Τενοντίτιδα αγκώνα

τενοντίτιδα αγκώνα

Η τενοντίτιδα αγκώνα αποτελεί μία πολύ συχνή πάθηση στην περιοχή του αγκώνα που κάνει την εμφάνισή της κατά κύριο λόγο σε ενήλικα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 ετών έως και 70 ετών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίζεται σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα ή ακόμη και σε άτομα των οποίων το επάγγελμα προϋποθέτει χειρωνακτική εργασία σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά πιθανό να παρουσιαστεί και σε άτομα που δεν είναι αθλητές ή η εργασία τους δεν προϋποθέτει χειρωνακτική εργασία.

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνεται η τενοντίτιδα αγκώνα;

Η επικονδυλίτιδα διακρίνεται σε δύο τύπους αναλόγως με το σημείο στο οποίο εντοπίζεται. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει η:

  • Έξω τενοντίτιδα αγκώνα

Αποτελεί τον συχνότερο τύπο επικονδυλίτιδας και αναφέρεται κυρίως στους εκτείνοντες των δαχτύλων και του καρπού

  • Έσω τενοντίτιδα αγκώνα

Αφορά τους καμπτήρες των δαχτύλων και του καρπού

Συμπτώματα τενοντίτιδας αγκώνα

Η επικονδυλίτιδα, δυστυχώς, είναι μία από τις παθήσεις η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο άλλοτε στην εσωτερική και άλλοτε στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο πόνος μπορεί να αντανακλάται και στο χέρι. Τα πιο κοινά συμπτώματα, όμως, είναι τα παρακάτω:

  • Αίσθημα αδυναμίας στον καρπό
  • Αίσθημα μουδιάσματος στα δάχτυλα των χεριών
  • Επώδυνη χειραψία

Διάγνωση τενοντίτιδας αγκώνα

Η διάγνωση της τενοντίτιδας αγκώνα γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω μίας απλής κλινικής εξέτασης από τον ορθοπαιδικό ιατρό. Αναλυτικότερα, ο ιατρός υποβάλλει τον ασθενή σε ένα τεστ τοπικής ευαισθησίας τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πλευρά της περιοχής του αγκώνα. Συνδυαστικά με το τεστ τοπικής ευαισθησίας ο γιατρός μπορεί να κάνει στον ασθενή κάποιο ειδικό τεστ κάμψης και έκτασης του αγκώνα κρατώντας του αντίσταση. Όπως σε κάθε εξέταση έτσι και στη συγκεκριμένη το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς συνιστά το Α και το Ω προκειμένου ο ιατρός να προτείνει στον ασθενή την καταλληλότερη για αυτόν μέθοδο θεραπείας.

Σε περιπτώσεις όπου ο ιατρός χρειαστεί μια περαιτέρω εικόνα είναι πιθανό να ζητήσει από τον ασθενή να πραγματοποιήσει μαγνητική τομογραφία , υπέρηχο ή ακτινογραφία προκειμένου να υπάρξει αποκλεισμός του ενδεχομένου τα συμπτώματα του ασθενούς να προέρχονται από κάποια άλλη πάθηση.

Αξιολογήσεις

Γιάννης Κ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κ. Πολυζώη μετά από ένα τραυματισμό μου σε 5χ5. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Ο κ. Πολυζώης μου εξήγησε όλα τα βήματα τη θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσω και σε κάθε βήμα ένιωθα ότι είχα δίπλα μου ένα γιατρό με εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Θοδωρής Σ.
Read More
Επισκέφθηκα το γιατρό λόγω μιας αθλητικής κάκωσης στο γόνατό μου σε συνέχεια ενός τραυματισμού μου λόγω μπάσκετ. Εξαιρετικός επιστήμονας σε επίπεδο γνώσεων και επιπλέον προσιτός άνθρωπος, μου έλυσε όλες τις απορίες μου. Το πρόβλημά μου θεραπεύτηκε τελείως. Έχω επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές μου. Παίζω μπάσκετ στο 100% των δυνατοτήτων μου και δεν αισθάνομαι πια καμία ενόχληση. Σωστή διάγνωση, θεραπεία και αποθεραπεία. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Νίκος Ζ.
Read More
Εξαίρετος γιατρός, άνθρωπος και συνεργάτης! Σαν φυσικοθεραπευτης έχω αναλάβει την αποκατάσταση ασθενών του μετεγχειρητικα , και λόγω των τεχνικών και της εμπειρίας που χρησιμοποιεί, κάνει την δουλειά μου πολύ πιο εύκολη και την αποκατάσταση του ασθενούς πιο ανώδυνη. Σπουδαία εξειδικευση σε ότι αφορά τον ώμο!
Θωμάς Μ.
Read More
Εξαιρετική κλινική εξέταση στηριζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα. Απόλυτα καταρτισμένος στο αντικείμενο του με ανθρώπινη προσεγγιση στο πρόβλημα σου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.
Νεφέλη Θ.
Read More
Επισκέφτηκα τον γιατρό για ένα τραυματισμό που είχα στον αστράγαλο μου, γιατί χρειαζόμουν μία δεύτερη γνώμη. Ο κ. Πολυζώης ήταν εξαιρετικός σε όλη την συνάντηση, παίρνοντας το ιστορικό μου όπως ενδείκνυται και αφιερώνοντας χρόνο να μου εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί στο πόδι μου με τον τραυματισμό καθώς και ποιες είναι οι επιλογές μου. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία που σου δίνει μία πολύ ολοκληρωμένη γνωμάτευση. Στην συνάντηση είχα την ευκαιρία να ζητήσω και την συμβουλή του για ένα παλιότερο τραυματισμό με τον ώμο μου, γιατί έχει εξειδίκευση σε αυτό το σημείο. Τον συστήνω 100% γιατί είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές.
Βασίλειος Μ.
Read More
Πριν ένα μήνα περίπου υποβλήθηκα σε επέμβαση αρθροσκόπησης στον αριστερό ώμο λόγω δυσκινησίας που μου εμφανίστηκε, με ιατρό τον κ. Πολυζώη. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η αποθεραπεία ακολούθησε ακριβώς τα χαρακτηριστικά και τους χρόνους για τους οποίους με είχε ενημερώσει ο κ. Πολυζώης εξ αρχής. Ήταν η πρώτη επέμβαση που έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και θεωρώ ότι ο κ. Πολυζώης μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και με βοήθησε εξηγώντας μου με κάθε λεπτομέρεια τη βλάβη στον ώμο μου και τον τρόπο αντιμετώπισης. Ήταν πρόθυμος να ασχοληθεί μαζί μου οποιαδήποτε στιγμή, σοβαρός, ηθικός και φιλικός σε κάθε περίπτωση. Αναζητώντας πληροφορίες για την επιστημονική του κατάρτιση διαπίστωσα ότι διαθέτει εξαιρετικό βιογραφικό γεγονός που αύξησε σημαντικά την εμπιστοσύνη που μου ενέπνευσε. Προτείνω τον κ. Πολυζώη ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε παρουσιάζει ορθοπεδικό πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό μου.
Τηλέμαχος Σ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω στην άρθρωση του αγκώνα. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα, άριστα καταρτισμένο. Το σημαντικότερο όμως προσόν του κατά τη γνώμη μου είναι η ικανότητα του να εμπνέει εμπιστοσύνη, απόρροια της βαθιάς γνώσης του αντικειμένου του αλλά και της ευγενικής του προσωπικότητας. Φιλικός και σοβαρός, πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και να εξηγήσει με τρόπο απλό και κατανοητό τη φύση του προβλήματος και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του. Συνιστώ τον κύριο Πολυζώη ανεπιφύλακτα.
Νικόλαος Κ.
Read More
Έχοντας χρόνιο πρόβλημα πόνου στη μέση, και μετά από ένα νέο τραυματισμό στην περιοχή, επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη. Άκουσε με προσοχή το ιστορικό μου, με εξέτασε κλινικά λεπτομερώς και μου εξήγησε με υπομονή την εικόνα της μαγνητικής μου τομογραφίας. Εκτίμησα ιδιαίτερα τον καθησυχαστικό του τόνο και τη διάθεση του να λύσει τις απορίες μου και να με καθοδηγήσει στα στάδια της αποθεραπείας μου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα
Γιώργος Μ.
Read More
Αντιμετώπισα πρόβλημα στην ομαλή κίνηση του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού (κλείδωμα με πόνο στις ακραίες κινήσεις και στα παιχνίδια αναψυχής). Ο έμπειρος ορθοπεδικός Ι. Πολυζώης στον οποίο απευθύνθηκα διέγνωσε εκτυνασσόμενο δάχτυλο (trigger finger). Μου έκανε επέμβαση και η αποκατάσταση έγινε πολύ γρήγορα. Η αποκατάσταση ήταν εντυπωσιακή. Σε χρόνο λιγότερο από μια βδομάδα εκτός των άλλων μπόρεσα να ξανασχοληθώ με τα αγαπημένα μου sport που χρειάζονται δυνατά δάχτυλα, την αναρρίχηση βράχων, το ποδήλατο βουνού και το τρέξιμο βουνού.
Μαίρη Μ.
Read More
Σύνθετο κάταγμα αγκώνα, έγινε πετυχημένη οστεοσύνθεση. Ευχαριστώ τον κ. Πολυζώη για την ευγενή ενημέρωση και επικοινωνία που σε ασθενή είναι σημαντική.
Ζηναΐς Κ.
Read More
Εξαιρετικός ιατρός με μεγάλη εμπειρία σε sport's medicine. Μετά από ατύχημα στο σκι περπατάω σαν να μην έγινε ποτέ!
Βασιλική Μπ.
Read More
Εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά και άνθρωπος!!!! Όποτε τον χρειαστείς είναι δίπλα σου, να σε καθησυχάσει, να σε βοηθήσει. Μου έκανε αφαίρεση ενός ογκιδίου στο δάχτυλο και από την πρώτη στιγμή που με εξέτασε μέχρι την εγχείριση ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά χωρίς καθόλου μετεγχειριτικούς πόνους. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!
Previous
Next

Θεραπεία τενοντίτιδας αγκώνα

Έπειτα από μια ενδελεχή εξέταση από τον γιατρό ο ασθενής λαμβάνει την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία προκειμένου να μην υποφέρει στο εξής από επικονδυλίτιδα. Το πρώτο βήμα και το πιο σημαντικό είναι ο ασθενής να απέχει από τη δραστηριότητα που προκάλεσε την επικονδυλίτιδα.

Όταν ο πόνος είναι ανυπόφορος ή αρκετά έντονος τότε χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ο οποία περιλαμβάνει τη λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονώδη φαρμάκων. Σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να εφαρμοστεί πάγος 3-4 φορές την ημέρα για περίπου 15 λεπτά τη φορά.

Πολύ αποτελεσματικές έχουν αποδειχθεί οι ήπιες διατάσεις οι οποίες ακολουθούνται από ορισμένες ασκήσεις κεντρικής ενδυνάμωσης. Προκειμένου η υλοποίηση των ασκήσεων να γίνει με τον σωστό τρόπο είναι σημαντικό να γίνονται με την παρουσία ενός φυσικοθεραπευτή, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω τραυματισμοί της περιοχής. Ο φυσικοθεραπευτής εκτός από την παρακολούθηση και την επίδειξη των ασκήσεων του ασθενούς μπορεί με διάφορα μέσα όπως είναι για παράδειγμα ο κρουστικός υπέρηχος να κατευνάσει τον πόνο και να βελτιώσει την επούλωση των τενόντων.

Σε περιπτώσεις όπου η αποφυγή της δραστηριότητας που προκάλεσε την επικονδυλίτιδα κρίνεται αδύνατη, μπορεί ο ασθενής να χρησιμοποιήσει έναν ειδικό νάρθηκα για επικονδυλίτιδα, το περιαγκώνιο, ώστε όταν ο ασθενής κάνει την κίνηση που επιδεινώνει την κατάσταση του αγκώνα να παραμένει προστατευμένος.

Ο Ιωάννης Πολυζώης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με τεράστια εμπειρία σε όλο το φάσμα της Ορθοπαιδικής και η εργασιακή του εμπειρία δεν περιορίζεται μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για όλους σας τους προβληματισμούς.

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι