Τενοντίτιδα αγκώνα
Περιεχόμενα
ToggleΣε ποιες κατηγορίες διακρίνεται η τενοντίτιδα αγκώνα;
Η επικονδυλίτιδα διακρίνεται σε δύο τύπους αναλόγως με το σημείο στο οποίο εντοπίζεται. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει η:- Έξω τενοντίτιδα αγκώνα
- Έσω τενοντίτιδα αγκώνα
Συμπτώματα τενοντίτιδας αγκώνα
Η επικονδυλίτιδα, δυστυχώς, είναι μία από τις παθήσεις η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο άλλοτε στην εσωτερική και άλλοτε στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο πόνος μπορεί να αντανακλάται και στο χέρι. Τα πιο κοινά συμπτώματα, όμως, είναι τα παρακάτω:- Αίσθημα αδυναμίας στον καρπό
- Αίσθημα μουδιάσματος στα δάχτυλα των χεριών
- Επώδυνη χειραψία
Διάγνωση τενοντίτιδας αγκώνα
Η διάγνωση της τενοντίτιδας αγκώνα γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω μίας απλής κλινικής εξέτασης από τον ορθοπαιδικό ιατρό. Αναλυτικότερα, ο ιατρός υποβάλλει τον ασθενή σε ένα τεστ τοπικής ευαισθησίας τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πλευρά της περιοχής του αγκώνα. Συνδυαστικά με το τεστ τοπικής ευαισθησίας ο γιατρός μπορεί να κάνει στον ασθενή κάποιο ειδικό τεστ κάμψης και έκτασης του αγκώνα κρατώντας του αντίσταση. Όπως σε κάθε εξέταση έτσι και στη συγκεκριμένη το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς συνιστά το Α και το Ω προκειμένου ο ιατρός να προτείνει στον ασθενή την καταλληλότερη για αυτόν μέθοδο θεραπείας. Σε περιπτώσεις όπου ο ιατρός χρειαστεί μια περαιτέρω εικόνα είναι πιθανό να ζητήσει από τον ασθενή να πραγματοποιήσει μαγνητική τομογραφία , υπέρηχο ή ακτινογραφία προκειμένου να υπάρξει αποκλεισμός του ενδεχομένου τα συμπτώματα του ασθενούς να προέρχονται από κάποια άλλη πάθηση.Αξιολογήσεις
Θεραπεία τενοντίτιδας αγκώνα
Έπειτα από μια ενδελεχή εξέταση από τον γιατρό ο ασθενής λαμβάνει την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία προκειμένου να μην υποφέρει στο εξής από επικονδυλίτιδα. Το πρώτο βήμα και το πιο σημαντικό είναι ο ασθενής να απέχει από τη δραστηριότητα που προκάλεσε την επικονδυλίτιδα.
Όταν ο πόνος είναι ανυπόφορος ή αρκετά έντονος τότε χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ο οποία περιλαμβάνει τη λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονώδη φαρμάκων. Σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να εφαρμοστεί πάγος 3-4 φορές την ημέρα για περίπου 15 λεπτά τη φορά.
Πολύ αποτελεσματικές έχουν αποδειχθεί οι ήπιες διατάσεις οι οποίες ακολουθούνται από ορισμένες ασκήσεις κεντρικής ενδυνάμωσης. Προκειμένου η υλοποίηση των ασκήσεων να γίνει με τον σωστό τρόπο είναι σημαντικό να γίνονται με την παρουσία ενός φυσικοθεραπευτή, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω τραυματισμοί της περιοχής. Ο φυσικοθεραπευτής εκτός από την παρακολούθηση και την επίδειξη των ασκήσεων του ασθενούς μπορεί με διάφορα μέσα όπως είναι για παράδειγμα ο κρουστικός υπέρηχος να κατευνάσει τον πόνο και να βελτιώσει την επούλωση των τενόντων.
Σε περιπτώσεις όπου η αποφυγή της δραστηριότητας που προκάλεσε την επικονδυλίτιδα κρίνεται αδύνατη, μπορεί ο ασθενής να χρησιμοποιήσει έναν ειδικό νάρθηκα για επικονδυλίτιδα, το περιαγκώνιο, ώστε όταν ο ασθενής κάνει την κίνηση που επιδεινώνει την κατάσταση του αγκώνα να παραμένει προστατευμένος.
Ο Ιωάννης Πολυζώης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός με τεράστια εμπειρία σε όλο το φάσμα της Ορθοπαιδικής και η εργασιακή του εμπειρία δεν περιορίζεται μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για όλους σας τους προβληματισμούς.
Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι