Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

κάταγμα καρπού Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα Διάστρεμμα καρπού γάγγλιο καρπού

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις των άνω άκρων. Είναι αποτέλεσμα της πίεσης του μέσου νεύρου που βρίσκεται στον καρπό. Η συγκεκριμένη πάθηση χαρακτηρίζεται ως επώδυνη και εξελισσόμενη πάθηση του άνω άκρου.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Συχνότητα Εμφάνισης

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα φαίνεται να εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε:

Γυναίκες

Στις γυναίκες η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου είναι 3 φορές μεγαλύτερη σε σχέση αυτή των αντρών

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Σε μεγαλύτερες ηλικίες το σύνδρομο παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σύγκριση με νεότερες ηλικίες

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα;

Τα αίτια από τα οποία μπορεί να προκύψει πίεση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα ποικίλουν. Μερικά από τα αίτια αυτά μπορεί να είναι:

  • Χρησιμοποίηση των χεριών πολύ έντονα
  • Συνεχόμενες κινήσεις κάμψεως του καρπού
  • Διάφορες φλεγμονώδεις παθήσεις όπως είναι για παράδειγμα η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Διαταραχές ενδοκρινολογικού χαρακτήρα
  • Διαταραχές όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή διαταραχές των ορμονών ιδίως μετά από την εμμηνόπαυση αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια μίας κύησης
  • Νοσήματα μεταβολικού χαρακτήρα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης

Συμπτώματα Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη συγκεκριμένη πάθηση έχουν τη μορφή:

  • Μουδιάσματος των δακτύλων που νευρώνονται από το μέσο νεύρο
  • Μυρμηγκιάσματος των τριών πρώτων δακτύλων
  • Αδυναμίας και αδεξιότητας του χεριού επιφέροντας ως αποτέλεσμα την ρίψη αντικειμένων

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα κατά τις βραδινές ώρες και για αυτό το λόγο πληθώρα ασθενών δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κοιμηθούν και ξυπνούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι ασθενείς κοιμούνται κάμπτοντας τα χέρια τους.

Αξιολογήσεις

Γιάννης Κ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κ. Πολυζώη μετά από ένα τραυματισμό μου σε 5χ5. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Ο κ. Πολυζώης μου εξήγησε όλα τα βήματα τη θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσω και σε κάθε βήμα ένιωθα ότι είχα δίπλα μου ένα γιατρό με εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Θοδωρής Σ.
Read More
Επισκέφθηκα το γιατρό λόγω μιας αθλητικής κάκωσης στο γόνατό μου σε συνέχεια ενός τραυματισμού μου λόγω μπάσκετ. Εξαιρετικός επιστήμονας σε επίπεδο γνώσεων και επιπλέον προσιτός άνθρωπος, μου έλυσε όλες τις απορίες μου. Το πρόβλημά μου θεραπεύτηκε τελείως. Έχω επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές μου. Παίζω μπάσκετ στο 100% των δυνατοτήτων μου και δεν αισθάνομαι πια καμία ενόχληση. Σωστή διάγνωση, θεραπεία και αποθεραπεία. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Νίκος Ζ.
Read More
Εξαίρετος γιατρός, άνθρωπος και συνεργάτης! Σαν φυσικοθεραπευτης έχω αναλάβει την αποκατάσταση ασθενών του μετεγχειρητικα , και λόγω των τεχνικών και της εμπειρίας που χρησιμοποιεί, κάνει την δουλειά μου πολύ πιο εύκολη και την αποκατάσταση του ασθενούς πιο ανώδυνη. Σπουδαία εξειδικευση σε ότι αφορά τον ώμο!
Θωμάς Μ.
Read More
Εξαιρετική κλινική εξέταση στηριζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα. Απόλυτα καταρτισμένος στο αντικείμενο του με ανθρώπινη προσεγγιση στο πρόβλημα σου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.
Νεφέλη Θ.
Read More
Επισκέφτηκα τον γιατρό για ένα τραυματισμό που είχα στον αστράγαλο μου, γιατί χρειαζόμουν μία δεύτερη γνώμη. Ο κ. Πολυζώης ήταν εξαιρετικός σε όλη την συνάντηση, παίρνοντας το ιστορικό μου όπως ενδείκνυται και αφιερώνοντας χρόνο να μου εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί στο πόδι μου με τον τραυματισμό καθώς και ποιες είναι οι επιλογές μου. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία που σου δίνει μία πολύ ολοκληρωμένη γνωμάτευση. Στην συνάντηση είχα την ευκαιρία να ζητήσω και την συμβουλή του για ένα παλιότερο τραυματισμό με τον ώμο μου, γιατί έχει εξειδίκευση σε αυτό το σημείο. Τον συστήνω 100% γιατί είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές.
Βασίλειος Μ.
Read More
Πριν ένα μήνα περίπου υποβλήθηκα σε επέμβαση αρθροσκόπησης στον αριστερό ώμο λόγω δυσκινησίας που μου εμφανίστηκε, με ιατρό τον κ. Πολυζώη. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η αποθεραπεία ακολούθησε ακριβώς τα χαρακτηριστικά και τους χρόνους για τους οποίους με είχε ενημερώσει ο κ. Πολυζώης εξ αρχής. Ήταν η πρώτη επέμβαση που έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και θεωρώ ότι ο κ. Πολυζώης μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και με βοήθησε εξηγώντας μου με κάθε λεπτομέρεια τη βλάβη στον ώμο μου και τον τρόπο αντιμετώπισης. Ήταν πρόθυμος να ασχοληθεί μαζί μου οποιαδήποτε στιγμή, σοβαρός, ηθικός και φιλικός σε κάθε περίπτωση. Αναζητώντας πληροφορίες για την επιστημονική του κατάρτιση διαπίστωσα ότι διαθέτει εξαιρετικό βιογραφικό γεγονός που αύξησε σημαντικά την εμπιστοσύνη που μου ενέπνευσε. Προτείνω τον κ. Πολυζώη ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε παρουσιάζει ορθοπεδικό πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό μου.
Τηλέμαχος Σ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω στην άρθρωση του αγκώνα. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα, άριστα καταρτισμένο. Το σημαντικότερο όμως προσόν του κατά τη γνώμη μου είναι η ικανότητα του να εμπνέει εμπιστοσύνη, απόρροια της βαθιάς γνώσης του αντικειμένου του αλλά και της ευγενικής του προσωπικότητας. Φιλικός και σοβαρός, πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και να εξηγήσει με τρόπο απλό και κατανοητό τη φύση του προβλήματος και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του. Συνιστώ τον κύριο Πολυζώη ανεπιφύλακτα.
Νικόλαος Κ.
Read More
Έχοντας χρόνιο πρόβλημα πόνου στη μέση, και μετά από ένα νέο τραυματισμό στην περιοχή, επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη. Άκουσε με προσοχή το ιστορικό μου, με εξέτασε κλινικά λεπτομερώς και μου εξήγησε με υπομονή την εικόνα της μαγνητικής μου τομογραφίας. Εκτίμησα ιδιαίτερα τον καθησυχαστικό του τόνο και τη διάθεση του να λύσει τις απορίες μου και να με καθοδηγήσει στα στάδια της αποθεραπείας μου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα
Γιώργος Μ.
Read More
Αντιμετώπισα πρόβλημα στην ομαλή κίνηση του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού (κλείδωμα με πόνο στις ακραίες κινήσεις και στα παιχνίδια αναψυχής). Ο έμπειρος ορθοπεδικός Ι. Πολυζώης στον οποίο απευθύνθηκα διέγνωσε εκτυνασσόμενο δάχτυλο (trigger finger). Μου έκανε επέμβαση και η αποκατάσταση έγινε πολύ γρήγορα. Η αποκατάσταση ήταν εντυπωσιακή. Σε χρόνο λιγότερο από μια βδομάδα εκτός των άλλων μπόρεσα να ξανασχοληθώ με τα αγαπημένα μου sport που χρειάζονται δυνατά δάχτυλα, την αναρρίχηση βράχων, το ποδήλατο βουνού και το τρέξιμο βουνού.
Μαίρη Μ.
Read More
Σύνθετο κάταγμα αγκώνα, έγινε πετυχημένη οστεοσύνθεση. Ευχαριστώ τον κ. Πολυζώη για την ευγενή ενημέρωση και επικοινωνία που σε ασθενή είναι σημαντική.
Ζηναΐς Κ.
Read More
Εξαιρετικός ιατρός με μεγάλη εμπειρία σε sport's medicine. Μετά από ατύχημα στο σκι περπατάω σαν να μην έγινε ποτέ!
Βασιλική Μπ.
Read More
Εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά και άνθρωπος!!!! Όποτε τον χρειαστείς είναι δίπλα σου, να σε καθησυχάσει, να σε βοηθήσει. Μου έκανε αφαίρεση ενός ογκιδίου στο δάχτυλο και από την πρώτη στιγμή που με εξέτασε μέχρι την εγχείριση ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά χωρίς καθόλου μετεγχειριτικούς πόνους. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!
Previous
Next

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα;

Η διάγνωση του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα πραγματοποιείται με σωστή κλινική εξέταση του ασθενούς. Για μεγαλύτερη σιγουριά αναφορικά με τα αποτελέσματα της διάγνωσης μπορεί να χρειαστεί το άτομο να προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο μέσω ηλεκτρομυογραφήματος. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών όπως το ηλεκτρομυογράφημα δεν αποδίδει το ίδιο αποτέλεσμα με την κλινική εξέταση, η οποία είναι και πιο σημαντική. Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστούν κάποιες περαιτέρω εξετάσεις για να μπορέσει να καθοριστεί πιο ορθά η αιτιολογία της νόσου.

Θεραπεία Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Όπως ισχύει στις περισσότερες παθήσεις έτσι και στο Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα η θεραπεία μπορεί να έχει είτε συντηρητική είτε χειρουργική μορφή. Αναλυτικότερα:

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Ήπιες μορφές της νόσου έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν με τη χρήση ναρθήκων κατά τις βραδινές ώρες καθώς και με αποφυγή κινήσεων που προκαλούν κάμψη του καρπού. Επιπλέον, η ξεκούραση του χεριού κατευνάζει τον ερεθισμό που ενδέχεται να εμφανιστεί σε εκείνη την περιοχή. Τέλος, όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων αντιφλεγμονώδους δράσης ενισχύουν σε ένα αρκετά σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητας της συντηρητικής θεραπείας.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η χειρουργική θεραπεία αναφέρεται κατά κύριο λόγο στα άτομα τα οποία δεν είχαν τα κατάλληλα αποτελέσματα από τη συντηρητική θεραπεία. Η επέμβαση η οποία πραγματοποιείται γίνεται με χρήση τοπικής αναισθησίας στην περιοχή του καρπού.
Τα τελευταία χρόνια μέσω της τεχνικής της ενδοσκοπικής διάνοιξης αλλά και της χρήσης ειδικών μαχαιριδίων, έχει μειωθεί σημαντικά το μέθοδος της τομής η οποία δημιουργείται.

Ο Ιωάννης Πολυζώης είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός έχοντας εργαστεί για 10 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία ως Διευθυντής Ορθοπαιδικής στο Surrey του Λονδίνου. Το πεδίο στο οποίο εξειδικεύεται περιλαμβάνει τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό για να δώσετε απάντηση σε όλες σας τις απορίες!

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι