Σύνδρομο Πρόσκρουσης

Περιεχόμενα
ToggleΤο σύνδρομο πρόσκρουσης είναι εξαιρετικά κοινό και αποτελεί το 65% όλων των αιτίων πόνου στον ώμο.
Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου ( Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής) αποτελεί μια γενικευμένη έννοια και είναι το αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου προστριβής των τενόντων του ώμου μεταξύ του ανώτερου κομμάτι του οστού του χεριού σας (κεφαλής βραχιονίου) και της οροφής της ωμοπλάτης σας (ακρώμιο).
Η προστριβή αυτή οδηγεί σε οίδημα, φλεγμονή και στένωση του υπακρωμιακού χώρου, προκαλώντας έντονο πόνο και δυσκολία στη κίνηση.
Ποιος παθαίνει πρόσκρουση στον ώμο ?
Η πάθηση παρατηρείται συχνά αλλά όχι μόνο σε άτομα που ασχολούνται με αθλήματα και άλλες δραστηριότητες που εμπεριέχουν εναέρια περιστροφή του ώμου – όπως κολύμπι, μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, καθώς και καθημερινές δραστηριότητες όπως το πλύσιμο παραθύρων και η ζωγραφική.
Η κακή στάση σώματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που το προκαλεί κατά την άθληση ή προθέρμανση αλλά και κατά τη διάρκεια της καθημερινής εργασίας στο γραφείο ή στο σπίτι όταν κάποιος εργάζεται για αρκετές ώρες στον υπολογιστή.
Το σύνδρομο πρόσκρουσης μπορεί επίσης να προκύψει από τραυματισμό, όπως πτώση σε τεντωμένο χέρι ή απευθείας στον ώμο.
Πως προκαλείται το σύνδρομο πρόσκρουσης?
Οι τένοντες του ώμου περνούν μέσα από ένα χώρο κάτω από το ακρώμιο. Το ακρώμιο είναι το οστό στο ταβάνι και έξω μέρος της ωμοπλάτης. Η πρόσκρουσή συμβαίνει όταν ο τένοντας τρίβεται ή «προσκρούει» στο ακρώμιο.
Οι κύριες αιτίες της πρόσκρουσης είναι:
- Ο τένοντας ή οι τένοντες έχουν ρήξη ή φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική χρήση από επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα του ώμου, τραυματισμό ή από φθορά που μπορεί να σχετίζεται με την ηλικία.
- Ο θύλακος έχει σημαντική φλεγμονή λόγω υπερβολικής χρήσης του ώμου ή τραυματισμού. Ο θύλακος είναι ο σάκος ή μαξιλαράκι μεταξύ των τενόντων και του ακρωμίου. Συνήθως ο θύλακος βοηθά τους μυς και τους τένοντες να κινούνται και να «γλιστρούν» πάνω από τα οστά.
- Το οστό του ακρωμίου πολλές φορές δεν είναι επίπεδο (είτε έχει κλίση προς το τένοντα είτε έχει σχήμα σαν αγκίστρι) και αυτό προδιαθέτει και εν τέλει προκαλεί μηχανική τριβή στους τένοντες.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου προσκρούσεων στον ώμο;
Τα κύρια συμπτώματα του του σύνδρομου πρόσκουσης είναι :
Πόνος όταν τα χέρια σηκώνονται πάνω από το κεφάλι.
- Πόνος όταν ο ασθενής χαμηλώνει το χέρι από υπερυψωμένη θέση.
- Πόνος που κινείται από το μπροστινό μέρος του ώμου στο πλάι του χεριού.
- Πόνος όταν ξαπλώνει κανείς στη πάσχουσα πλευρά
- Πόνος τη νύχτα που επηρεάζει αρνητικά τη συχνότητα και τη ποιότητα του ύπνου (νυχτερινός πόνος)
- Πόνος στην αυτο-εξυπηρέτηση του ασθενή.
- Σημαντική αδυναμία του ώμου και περιορισμός εύρους κίνησης.
Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά κατά τη διάρκεια εβδομάδων έως μηνών.
Το σύνδρομο πρόσκρουσης σχετίζεται στενά με άλλες κοινές παθήσεις του ώμου οι οποίες εμφανίζονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Οι πιο συνηθισμένες μπορεί να είναι η τενοντίτιδα ή ασβεστοποιός τενοντίτιδα, οι ρήξεις των τενόντων, η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής και ο παγωμένος ώμος.
Αξιολογήσεις
Πώς γ΄ινεται η διάγνωση του σύνδρομου πρόσκρουσης ώμου;
Ο Κος Πολυζώης θα δει τον ασθενή στο ιατρείο του, θα πάρει το ειδικό ιστορικό του ώμου και θα τον εξετάσει προσεκτικά.
Στη συνέχεια, ο ασθενής θα σταλεί για απλές ακτινογραφίες του ώμου για να αποκλειστούν οστεοαρθρίτιδα και ασβεστοποιός τενοντίτιδα μεταξύ άλλων. Σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις διαφαίνεται καθαρά η σημαντική μείωση του υπακρωμιακού χώρου και η πρόσκρουση στα υποκείμενα οστά.
Ο Κος Πολυζώης στη συνέχεια σε κάποιες περιπτώσεις θα στείλει τον ασθενή για υπέρηχο ή και μαγνητική τομογραφία (MRI) για να αποκλειστούν ρήξεις τενόντων και για να έχει πλήρη και λεπτομερή απεικόνιση όλων των μαλακών μορίων της άρθρωσης και του δείκτη της φλεγμονής.
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο πρόσκρουσης στον ώμο;
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συντηρητική θεραπεία όπως:
- ξεκούραση
- παγοθεραπεία,
- αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
- ενέσεις κορτιζόνης
- έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια
Ωστόσο, οριστική χειρουργική θεραπεία που είναι η αρθροσκόπηση ώμου.
Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου- Προσιτό Κόστος
Η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία λαμβάνει χώρα, εάν η συντηρητική θεραπεία δεν ανακουφίζει τον πόνο.
Το χειρουργείο πραγματοποιείται από το πιστοποιημένο και εξειδικευμένο χειρουργό ώμου Κο Πολυζώη και την ομάδα του.
Είναι απόλυτα ανώδυνο και αναίμακτο και διαρκεί κατά μέσο όρο 30 λεπτά.
Χειρουργείο σε εγρήγορση
Ο ασθενής μπορεί να παραμείνει ξύπνιος καθ’ όλη τη διάρκεια αν φυσικά το επιθυμεί και η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος της ομάδας χορηγεί περιοχική αναισθησία χωρίς γενική νάρκωση και μέθη.
Λίγες ώρες αργότερα, ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου και τα αποτελέσματα είναι όντως εντυπωσιακά.
Η αρθροσκοπική τεχνική αποσκοπεί στη πλήρη ανακούφιση του πόνου.
Η τεχνική χρησιμοποιεί 2-3 διαδερμικές τομές των 4 χιλιοστών. Ο χειρουργός μέσα απο αυτές τις οπές, «αποσυμπιέζει» τον υπακρωμιακό χώρο του ώμου με ειδικά εργαλεία και επιδιορθώνει οτιδήποτε άλλο είναι παθολογικό και προκαλεί πόνο.
Ο Κος Πολυζώης έχει εξειδικευτεί στις τεχνικές αυτές και είναι πιστοποιημένος σε παγκόσμια αναγνωρισμένα κέντρα. Έχει επίσης διατελέσει μόνιμος Διευθυντής για 10 συνεχή έτη στο Λονδίνο και έχει ολοκληρώσει πάνω από 7000 αρθροσκοπικές επεμβάσεις γύρω από τον ώμο. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, κ. Πολυζόης και η ομάδα του προσφέρουν εξατομικευμένη και οριστική λύση στο πόνο και το πρόβλημα του κάθε ασθενή όσο απλό ή περίπλοκο μπορεί να είναι αυτό. Τα ποσοστά επιτυχίας για τον ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλά σε ένα επαγγελματικό αλλά και φιλικό περιβάλλον με πολύ προσιτό κόστος. Επικοινωνήστε μαζί του για να λάβετε τη δική σας εξατομικευμένη διάγνωση.
Το σύνδρομο πρόσκρουσης είναι μια πάθηση του ώμου, κατα τήν οποία οι τένοντες του ώμου και ο υπακρωμιακός θύλακος πιέζονται κατά την κίνηση του βραχίονα. Το γεγονός αυτό προκαλεί φλεγμονή και οδηγεί σε περιορισμό της κινητικότητας.
Ο επαναλαμβανόμενος μικροτραυματισμός, η χρόνια φλεγμονή των τενόντων και θυλάκων είναι μερικά απο τα αίτια.
Ο πόνος κατά την ανύψωση του χεριού ή κατά την έκταση είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα. Επίσης, ο νυχτερινός πόνος είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα του σύνδρομου πρόσκρουσης.
Η διάγνωση πραγματοποιείται πάντα απο ένα εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό άνων άκρων.
Το σύνδρομο πρόσκρουσης αντιμετωπίζεται χειρουργικά, όταν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει.
Ο κ. Πολυζώης παρέχει προσιτές τιμές και πραγματοποιεί την αρθροσκόπηση ώμου χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Αυτές οι τεχνικές εξασφαλίζουν ταχύτερη ανάρρωση, ελαχιστοποίηση του πόνου και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του ώμου
Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι