγχθεί επιτυχώς με άλλες μη χειρουργικές θεραπείες.

Σε αυτού του είδος τον πόνο, συναντάμε προοδευτική δυσκαμψία και δυσκολία στην κίνηση. Τα συμπτώματα αυτά, ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται εύκολα και δηλώνουν την τριβή των οστών μεταξύ τους, καθώς και τη φθορά του χόνδρου.

Προκειμένου να αποφασιστεί, εάν κρίνεται αναγκαία η ολική αρθροπλαστική ώμου, ο Ορθοπαιδικός θα αξιολογήσει την κλινική εικόνα του ασθενούς μαζί με τις πληροφορίες από τις εργαστηριακές εξετάσεις (απεικονιστικές ακτινογραφίες, αξονική/μαγνητική τομογραφία).

Ολική Αρθροπλαστική Ώμου: Διαδικασία Επέμβασης

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και έχει διάρκεια έως 90 λεπτά της ώρας. Κατά τη διάρκεια της, πρώτα γίνεται ο καθαρισμός και η αφαίρεση των φθαρμένων τμημάτων του ώμου και έπειτα η προετοιμασία των υγιών οστών να δεχθούν τα προθέματα.

Ακολουθεί η τοποθέτηση των υλικών και ελέγχεται η ανάταξη και η σωστή κίνηση της άρθρωσης.

Τέλος, γίνεται ο έλεγχος των προηγούμενων ενεργειών για να διαπιστωθεί ότι όλα έχουν συνδεθεί σωστά μεταξύ τους και αμέσως μετά γίνεται η σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος. Τα υλικά που τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είναι είτε από μέταλλο ή από κεραμικό και είναι 100% συμβατά με το ανθρώπινο σώμα.

Ποια είναι τα είδη της Ολικής Αρθροπλαστικής Ώμου;

Μέχρι σήμερα, συναντούμε τρία είδη ολικής αρθροπλαστικής:

  • Ανατομική, κατά την οποία αντικαθίσταται ολόκληρη η άρθρωση με τεχνητή
  • Ημιολική, κατά την οποία αντικαθίσταται μέρος της άρθρωσης με τεχνητή
  • Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου, κατά την οποία αντικαθίσταται ολικά η άρθρωση με παραλλαγή της φυσιολογικής ανατομίας του ώμου, λόγω ανεπάρκειας του στροφικού πετάλου. Αρθροπλαστική Ώμου: Αποκατάσταση μετά το χειρουργείο

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής λαμβάνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, για να μπορέσει να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Μέσω του προγράμματος αυτού, ο ασθενής θα μπορέσει να ανακτήσει όλο το εύρος κίνησής του, να ενδυναμώσει τους μύες του και μετέπειτα να επιστρέψει στην πλήρη δραστηριότητά του.

Επιπλοκές της Ολικής Αρθροπλαστικής Ώμου

Παρόλο που η συχνότητα των επιπλοκών της Ολικής Αρθροπλαστικής Ώμου είναι πολύ μικρή (περίπου το 5%), πρέπει πάντα να προηγείται η ενημέρωση του ασθενή πριν την επέμβαση. Οι επιπλοκές είναι πάντοτε αντιμετωπίσιμες και περιλαμβάνουν την εμφάνιση λοιμώξεων, τον τραυματισμό νεύρων, τη δυσκαμψία και την αστάθεια.

Έχοντας σημειώσει την καριέρα του πληθώρα επιτυχημένων χειρουργείων ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ιωάννης Πολυζώης έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών ασθενών. Εμπιστευτείτε τον Ιατρό και κλείστε σήμερα το ραντεβού σας προκειμένου να απαλλαγείτε οριστικά από τον πόνο

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι