Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου

Η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου είναι ένας ειδικός τύπος χειρουργικής αντικατάστασης των κατεστραμμένων τμημάτων του ώμου με τεχνητά μέρη. Ονομάζεται ανάστροφη γιατί, σε αντίθεση με την ανατομικώς κλασική ολική αρθροπλαστική ώμου, ο χειρουργός τοποθετεί αντιστρόφως τις αρθρικές επιφάνειες.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου;

Ο κύριος λόγος που ένας ασθενής υποβάλλεται σε ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου είναι η αρθρίτιδα λόγω ανεπάρκειας ή και χρόνιας μαζικής ρήξης των τενόντων του ώμου. Η πάθηση αυτή προσβάλλει συνηθέστερα ηλικιωμένους ανθρώπους, των οποίων οι αρθρώσεις έχουν φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Άλλη μια αιτία είναι η αρθρίτιδα που μπορεί να έχει δημιουργηθεί στην άρθρωση, πιθανώς από κάποιο κάταγμα η σοβαρό τραυματισμό. Αν ο ασθενής προσπαθήσει να θεραπεύσει τον πόνο με φαρμακευτική αγωγή ή φυσικοθεραπεία και δεν τα καταφέρει, η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου είναι η καλύτερη λύση.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση συνήθως ταλαιπωρούνται από έντονο και επίμονο πόνο στην καθημερινότητά τους.

Επίσης, η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου εφαρμόζεται και ως μέθοδος αναθεώρησης προηγούμενης ολικής αρθροπλαστικής κατόπιν χαλάρωσης ή λοίμωξης της άρθρωσης. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις πολύπλοκων καταγμάτων ηλικιωμένων ασθενών με έλλειψη ή κακή ποιότητα οστού.

Πώς πλεονεκτεί η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου;

Το πλεονέκτημα που προσφέρει η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου είναι ότι, σε περιπτώσεις ρήξης των τενόντων του στροφικού πετάλου, μπορεί να επιτύχει κίνηση του ώμου χωρίς ακεραιότητα των τενόντων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τεχνικής της συγκεκριμένης επέμβασης, η οποία μετατοπίζει το κέντρο περιστροφής προς τα κάτω και προς τα μέσα ή και έξω ανάλογα με τη περίπτωση.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ιωάννης Πολυζώης έχει διατελέσει μόνιμος Διευθυντής Ορθοπαιδικής στη Μεγάλη Βρετανία για 10 χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει εξειδίκευση και εκτεταμένη μετεκπαίδευση στην αρθροσκοπική και επανορθωτική χειρουργική του ώμου και του άνω άκρου. Μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 9000 αρθροσκοπικές και ανοικτές επεμβάσεις, γεγονός που τον καθιστά τον καταλληλότερο για μία ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί του και κλείστε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού, για μία προσέγγιση εξατομικευμένη στη δική σας περίπτωση!

Προετοιμασία για την επέμβαση

Πριν την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει ορισμένες εξετάσεις ώστε να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά του προβλήματος από τον Ορθοπαιδικό. Οι πιο συνηθισμένες είναι η ακτινογραφία καθώς και η αξονική και μαγνητική τομογραφία. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και την ιδιαίτερη ανατομία του κάθε ασθενή, ο Χειρουργός αποφασίζει τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης. Σε συνεργασία με τον Αναισθησιολόγο, επιλέγεται και η αναισθησία που θα χορηγηθεί στον ασθενή.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να ενημερώσει τον ιατρό του για τυχόν φάρμακα που λαμβάνει, ώστε ο χειρουργός να διαθέτει πλήρη εικόνα. Συνταγογραφούμενα φάρμακα, φάρμακα χωρίς συνταγή, ακόμα και συμπληρώματα διατροφής, θα πρέπει να αναφερθούν. Το βράδυ πριν από την επέμβαση, συστήνεται ο ασθενής να παραμείνει νηστικός και να μην καταναλώσει αλκοόλ.

Πώς πραγματοποιείται;

Η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου πραγματοποιείται υπό γενική ή και περιοχική αναισθησία και διαρκεί περίπου 90 λεπτά, ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό. Εάν πρόκειται για περίπτωση αναθεώρησης προηγούμενης αρθροπλαστικής, η επέμβαση διαρκεί περισσότερη ώρα καθώς προηγείται η αφαίρεση των προηγούμενων προθέσεων.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός αφαιρεί τα κατεστραμμένα μέρη του ώμου και τα αντικαθιστά με τεχνητά, τοποθετώντας αντιστρόφως τις αρθρικές επιφάνειες. Πιο συγκεκριμένα, αφαιρείται η κεφαλή του οστού του άνω βραχίονα και αντικαθίσταται από πλαστικό ένθετο από πολυαιθυλένιο. Επιπλέον, η αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης απομακρύνεται και στη θέση της τοποθετείται μεταλλικό σφαιρικό εμφύτευμα. Τα υλικά αυτά μιμούνται εξαιρετικά τη φυσιολογική ανατομία και λειτουργικότητα της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης.

Μετεγχειρητική πορεία

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την επόμενη μέρα μετά το χειρουργείο, ενώ ήδη από την τρίτη ημέρα θα πρέπει να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετείται. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σταδιακά και με προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπειών, με το οποίο θα επανακτήσει βαθμιαία την ευλυγισία και τη δύναμη που είχε πριν την επέμβαση.

Υπάρχουν επιπλοκές από την ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου;

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή πριν την επέμβαση για τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Συνεπώς, παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης, υπάρχουν πιθανότητες να δημιουργηθούν ορισμένα προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμα. Αυτά, μπορεί να είναι μόλυνση της περιοχής, τραυματισμός των νεύρων ή παρενέργειες από την αναισθησία.

Η επιλογή του κατάλληλου ιατρού με εξειδίκευση στις ορθοπαιδικές επεμβάσεις ώμου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση από μία ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου χωρίς επιπλοκές.

Μελέτη περίπτωσης: Εξατομικευμένη Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική Δεξιού Ώμου σε Ασθενή με Βαριά Παραμορφωτική Αρθρίτιδα

Η 59χρονη ασθενής αντιμετώπιζε πολύ έντονο πόνο στον ώμο και το χέρι και παρουσίαζε σοβαρή δυσκαμψία στο εν λόγω σημείο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε και η ίδια «δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει καθόλου το χέρι της και πονούσε όλη μέρα και κάθε βράδυ».

Μία από τις πρώτες ενέργειες που έλαβαν χώρα, ήταν η λήψη ενός ενδελεχούς ιατρικού ιστορικού. Στη συνέχεια, σειρά είχε η λεπτομερής κλινική εξέταση της ασθενούς, όπως και οι απεικονιστικές εξετάσεις (ειδικές ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία). Εν τέλει, διαπιστώθηκε πως η ασθενής έπασχε από βαριά παραμορφωτική αρθρίτιδα με οστικές παραμορφώσεις.

Η ανάγκη να απαλλαγεί πλήρως η ασθενής από τον πόνο, οδήγησε σε τρεις εναλλακτικές λύσεις:

  • Στη συντηρητική θεραπεία, δηλαδή σε διαδοχικές ενέσεις και παυσίπονα
  • Στην κλασική ολική αρθροπλαστική του ώμου
  • Στην ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου

Όσον αφορά την πρώτη επιλογή, δεν προτιμήθηκε, καθώς αυτή η τόσο σοβαρή αναλγητική αγωγή δε θα μπορούσε να απαλλάξει την ασθενή από τον πόνο που αντιμετώπιζε σε μόνιμη βάση. Το αποτέλεσμα της θεραπείας θα ήταν πρόσκαιρο, κυρίως εξαιτίας του προχωρημένου βαθμού της αρθρίτιδας. Ανάμεσα στη δεύτερη και τρίτη επιλογή, τελικά ακολουθήθηκε η θεραπευτική λύση της ανάστροφης ολικής αρθροπλαστικής, λόγω της ύπαρξης παραμορφωτικής αρθρίτιδας και των σημαντικών οστικών παραμορφώσεων και ελλειμάτων.
 

Ο προ εγχειρητικός έλεγχος

Ο προ εγχειρητικός έλεγχος ήταν πολύ μεθοδικός και συγκεκριμένος. Η τρισδιάστατη αξονική τομογραφία της ασθενούς σε ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή βοήθησε στον ακριβή υπολογισμό του σημείου στο οποίον έγινε η αντικατάσταση της άρθρωσης  και η εμφύτευση των διαφορετικών προθέσεων. Επίσης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του μεγέθους των προθέσεων, αλλά και στην επιλογή της γωνίας και συγκεκριμένης κατεύθυνση  από την οποία θα εισχωρήσουν οι προθέσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα, καθώς οδηγεί σε μέγιστη ακρίβεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και πρόκειται για ένα πλάνο το οποίο είναι πάντα απόλυτα εξατομικευμένο για τον κάθε ασθενή.

Η επέμβαση

Η ασθενής υποβλήθηκε λοιπόν σε ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου, η οποία αφορά την εμφύτευση τεχνητών επιφανειών στην άρθρωση του ώμου οι οποίες τοποθετούνται αντιστρόφως.

Πιο συγκεκριμένα, το μεταλλικό ημικύκλιο της σφαίρας που αντικαθιστά την κεφαλή του βραχιονίου οστού, τοποθετείται στην ωμογλήνη, την υποδοχή της ωμοπλάτης. Το πρόθεμα αυτό σταθεροποιείται αρχικά με μία πανίσχυρη κεντρική βίδα καθώς και ειδικές περιφερικές βίδες. Στη συνέχεια τοποθετείται ένας  ένας στειλεός στο βραχιόνιο. Αυτά κουμπώνουν μεταξύ τους με ένα πλαστικό πολυαιθυλένιο. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν έχουμε  ένα εξαιρετικά δυνατό και σταθερό νέο ώμο, ο οποίος επιτρέπει τη κίνηση προς κάθε κατεύθυνση και δύναται να πάρει οποιοδήποτε φορτίο. Εμβιομηχανικά, μετατοπίζεται το κέντρο περιστροφής της άρθρωσης προς τα κάτω και προς τα έξω, βελτιώνοντας έτσι την τάση του δελτοειδούς μυός, αλλά και των παρακείμενων ιστών, μαλακών μορίων και μικρών τενόντων του ώμου, του λεγόμενου στροφικού πετάλου.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης

Πράγματι το χειρουργείο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η ασθενής εξήλθε την επόμενη ημέρα και απαλλάχτηκε πλήρως από τον πόνο μέσα σε λίγες ώρες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ασθενής δεν έχασε καθόλου αίμα, ενώ η ανάρρωσή της υπήρξε τάχιστη, χωρίς καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί ήδη από το πρώτο 24ωρο και διατήρησε έναν φάκελο ανάρτησης για περίπου 10 μέρες κατά τις οποίες μπορούσε ήδη να κουνήσει το χέρι της προς κάθε κατεύθυνση.

Η άμεση λοιπόν επιστροφή της στην καθημερινότητα έγινε λόγω της μικρής τομής, αφού η  μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική. Αυτό σημαίνει πως κατά την προσπέλαση δεν κόβονται οι μύες και οι τένοντες, ενώ η αντικατάσταση της άρθρωσης γίνεται χωρίς να τραυματίζονται οι παρακείμενοι ιστοί, πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή αρθρίτιδα και έντονο καθημερινό πόνο.

Οι ασθενής, έχοντας πλέον περάσει αρκετές εβδομάδες μετά το χειρουργείο, είναι πανευτυχής, αισθάνεται πως έχει γυρίσει πλήρως στην καθημερινότητά της, έχει πλήρες εύρος κίνησης, δύναμη και λειτουργικότητα χωρίς κανένα πόνο.

Πλεονεκτήματα μεθόδου

Βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι το γεγονός πως είναι ελάχιστα επεμβατική, αφού απαιτεί μια μικρή τομή, είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Παρατηρείται πλήρης εξάλειψη πόνου, ήδη από τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο.

Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, αλλά μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, εάν φυσικά το επιθυμεί ο ίδιος ο ασθενής και διαρκεί περίπου 45- 60 λεπτά. Οι επιπλοκές είναι από ελάχιστες έως μηδενικές. Σε αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο  η χειορυργική εμπειρία του ιατρού. Επομένως, ακόμα και ασθενείς, οι οποίοι αποτελούν δύσκολα περιστατικά, επιστρέφουν στην κανονικότητα πάρα πολύ σύντομα.

Οι τελευταίες και πιο σύγχρονες γενιές των ανάστροφων αρθροπλαστικών του ώμου, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και υπερτερούν σε σχέση με τις κλασικές ολικές αρθροπλαστικές, σε δύσκολες παραμορφωτικές αρθρίτιδες, σε κατάγματα, σε οξεία και χρόνια εξαρθρήματα με έλλειμα οστού και συντριβή, σε αναθεωρήσεις άλλων επεμβάσεων, όπως βέβαια και σε μαζικές ρήξεις των τενόντων του ώμου και στην δευτερογενή αρθρίτιδα λόγω των ρήξεων αυτών.

Η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική αποτελεί σήμερα τη βασική μέθοδο εκλογής.

Τουλάχιστον το 80% των αρθροπλαστικών του ώμου παγκοσμίως είναι ανάστροφες ολικές αρθροπλαστικές, λόγω της εξαιρετικής βιωσιμότητάς και λειτουργικότητάς τους.

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι