Ρήξη ωλένιου πλαγίου του αντίχειρα (UCL) (Αντίχειρας του σκιέρ)

Ρήξη ωλένιου πλαγίου του αντίχειρα

Τι είναι η ρήξη UCL – Ρήξη ωλένιου πλαγίου του αντίχειρα ή ο αντίχειρας του σκιέρ;

Η ρήξη UCL (επίσης γνωστή ως Αντίχειρας του Σκιέρ ή Αντίχειρας του Τερματοφύλακα) είναι ένας τραυματισμός στον ωλένιο πλάγιο σύνδεσμο, δηλαδή το μαλακό ιστό που ενώνει τα οστά του αντίχειρα και συμβάλλει στη σταθερότητά του. Αυτός ο σύνδεσμος είναι επίσης σημαντικός για τη λειτουργία σύλληψης του αντίχειρα και ένας σοβαρός τραυματισμός που οδηγεί σε πλήρη ρήξη του συνδέσμου συνήθως απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να επανέλθει η πλήρης λειτουργία του αντίχειρα αλλά και του χεριού.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Η ρήξη UCL μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση στην οποία ο αντίχειρας λυγίσει απότομα προς τα πίσω ή προς τα πλάγια με σημαντική δύναμη. Αυτός ο τραυματισμός είναι επίσης γνωστός ως ο αντίχειρας του σκιέρ επειδή ένα ποσοστό των ρήξεων αυτών οφείλονται σε ατυχήματα από σκι. Αυτός ο συγκεκριμένος τραυματισμός συμβαίνει συχνά όταν ένας σκιέρ πέφτει με το χέρι τεντωμένο ενώ ακόμα κρατάει το κοντάρι. Εάν μια μπάλα λυγίσει τον αντίχειρα προς τα πίσω, μπορεί επίσης να προκαλέσει ρήξη του συνδέσμου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα μιας ρήξης UCL περιλαμβάνουν έντονο πόνο στη περιοχή μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη, μώλωπες στο δέρμα γύρω από τον αντίχειρα και σημαντικό οίδημα/ πρήξιμο του αντίχειρα αμέσως μετά τον τραυματισμό. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται με οποιαδήποτε κίνηση του αντίχειρα, και εντοπίζεται κατά μήκος του εσωτερικού του αντίχειρα, πιο κοντά στον δείκτη. Η ξαφνική αδυναμία να πιάσει κάτι ο ασθενής μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη είναι επίσης μια πιθανή ένδειξη μιας ρήξης UCL.

Πώς γίνεται η διάγνωση του αντίχειρα του σκιέρ;

Ο Κος Πολυζώης θα σας δει στο ιατρείο του και θα πάρει ένα αναλυτικό ιστορικό. Εν συνεχεία, θα σας εξετάσει πολύ προσεκτικά για να ελέγξει την κίνηση και τη σταθερότητα του τραυματισμένου αντίχειρα σε σύγκριση με τη φυσιολογική πλευρά. Μια εξέταση του υπόλοιπου χεριού, του καρπού και του βραχίονα θα ολοκληρωθεί επίσης για να αποκλειστούν άλλες συνοδές κακώσεις.
Ο Κος Πολυζώης θα σας στείλει για μια ακτινογραφία για να αποκλειστεί κάποιο πιθανό κάταγμα στα οστά του αντίχειρα και του χεριού. Μερικές φορές ένας υπέρηχος ή μια μαγνητική τομογραφία κρίνεται απαραίτητη για τη διάγνωση και την εξακρίβωση μεταξύ μερικής και ολικής ρήξης.
Η διαφορική διάγνωση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει κάταγμα του αντίχειρα, εξάρθρημα του αντίχειρα ή ρήξη σε άλλους συνδέσμους στο χέρι ή τον αγκώνα.

Αξιολογήσεις

Γιάννης Κ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κ. Πολυζώη μετά από ένα τραυματισμό μου σε 5χ5. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Ο κ. Πολυζώης μου εξήγησε όλα τα βήματα τη θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσω και σε κάθε βήμα ένιωθα ότι είχα δίπλα μου ένα γιατρό με εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Θοδωρής Σ.
Read More
Επισκέφθηκα το γιατρό λόγω μιας αθλητικής κάκωσης στο γόνατό μου σε συνέχεια ενός τραυματισμού μου λόγω μπάσκετ. Εξαιρετικός επιστήμονας σε επίπεδο γνώσεων και επιπλέον προσιτός άνθρωπος, μου έλυσε όλες τις απορίες μου. Το πρόβλημά μου θεραπεύτηκε τελείως. Έχω επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές μου. Παίζω μπάσκετ στο 100% των δυνατοτήτων μου και δεν αισθάνομαι πια καμία ενόχληση. Σωστή διάγνωση, θεραπεία και αποθεραπεία. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Νίκος Ζ.
Read More
Εξαίρετος γιατρός, άνθρωπος και συνεργάτης! Σαν φυσικοθεραπευτης έχω αναλάβει την αποκατάσταση ασθενών του μετεγχειρητικα , και λόγω των τεχνικών και της εμπειρίας που χρησιμοποιεί, κάνει την δουλειά μου πολύ πιο εύκολη και την αποκατάσταση του ασθενούς πιο ανώδυνη. Σπουδαία εξειδικευση σε ότι αφορά τον ώμο!
Θωμάς Μ.
Read More
Εξαιρετική κλινική εξέταση στηριζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα. Απόλυτα καταρτισμένος στο αντικείμενο του με ανθρώπινη προσεγγιση στο πρόβλημα σου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.
Νεφέλη Θ.
Read More
Επισκέφτηκα τον γιατρό για ένα τραυματισμό που είχα στον αστράγαλο μου, γιατί χρειαζόμουν μία δεύτερη γνώμη. Ο κ. Πολυζώης ήταν εξαιρετικός σε όλη την συνάντηση, παίρνοντας το ιστορικό μου όπως ενδείκνυται και αφιερώνοντας χρόνο να μου εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί στο πόδι μου με τον τραυματισμό καθώς και ποιες είναι οι επιλογές μου. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία που σου δίνει μία πολύ ολοκληρωμένη γνωμάτευση. Στην συνάντηση είχα την ευκαιρία να ζητήσω και την συμβουλή του για ένα παλιότερο τραυματισμό με τον ώμο μου, γιατί έχει εξειδίκευση σε αυτό το σημείο. Τον συστήνω 100% γιατί είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές.
Βασίλειος Μ.
Read More
Πριν ένα μήνα περίπου υποβλήθηκα σε επέμβαση αρθροσκόπησης στον αριστερό ώμο λόγω δυσκινησίας που μου εμφανίστηκε, με ιατρό τον κ. Πολυζώη. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η αποθεραπεία ακολούθησε ακριβώς τα χαρακτηριστικά και τους χρόνους για τους οποίους με είχε ενημερώσει ο κ. Πολυζώης εξ αρχής. Ήταν η πρώτη επέμβαση που έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και θεωρώ ότι ο κ. Πολυζώης μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και με βοήθησε εξηγώντας μου με κάθε λεπτομέρεια τη βλάβη στον ώμο μου και τον τρόπο αντιμετώπισης. Ήταν πρόθυμος να ασχοληθεί μαζί μου οποιαδήποτε στιγμή, σοβαρός, ηθικός και φιλικός σε κάθε περίπτωση. Αναζητώντας πληροφορίες για την επιστημονική του κατάρτιση διαπίστωσα ότι διαθέτει εξαιρετικό βιογραφικό γεγονός που αύξησε σημαντικά την εμπιστοσύνη που μου ενέπνευσε. Προτείνω τον κ. Πολυζώη ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε παρουσιάζει ορθοπεδικό πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό μου.
Τηλέμαχος Σ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω στην άρθρωση του αγκώνα. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα, άριστα καταρτισμένο. Το σημαντικότερο όμως προσόν του κατά τη γνώμη μου είναι η ικανότητα του να εμπνέει εμπιστοσύνη, απόρροια της βαθιάς γνώσης του αντικειμένου του αλλά και της ευγενικής του προσωπικότητας. Φιλικός και σοβαρός, πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και να εξηγήσει με τρόπο απλό και κατανοητό τη φύση του προβλήματος και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του. Συνιστώ τον κύριο Πολυζώη ανεπιφύλακτα.
Νικόλαος Κ.
Read More
Έχοντας χρόνιο πρόβλημα πόνου στη μέση, και μετά από ένα νέο τραυματισμό στην περιοχή, επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη. Άκουσε με προσοχή το ιστορικό μου, με εξέτασε κλινικά λεπτομερώς και μου εξήγησε με υπομονή την εικόνα της μαγνητικής μου τομογραφίας. Εκτίμησα ιδιαίτερα τον καθησυχαστικό του τόνο και τη διάθεση του να λύσει τις απορίες μου και να με καθοδηγήσει στα στάδια της αποθεραπείας μου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα
Γιώργος Μ.
Read More
Αντιμετώπισα πρόβλημα στην ομαλή κίνηση του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού (κλείδωμα με πόνο στις ακραίες κινήσεις και στα παιχνίδια αναψυχής). Ο έμπειρος ορθοπεδικός Ι. Πολυζώης στον οποίο απευθύνθηκα διέγνωσε εκτυνασσόμενο δάχτυλο (trigger finger). Μου έκανε επέμβαση και η αποκατάσταση έγινε πολύ γρήγορα. Η αποκατάσταση ήταν εντυπωσιακή. Σε χρόνο λιγότερο από μια βδομάδα εκτός των άλλων μπόρεσα να ξανασχοληθώ με τα αγαπημένα μου sport που χρειάζονται δυνατά δάχτυλα, την αναρρίχηση βράχων, το ποδήλατο βουνού και το τρέξιμο βουνού.
Μαίρη Μ.
Read More
Σύνθετο κάταγμα αγκώνα, έγινε πετυχημένη οστεοσύνθεση. Ευχαριστώ τον κ. Πολυζώη για την ευγενή ενημέρωση και επικοινωνία που σε ασθενή είναι σημαντική.
Ζηναΐς Κ.
Read More
Εξαιρετικός ιατρός με μεγάλη εμπειρία σε sport's medicine. Μετά από ατύχημα στο σκι περπατάω σαν να μην έγινε ποτέ!
Βασιλική Μπ.
Read More
Εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά και άνθρωπος!!!! Όποτε τον χρειαστείς είναι δίπλα σου, να σε καθησυχάσει, να σε βοηθήσει. Μου έκανε αφαίρεση ενός ογκιδίου στο δάχτυλο και από την πρώτη στιγμή που με εξέτασε μέχρι την εγχείριση ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά χωρίς καθόλου μετεγχειριτικούς πόνους. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!
Previous
Next

Ποια είναι η θεραπεία για μια ρήξη UCL?

Εάν ο Κος Πολυζώης διαγνώσει ότι ένας ασθενής έχει ρήξη UCL, θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα του τραυματισμού πριν προχωρήσει με τη θεραπεία που είναι πάντα εξατομικευμένη λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους σχετικούς παράγοντες .

Στη περίπτωση μερικής ρήξης χωρίς αστάθεια, η θεραπεία είναι συντηρητική. Ο αντίχειρας ακινητοποιείται με ειδικό νάρθηκα για περίπου έξι εβδομάδες και αυτό συνήθως οδηγεί σε πλήρη επούλωση. Στη συνέχεια, ο ασθενής ακολουθεί ένα ακριβές εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με ειδικό φυσιοθεραπευτή.

Εάν η ρήξη είναι πλήρης, η θεραπεία είναι χειρουργική. Ο Κος Πολυζώης ως εξειδικευμένος χειρουργός χεριού θα προσφέρει τη πιο κατάλληλη χειρουργική τεχνική ανάλογα με το κάθε ασθενή.

Τις περισσότερες φορές, η ειδική αναισθησιολόγος της ομάδας χορηγεί ειδική περιοχική αναισθησία και ο ασθενής παραμένει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης αν φυσικά το επιθυμεί.

Μέσω μιας μικρής τομής στο πλάι του αντίχειρα και με τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ο Κος Πολυζώης καθηλώνει το σύνδεσμο από τη πλευρά της ρήξης με πολύ ισχυρά ράμματα-άγκυρες προσθέτοντας και ειδικό μόσχευμα για περαιτέρω σταθερότητα, όπου αυτό ενδείκνυται.

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο λίγες ώρες αργότερα με μια επίδεση γύρω από τον αντίχειρα για 48 ώρες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής στη συνέχεια κουνάει αμέσως τον αντίχειρα και το χέρι χωρίς κανένα περιορισμό και στη συνέχεια αρχίζει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

Η επέμβαση είναι ανώδυνη και εντελώς αναίμακτη και στα χέρια του Κου Πολυζώη έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας και πολύ χαμηλά ποσοστά επιπλοκών.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην άρθρωση του αντίχειρα για περισσότερο από μερικές ημέρες μετά από ένα τραυματισμό, είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε εξειδικευμένη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Κο Πολυζώη και την ομάδα του για να δώσετε οριστική λύση στο πρόβλημα σας.

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι