Σύνδρομο Πρόσκρουσης

Σύνδρομο Πρόσκρουσης

Το σύνδρομο πρόσκρουσης είναι εξαιρετικά κοινό και αποτελεί το 65% όλων των αιτίων πόνου στον ώμο.

Το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου ( Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής) αποτελεί μια γενικευμένη έννοια και είναι το αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου προστριβής των τενόντων του ώμου μεταξύ του ανώτερου κομμάτι του οστού του χεριού σας (κεφαλής βραχιονίου) και της οροφής της ωμοπλάτης σας (ακρώμιο).

Η προστριβή αυτή οδηγεί σε οίδημα, φλεγμονή και στένωση του υπακρωμιακού χώρου, προκαλώντας έντονο πόνο και δυσκολία στη κίνηση.

Ποιος παθαίνει πρόσκρουση στον ώμο ?

Η πάθηση παρατηρείται συχνά αλλά όχι μόνο σε άτομα που ασχολούνται με αθλήματα και άλλες δραστηριότητες που εμπεριέχουν εναέρια περιστροφή του ώμου – όπως κολύμπι, μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, καθώς και καθημερινές δραστηριότητες όπως το πλύσιμο παραθύρων και η ζωγραφική.
Η κακή στάση σώματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που το προκαλεί κατά την άθληση ή προθέρμανση αλλά και κατά τη διάρκεια της καθημερινής εργασίας στο γραφείο ή στο σπίτι όταν κάποιος εργάζεται για αρκετές ώρες στον υπολογιστή.
Το σύνδρομο πρόσκρουσης μπορεί επίσης να προκύψει από τραυματισμό, όπως πτώση σε τεντωμένο χέρι ή απευθείας στον ώμο.

Πως προκαλείται ?

Οι τένοντες του ώμου περνούν μέσα από ένα χώρο κάτω από το ακρώμιο. Το ακρώμιο είναι το οστό στο ταβάνι και έξω μέρος της ωμοπλάτης. Η πρόσκρουσή συμβαίνει όταν ο τένοντας τρίβεται ή «προσκρούει» στο ακρώμιο.
Οι κύριες αιτίες της πρόσκρουσης είναι:

  • Ο τένοντας ή οι τένοντες έχουν ρήξη ή φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική χρήση από επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα του ώμου, τραυματισμό ή από φθορά που μπορεί να σχετίζεται με την ηλικία.
  • Ο θύλακος έχει σημαντική φλεγμονή λόγω υπερβολικής χρήσης του ώμου ή τραυματισμού. Ο θύλακος είναι ο σάκος ή μαξιλαράκι μεταξύ των τενόντων και του ακρωμίου. Συνήθως ο θύλακος βοηθά τους μυς και τους τένοντες να κινούνται και να «γλιστρούν» πάνω από τα οστά.
  • Το οστό του ακρωμίου πολλές φορές δεν είναι επίπεδο (είτε έχει κλίση προς το τένοντα είτε έχει σχήμα σαν αγκίστρι) και αυτό προδιαθέτει και εν τέλει προκαλεί μηχανική τριβή στους τένοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου προσκρούσεων στον ώμο;
Τα συμπτώματα του συνδρόμου προσκρούει στον ώμο περιλαμβάνουν:

  • Πόνος όταν τα χέρια σηκώνονται πάνω από το κεφάλι.
  • Πόνος όταν ο ασθενής χαμηλώνει το χέρι από υπερυψωμένη θέση.

Πόνος που κινείται από το μπροστινό μέρος του ώμου στο πλάι του χεριού.

  • Πόνος όταν ξαπλώνει κανείς στη πάσχουσα πλευρά.
  • Πόνος τη νύχτα που επηρεάζει αρνητικά τη συχνότητα και τη ποιότητα του ύπνου.
  • Πόνος στην αυτο-εξυπηρέτηση του ασθενή.
  • Σημαντική αδυναμία του ώμου και περιορισμός εύρους κίνησης.

Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά κατά τη διάρκεια εβδομάδων έως μηνών.

Το σύνδρομο πρόσκρουσης σχετίζεται στενά με άλλες κοινές παθήσεις του ώμου οι οποίες εμφανίζονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Οι πιο συνηθισμένες μπορεί να είναι η τενοντίτιδα ή ασβεστοποιός τενοντίτιδα, οι ρήξεις των τενόντων, η αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής και ο παγωμένος ώμος.

Αξιολογήσεις

Γιάννης Κ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κ. Πολυζώη μετά από ένα τραυματισμό μου σε 5χ5. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Ο κ. Πολυζώης μου εξήγησε όλα τα βήματα τη θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσω και σε κάθε βήμα ένιωθα ότι είχα δίπλα μου ένα γιατρό με εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Θοδωρής Σ.
Read More
Επισκέφθηκα το γιατρό λόγω μιας αθλητικής κάκωσης στο γόνατό μου σε συνέχεια ενός τραυματισμού μου λόγω μπάσκετ. Εξαιρετικός επιστήμονας σε επίπεδο γνώσεων και επιπλέον προσιτός άνθρωπος, μου έλυσε όλες τις απορίες μου. Το πρόβλημά μου θεραπεύτηκε τελείως. Έχω επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές μου. Παίζω μπάσκετ στο 100% των δυνατοτήτων μου και δεν αισθάνομαι πια καμία ενόχληση. Σωστή διάγνωση, θεραπεία και αποθεραπεία. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Νίκος Ζ.
Read More
Εξαίρετος γιατρός, άνθρωπος και συνεργάτης! Σαν φυσικοθεραπευτης έχω αναλάβει την αποκατάσταση ασθενών του μετεγχειρητικα , και λόγω των τεχνικών και της εμπειρίας που χρησιμοποιεί, κάνει την δουλειά μου πολύ πιο εύκολη και την αποκατάσταση του ασθενούς πιο ανώδυνη. Σπουδαία εξειδικευση σε ότι αφορά τον ώμο!
Θωμάς Μ.
Read More
Εξαιρετική κλινική εξέταση στηριζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα. Απόλυτα καταρτισμένος στο αντικείμενο του με ανθρώπινη προσεγγιση στο πρόβλημα σου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.
Νεφέλη Θ.
Read More
Επισκέφτηκα τον γιατρό για ένα τραυματισμό που είχα στον αστράγαλο μου, γιατί χρειαζόμουν μία δεύτερη γνώμη. Ο κ. Πολυζώης ήταν εξαιρετικός σε όλη την συνάντηση, παίρνοντας το ιστορικό μου όπως ενδείκνυται και αφιερώνοντας χρόνο να μου εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί στο πόδι μου με τον τραυματισμό καθώς και ποιες είναι οι επιλογές μου. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία που σου δίνει μία πολύ ολοκληρωμένη γνωμάτευση. Στην συνάντηση είχα την ευκαιρία να ζητήσω και την συμβουλή του για ένα παλιότερο τραυματισμό με τον ώμο μου, γιατί έχει εξειδίκευση σε αυτό το σημείο. Τον συστήνω 100% γιατί είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές.
Βασίλειος Μ.
Read More
Πριν ένα μήνα περίπου υποβλήθηκα σε επέμβαση αρθροσκόπησης στον αριστερό ώμο λόγω δυσκινησίας που μου εμφανίστηκε, με ιατρό τον κ. Πολυζώη. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η αποθεραπεία ακολούθησε ακριβώς τα χαρακτηριστικά και τους χρόνους για τους οποίους με είχε ενημερώσει ο κ. Πολυζώης εξ αρχής. Ήταν η πρώτη επέμβαση που έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και θεωρώ ότι ο κ. Πολυζώης μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και με βοήθησε εξηγώντας μου με κάθε λεπτομέρεια τη βλάβη στον ώμο μου και τον τρόπο αντιμετώπισης. Ήταν πρόθυμος να ασχοληθεί μαζί μου οποιαδήποτε στιγμή, σοβαρός, ηθικός και φιλικός σε κάθε περίπτωση. Αναζητώντας πληροφορίες για την επιστημονική του κατάρτιση διαπίστωσα ότι διαθέτει εξαιρετικό βιογραφικό γεγονός που αύξησε σημαντικά την εμπιστοσύνη που μου ενέπνευσε. Προτείνω τον κ. Πολυζώη ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε παρουσιάζει ορθοπεδικό πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό μου.
Τηλέμαχος Σ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω στην άρθρωση του αγκώνα. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα, άριστα καταρτισμένο. Το σημαντικότερο όμως προσόν του κατά τη γνώμη μου είναι η ικανότητα του να εμπνέει εμπιστοσύνη, απόρροια της βαθιάς γνώσης του αντικειμένου του αλλά και της ευγενικής του προσωπικότητας. Φιλικός και σοβαρός, πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και να εξηγήσει με τρόπο απλό και κατανοητό τη φύση του προβλήματος και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του. Συνιστώ τον κύριο Πολυζώη ανεπιφύλακτα.
Νικόλαος Κ.
Read More
Έχοντας χρόνιο πρόβλημα πόνου στη μέση, και μετά από ένα νέο τραυματισμό στην περιοχή, επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη. Άκουσε με προσοχή το ιστορικό μου, με εξέτασε κλινικά λεπτομερώς και μου εξήγησε με υπομονή την εικόνα της μαγνητικής μου τομογραφίας. Εκτίμησα ιδιαίτερα τον καθησυχαστικό του τόνο και τη διάθεση του να λύσει τις απορίες μου και να με καθοδηγήσει στα στάδια της αποθεραπείας μου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα
Γιώργος Μ.
Read More
Αντιμετώπισα πρόβλημα στην ομαλή κίνηση του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού (κλείδωμα με πόνο στις ακραίες κινήσεις και στα παιχνίδια αναψυχής). Ο έμπειρος ορθοπεδικός Ι. Πολυζώης στον οποίο απευθύνθηκα διέγνωσε εκτυνασσόμενο δάχτυλο (trigger finger). Μου έκανε επέμβαση και η αποκατάσταση έγινε πολύ γρήγορα. Η αποκατάσταση ήταν εντυπωσιακή. Σε χρόνο λιγότερο από μια βδομάδα εκτός των άλλων μπόρεσα να ξανασχοληθώ με τα αγαπημένα μου sport που χρειάζονται δυνατά δάχτυλα, την αναρρίχηση βράχων, το ποδήλατο βουνού και το τρέξιμο βουνού.
Μαίρη Μ.
Read More
Σύνθετο κάταγμα αγκώνα, έγινε πετυχημένη οστεοσύνθεση. Ευχαριστώ τον κ. Πολυζώη για την ευγενή ενημέρωση και επικοινωνία που σε ασθενή είναι σημαντική.
Ζηναΐς Κ.
Read More
Εξαιρετικός ιατρός με μεγάλη εμπειρία σε sport's medicine. Μετά από ατύχημα στο σκι περπατάω σαν να μην έγινε ποτέ!
Βασιλική Μπ.
Read More
Εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά και άνθρωπος!!!! Όποτε τον χρειαστείς είναι δίπλα σου, να σε καθησυχάσει, να σε βοηθήσει. Μου έκανε αφαίρεση ενός ογκιδίου στο δάχτυλο και από την πρώτη στιγμή που με εξέτασε μέχρι την εγχείριση ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά χωρίς καθόλου μετεγχειριτικούς πόνους. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!
Previous
Next

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο πρόσκρουσης στον ώμο;

Ο Κος Πολυζώης θα δει τον ασθενή στο ιατρείο του, θα πάρει το ειδικό ιστορικό του ώμου και θα τον εξετάσει προσεκτικά.
Στη συνέχεια, ο ασθενής θα σταλεί για απλές ακτινογραφίες του ώμου για να αποκλειστούν οστεοαρθρίτιδα και ασβεστοποιός τενοντίτιδα μεταξύ άλλων. Σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις διαφαίνεται καθαρά η σημαντική μείωση του υπακρωμιακού χώρου και η πρόσκρουση στα υποκείμενα οστά.
Ο Κος Πολυζώης στη συνέχεια σε κάποιες περιπτώσεις θα στείλει τον ασθενή για υπέρηχο ή και μαγνητική τομογραφία (MRI) για να αποκλειστούν ρήξεις τενόντων και για να έχει πλήρη και λεπτομερή απεικόνιση όλων των μαλακών μορίων της άρθρωσης και του δείκτη της φλεγμονής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο πρόσκρουσης στον ώμο;

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει συντηρητική θεραπεία όπως ξεκούραση, παγοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ενέσεις κορτιζόνης. έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια καθώς και οριστική χειρουργική θεραπεία που είναι η αρθροσκόπηση ώμου.

Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου

Η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία λαμβάνει χώρα εάν η συντηρητική θεραπεία δεν ανακουφίζει τον πόνο.
Το χειρουργείο πραγματοποιείται από το πιστοποιημένο και εξειδικευμένο χειρουργό ώμου Κο Πολυζώη και την ομάδα του.
Είναι απόλυτα ανώδυνο και αναίμακτο και διαρκεί κατά μέσο όρο 30 λεπτά.
Ο ασθενής μπορεί να παραμείνει ξύπνιος καθ’ όλη τη διάρκεια αν φυσικά το επιθυμεί και η εξειδικευμένη αναισθησιολόγος της ομάδας χορηγεί περιοχική αναισθησία χωρίς γενική νάρκωση και μέθη.
Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου λίγες ώρες αργότερα και τα αποτελέσματα είναι όντως εντυπωσιακά.
Η αρθροσκοπική τεχνική αποσκοπεί στη πλήρη ανακούφιση του πόνου.
Η τεχνική χρησιμοποιεί 2-3 διαδερμικές τομές των 4 χιλιοστών μέσω των οποίων ο χειρουργός «αποσυμπιέζει» τον υπακρωμιακό χώρο του ώμου με ειδικά εργαλεία και επιδιορθώνει οτιδήποτε άλλο είναι παθολογικό και προκαλεί πόνο.

Ο Κος Πολυζώης έχει εξειδικευτεί στις τεχνικές αυτές και είναι πιστοποιημένος σε παγκόσμια αναγνωρισμένα κέντρα. Έχει επίσης διατελέσει μόνιμος Διευθυντής για 10 συνεχή έτη στο Λονδίνο και έχει ολοκληρώσει πάνω από 7000 αρθροσκοπικές επεμβάσεις γύρω από τον ώμο.
Ο Κος Πολυζώης και η ομάδα του προσφέρουν εξατομικευμένη και οριστική λύση στο πόνο και το πρόβλημα του κάθε ασθενή όσο απλό ή περίπλοκο μπορεί να είναι αυτό.
Τα ποσοστά επιτυχίας για τον ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλά σε ένα επαγγελματικό αλλά και φιλικό περιβάλλον με πολύ προσιτό κόστος.έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι