Τενοντίτιδα ώμου
Η τενοντίτιδα ώμου και η θυλακίτιδα ώμου είναι πολύ κοινές αιτίες πόνου και δυσκαμψίας στον ώμο. Υποδεικνύουν οίδημα (φλεγμονή) μιας συγκεκριμένης περιοχής εντός της άρθρωσης του ώμου. Και οι δύο παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσκαμψία γύρω από τον ώμο και αρκετά συχνά συνυπάρχουν.
Περιεχόμενα
ToggleΤι είναι η τενοντίτιδα ώμου;
Η τενοντίτιδα ώμου, είναι γνωστή ως τενοντίτιδαστροφικούπετάλου. Συγκεκριμένα είναι, τενοντίτιδα των τενόντων του ώμου, είναι δηλαδή η φλεγμονή των τενόντων αυτών ή του τένοντα του δικεφάλου. Ο πόνος γίνεται συνήθως χαρακτηριστικά αισθητός στην άκρη ή την πρόσθια επιφάνεια του ώμου ή και πολύ συχνά εκτείνεται προς τον αγκώνα και μερικές φορές τον καρπό και το χέρι. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το βραχιόνιο οστό του ώμου σηκώνεται πάνω από το κεφάλι ή στρίβει προς τα μέσα ή προς τα έξω. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια δυσκαμψία έως πολύ έντονο πόνο.
Τενοντίτιδα ώμου & ανατομία ώμου
Η γληνοβραχιόνιος άρθρωση του ώμου διατηρείται σταθερή μεταξύ άλλων από μια ομάδα 4 μυών και τενόντων που ονομάζεται στροφικό πέταλο καθώς και τον τένοντα του δικεφάλου. Αυτοί οι μύες και οι τένοντες κρατούν το βραχιόνιο μέσα στην υποδοχή του ώμου (ωμογλήνη). Όταν οι τένοντες του στροφικού πετάλου ή ο τένοντας του δικεφάλου φλεγμαίνουν και ερεθίζονται, αυτό ονομάζεται τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου ή και τενοντίτιδα του δικέφαλου.
Η περιοχή που ονομάζεται υπακρωμιακός χώρος βρίσκεται στο διάστημα μεταξύ των τενόντων του στροφικού πετάλου και του τμήματος του οστού της ωμοπλάτης. Το τμήμα αυτό στην ουσία, κρέμεται πάνω από αυτούς τους τένοντες και αποτελεί το ταβάνι ή το θόλο της ωμοπλάτης (το ακρώμιο). Ο θύλακος είναι ο σάκος-μαξιλάρι που προστατεύει αυτούς τους τένοντες. Έτσι, η υπακρωμιακή θυλακίτιδα εμφανίζεται όταν και ο θύλακος φλεγμαίνει.
Αναλυτικότερα, η γληνοβραχιόνιος άρθρωση του ώμου είναι μια άρθρωση με σφαίρα και υποδοχή. Οι περίφημοι τένοντες του στροφικού πετάλου που συνδέουν το οστό με τους μύες. Οι μύες κινούν τον ώμο σε κάθε κατεύθυνση και τον ανυψώνουν. Ενώ ο θύλακος (μια μεμβράνη μαξιλάρι που μειώνει την τριβή) κινούνται εμπρός και πίσω μέσω μιας πολύ στενής εσοχής οστού και συνδέσμου που ονομάζεται κορακοακρωμιακό τόξο.
Όταν το χέρι είναι ανυψωμένο, όπως γίνεται συνήθως όταν π.χ. κάποιος κολυμπάει, παίζει μπάσκετ, βόλλευ ή τένις, η εσοχή αυτή παγιδεύει και συμπιέζει τους τένοντες και τον θύλακο. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση προκαλεί συνεχόμενο «τσίμπημα» και φθορά των τενόντων και του θυλάκου, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενη φλεγμονή και έντονο πόνο.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η τενοντίτιδα ώμου εμφανίζεται όταν ένας ή παραπάνω τένοντες του στροφικού πετάλου ερεθίζεται, φλεγμαίνει ή έχει μια μερική ρήξη. Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας και της θυλακίτιδας συνήθως διαρκούν μόνο για λίγο, αλλά μπορεί να ειναι επαναλαμβανόμενα και να γίνουν χρόνια.
Αιτίες της Τενοντίτιδας Ώμου
Η τενοντίτιδα ώμου εμφανίζεται ως αποτέλεσμα:
- αθλητικών τραυματισμών
- επαναλαμβανόμενης χρήσης ή υπερβολικής χρήσης των τενόντων
- ξαφνικού ή πιο σοβαρού τραυματισμού.
Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες αθλητές, οι κολυμβητές, οι τενίστες και οι παίκτες γκολφ είναι επιρρεπείς σε τενοντίτιδα στους ώμους, στα χέρια και τους αγκώνες τους.
Η ακατάλληλη τεχνική σε οποιοδήποτε άθλημα είναι μία από τις κύριες αιτίες υπερφόρτωσης των τενόντων, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην τενοντίτιδα.
Ωστόσο αξίζει να τονιστεί, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επαγγελματίας αθλητής για να αναπτύξει τενοντίτιδα. Οι ασθενείς που δουλεύουν σε απαιτητική χειρωνακτική δουλειά με τα χέρια πάνω απο το κεφάλι τους ή που κάνουν βαριά ανυψωτική εργασία, διατρέχουν κίνδυνο τενοντίτιδας, αλλά οποιοδήποτε άτομο μπορεί να αναπτύξει τενοντίτιδα από επαναλαμβανόμενη χρήση ακόμα και σε δουλειά γραφείου. Ένας απευθείας τραυματισμός στην περιοχή των ώμων ή μια πτώση με τεντωμένο χέρι μπορεί επίσης να προκαλέσει τενοντίτιδα.
Παράγοντες Κινδύνου
- Υπερβολική χρήση: Η επαναλαμβανόμενη ανύψωση είναι η πιο κοινή αιτία εκφύλισης των τενόντων του στροφικού πετάλου
- Αδυναμία των μυών: Όταν οι μύες του στροφικού πετάλου είναι αδύναμοι, περισσότερη δύναμη ασκείται στους τένοντες και τον θύλακο από τη δράση του δελτοειδούς.
- Ακατάλληλη τεχνική: Συμβαίνει κατά την άθληση και μπορεί να ασκήσει πίεση στους μύες, τους τένοντες και τους παρακείμενους ιστούς.
- Έντονη προπόνηση: Μια σκληρή προπόνηση π.χ στην κολύμβηση ή στην άρση βαρών μπορεί να ξεκινήσει το πρόβλημα
- Προηγούμενος τραυματισμός: Αν κάποιος έχει ήδη τενοντίτιδα ώμου, είναι πιο πιθανό να υπάρξει υποτροπή καθιστώντας την τενοντίτιδα ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα
- Κακή στάση του σώματος: Όταν κάποιος περνάει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας σκυμμένος σε μια δουλειά γραφείου, οι ώμοι και οι ωμοπλάτες δεν είναι στη σωστή τους θέση και επομένως ο χώρος των τενόντων είναι πολύ μικρός και εμφανίζεται η τενοντίτιδα.
- Ανατομία της ωμοπλάτης: Τα 2/3 του πληθυσμού έχουν το ταβάνι-θόλο της ωμοπλάτης πιο κυρτό και σαν αγκίστρι και έτσι ο χώρος των τενόντων είναι μηδαμινός και οι τένοντες τρίβονται και εκφυλίζονται προκαλώντας πόνο απο τενοντίτιδα και κάποιες φορές μερική ρήξη.
Τενοντίτιδα ώμου: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα τενοντίτιδας ώμου συχνά περιλαμβάνουν πόνο κατά τη διάρκεια της κίνησης
Πιο συγκεκριμένα:
- Πόνος κατά την ανύψωση ή την στροφική κίνηση του ώμου.
- Δυσκαμψία στον ώμο
- Ώμος με γενική ευαισθησία ή με ήπιο πρήξιμο.
- Ένα κλικ που μπορεί να ακούγεται στον ώμο.
- Μειωμένη δύναμη και κινητικότητα.
- Πόνος που δεν ηρεμεί πλήρως καθόλου.
- Νυχτερινός πόνος που δεν αφήνει τον ασθενή να κοιμηθεί, είτε τον ξυπνάει αρκετές φορές το βράδυ και συνήθως δεν μπορεί καθόλου να αναπαυτεί στην πλευρά που πονάει.
Διάγνωση τενοντίτιδας ώμου
Ο Κος Πολυζώης, για τη διάγνωση της τενοντίτιδας ώμου θα λάβει ένα ειδικά στοχευμένο ιστορικό του ασθνεούς. Θα συζητήσει απο τον ασθενή να αναφέρει πρόσφατους τραυματισμούς και στη συνέχεια θα προχωρήσει με μια ενδελεχή κλινική εξέταση και θα αξιολογήσει τα συμπτώματα.
Στη συνέχεια, για την καλύτερη διάγνωση της τενοντίτιδας του ώμου, πρόσθετες απεικονιστικές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ειδικές λήψεις απλών ακτινογραφιών: Συνήθως οι 3 λήψεις είναι αρκετές για να δείξουν για παράδειγμα το σχήμα του ακρωμίου της ωμοπλάτης, εναπόθεση ασβεστίου στο τένοντα και την ύπαρξη αρθρίτιδας.
- Ειδικός Υπέρηχος του ώμου: Είναι μια δυναμική εξέταση που μας δείχνει θαυμάσια εν κινήσει τους τένοντες , τον θύλακο και τη τυχόν προστριβή σε ορισμένες θέσεις που προκαλεί την τενοντίτιδα και το υγρό της φλεγμονής αυτής.
- Μαγνητική Τομογραφία (MRI): Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί την μέθοδο εκλογής καθώς απεικονίζει με εξαιρετική λεπτομέρεια την άρθρωση του ώμου. Συγκεκριμένα, τα οστά της περιοχής, τους μύες, τένοντες, θύλακο, μαλακά μόρια και όλους τους παρακείμενους ιστούς και το υγρό στον υπακρωμιακό χώρο που καταδεικνύει την σοβαρότητα της τενοντίτιδας και οποιαδήποτε άλλη τυχόν βλάβη ή ανατομική παραλλαγή.
Θεραπευτικές Επιλογές για την Τενοντίτιδα Ώμου
Οι θεραπείας για την τενοντίτιδα ώμου περιλαμβάνουν τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Ενώ, η διατήρηση της κινητικότητας και την πρόληψη της υποτροπής είναι εξαιρετικής σημασίας.
Η θεραπεία της τενοντίτιδας του ώμου μπορεί να ποικίλει ανάλογα με ορισμένους παράγοντες. Αλλά γενικά, η θεραπεία θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Ξεκούραση: Αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν πόνο, ειδικά εάν ο πόνος είναι χειρότερος την επόμενη μέρα. Αποφύγετε τη δραστηριότητα από την οποία ξεκίνησε το πρόβλημα.
- Παγοθεραπεία: Εφαρμόστε μια σακούλα πάγου (πάνω από μια πετσέτα) στον ώμο σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 20 λεπτά. Επίσης, εφαρμόστε πάγο μετά από οποιαδήποτε δραστηριότητα που επιδεινώνει τον πόνο στον ώμο σας.
- Φαρμακευτική αγωγή: Λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων.
- Ενεση κορτιζόνης ή και έγχυση πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια.
- Χειρουργική επέμβαση: Μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του ώμου και της θυλακίτιδας εάν γίνει χρόνια ή εάν υπάρχει ρήξη του στροφικού πετάλου ή άλλη βλάβη ή παθολογία μέσα στην άρθρωση. Η αρθροσκόπηση ώμου είναι η συχνότερη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας ώμου.
Χειρουργική επέμαση, χωρίς αναισθησία
Η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία λαμβάνει χώρα εάν η συντηρητική θεραπεία δεν ανακουφίζει τον πόνο και είναι η μέθοδος εκλογής που χρησιμοποιούμε.
Το χειρουργείο πραγματοποιείται από το πιστοποιημένο και εξειδικευμένο χειρουργό ώμου Κο Πολυζώη και την ομάδα του.Είναι απόλυτα ανώδυνο και αναίμακτο και διαρκεί κατά μέσο όρο 30 λεπτά. Ο ασθενής μπορεί να παραμείνει ξύπνιος καθ’ όλη τη διάρκεια αν φυσικά το επιθυμεί και η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος της ομάδας χορηγεί περιοχική αναισθησία χωρίς γενική νάρκωση και μέθη. Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου λίγες ώρες αργότερα και τα αποτελέσματα είναι όντως εντυπωσιακά. Η αρθροσκοπική τεχνική αποσκοπεί στη πλήρη ανακούφιση του πόνου.
Η τεχνική χρησιμοποιεί 2-3 διαδερμικές τομές των 4 χιλιοστών μέσω των οποίων ο χειρουργός «αποσυμπιέζει» τον υπακρωμιακό χώρο του ώμου με ειδικά εργαλεία και επιδιορθώνει οτιδήποτε άλλο είναι παθολογικό και προκαλεί πόνο.
Ο Κος Πολυζώης έχει εξειδικευτεί στις τεχνικές αυτές και είναι πιστοποιημένος σε παγκόσμια αναγνωρισμένα κέντρα. Έχει επίσης διατελέσει μόνιμος Διευθυντής για 10 συνεχή έτη στο Λονδίνο και έχει ολοκληρώσει πάνω από 7000 αρθροσκοπικές επεμβάσεις γύρω από τον ώμο.
Ο Κος Πολυζώης και η ομάδα του προσφέρουν εξατομικευμένη και οριστική λύση στο πόνο και το πρόβλημα του κάθε ασθενή όσο απλό ή περίπλοκο μπορεί να είναι αυτό.
Τα ποσοστά επιτυχίας για τον ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλά με μηδαμινό κίνδυνο και επιπλοκές σε ένα επαγγελματικό αλλά και φιλικό περιβάλλον με πολύ προσιτό κόστος.
Φυσικοθεραπεία
Ο Κος Πολυζώης θα σας στείλει σε έναν φυσιοθεραπευτή για ασκήσεις εύρους κίνησης και ενδυνάμωσης. Οι ασκήσεις του ώμου θα βοηθήσουν στην πρόληψη της υποτροπής και είναι μέγιστης σημασίας για να επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο.
Πρόληψη της Τενοντίτιδας Ώμου
Επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις τενοντίτιδας ώμου προκαλούνται από υπερχρήση, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Είναι σημαντικό να αποφύγετε ή να τροποποιήσετε τις δραστηριότητες που προκαλούν το πρόβλημα. Οι υποκείμενες συνθήκες, όπως η λανθασμένη στάση του σώματος ή η κακή τεχνική στον αθλητισμό ή την εργασία, πρέπει να διορθωθούν.
Εφαρμόστε αυτούς τους βασικούς κανόνες κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων στον επαγγελματικό χώρο, το γραφείο και κατά την άθληση
- Ξεκινήστε αργά στην αρχή και σταδιακά αυξήστε το επίπεδο δραστηριότητάς σας.
- Χρησιμοποιήστε στην αρχή μειωμένη δύναμη και περιορισμένες επαναλήψεις.
- Σταματήστε εάν εμφανιστεί ασυνήθιστος πόνος.
Αν πάσχετε απο τενοντίτιδα στον ώμο, ο κ. Πολυζώης προσφέρει σύγχρονη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Κλείστε ραντεβού τώρα και κάντε το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της κινητικότητάς σας!
Η τενοντίτιδα ώμου είναι η φλεγμονή των τενόντων του στροφικού πετάλου.
Πόνος, καθώς και η δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης είναι τα βασικ΄ότερα συμπτώματα.
Οι επεναλαμβανόμενες κινήσεις και ο μικροτραυματισμός είναι η βασικότερες αιτίες πρόκλησης τενοντίτιδας.
Η διάγνωση γίνεται αρχικά με κλινική εξέταση, όπου εξετάζεται η κινητικότητα και ο πόνος στον ώμο.
Η ξεκούραση, καθώς και η αποφυγή συγκεκριμένων κινήσεων μπορούν να οφελείσουν στη διαχείριση του πόνου. Εάν ο πόνος βίνει χρόνιος τότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία.
Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι