Πόνος στον Ώμο
Ο πόνος στον ώμο μπορεί να συμβεί λόγω τενοντίτιδας, ρήξεις τενόντων, οστεοαρθρίτιδας, σύνδρομο πρόσκρουσης μεταξύ πολλών άλλων αιτιών. Είναι δυνατόν να συνυπάρχουν πολλές παθολογίες λόγω της ιδιαίτερης πολυπλοκότητας της ανατομίας του ώμου.
Ο ώμος αποτελείται από τα εξής τρία οστά:
1.Βραχιόνιο
2.Ωμοπλάτη
3.Κλείδα
Η σφαίρα του βραχιονίου «κουμπώνει» σε μια ρηχή υποδοχή που ονομάζεται ωμογλήνη (μέρος της ωμοπλάτης). Στην ωμοπλάτη υπάρχουν ισχυροί σύνδεσμοι και τένοντες που κρατούν την σφαίρα κεντραρισμένη στην υποδοχή, καθώς και οι μύες και τένοντες του στροφικού πετάλου, οι οποίοι επιτρέπουν την ανύψωση και την περιστροφή του χεριού. Οποιαδήποτε παθολογία ή βλάβη σε αυτό το τμήμα της ανατομίας μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο.
Περιεχόμενα
ToggleΤι μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ώμο;
Ο πόνος στον ώμο είναι ένα εξαιρετικά κοινό πρόβλημα. Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες.
Η πιο συνηθισμένη αιτία πόνου στον ώμο είναι κάποια βλάβη στο λεγόμενο στροφικό πέταλο. Υπάρχουν τέσσερις τένοντες του στροφικού πετάλου που είναι απαραίτητοι για την κίνηση του ώμου (ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο υποπλάτιος και ο ελάσσων στρογγύλος).
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι παθολογίας του στροφικού πετάλου:
- Τενοντίτιδα (φλεγμονή των τενόντων)
- Θυλακίτιδα – φλεγμονή του θυλάκου – (σάκος- μαξιλάρι με υγρό που προστατεύει και λιπαίνει τους τένοντες που συνδέουν τους μύες του ώμου με το οστό του βραχιονίου). Η θυλακίτιδα συνήθως συνυπάρχει με την τενοντίτιδα.
- Ρήξεις στροφικού πετάλου – αυτά συμβαίνουν όταν οι τένοντες του στροφικού πετάλου αποκολλούνται από το οστό.
Αυτά τα προβλήματα συνήθως προκαλούν επώδυνα συμπτώματα κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων όπως η ανύψωση του χεριού πάνω από το κεφάλι ή κατά τη διάρκεια αθλημάτων ή και χειρωνακτικών εργασιών.
Επιπλέον, συνήθως υπάρχει έντονος πόνος στον ώμο από μια ρήξη στροφικού πετάλου, ο οποίος είναι χειρότερος ή επιδεινώνεται τη νύχτα. Επομένως, δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα που πάσχουν από τενοντίτιδα στροφικού πετάλου ή ρήξη στροφικού πετάλου να μην μπορούν να κοιμηθούν στον πάσχοντα ώμο.
Τα προβλήματα του στροφικού πετάλου μπορούν επίσης να παρουσιαστούν με περιορισμένη ενεργητική κίνηση. Ως εκ τούτου, ο ώμος είναι συχνά δύσκαμπτος. Εάν ο ιατρός σηκώσει το χέρι, ο ώμος θα κινηθεί κανονικά.
Άλλες συνήθεις αιτίες του πόνου στον ώμο περιλαμβάνουν:
- Παγωμένος ώμος – μια πολύ κοινή διάγνωση που ονομάζεται επίσης συμφυτική θυλακίτιδα. Ο παγωμένος ώμος οδηγεί σε δυσκαμψία της άρθρωσης και συνεχή έντονο πόνο με όλες τις καθημερινές δραστηριότητες και κινήσεις. Με τον παγωμένο ώμο, υπάρχει πολύ σημαντική απώλεια ενεργητικού εύρους κίνησης αλλά και παθητικού εύρους κίνησης, κατά το οποίο ο ιατρός δεν μπορεί να βελτιώσει τη κίνηση του ώμου ακόμα και όταν μετακινεί αυτός το χέρι.
- Ασβεστοποιός τενοντίτιδα – είναι η πάθηση κατά την οποία κρύσταλλοι ασβεστίου εναποτίθενται στους τένοντες. Αυτή η πάθηση συνήθως προκαλεί πολύ σοβαρό και ανυπόφορο πόνο στον ώμο, ο οποίος είναι χειρότερος τη νύχτα και επιδεινώνεται με οποιαδήποτε κίνηση.
- Τενοντίτιδα δικεφάλου – πόνος στο μπροστινό μέρος του ώμου σχετίζεται με φλεγμονή του δικεφάλου τένοντα. Οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται πόνο στο μπροστινό μέρος του ώμου και αυτό κινείται προς τα κάτω ή προς τα πάνω από τον μυ του δικεφάλου. Αυτό γίνεται χειρότερο κατά την ανύψωση του χεριού πάνω από το κεφάλι. Αυτό μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ένα κλικ όταν όλο το χέρι περιστρέφεται.
- Ρήξη τένοντα δικεφάλου – συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού. Μερικές φορές, μπορεί να ακουστεί ένα ξαφνικός έντονος ήχος, μαζί με επιδείνωση του πόνου, μώλωπες και πρήξιμο ψηλότερα στο χέρι κοντά στο βραχιόνιο ή σε ένα σημείο ακριβώς πάνω από τον αγκώνα. Αυτό διαφοροποιεί μεταξύ ρήξης εγγύς και περιφερικού τένοντα δικεφάλου.
- Ρήξη SLAP – πρόσθια έως οπίσθια ρήξη του άνω επιχειλίου χόνδρου. Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος ρήξης του επιχείλιου χόνδρου στον ώμο μπορεί να συμβεί με μια απλή πτώση σε ένα τεντωμένο χέρι ή σε αθλητές που κάνουν ρίψη ή σε ασθενείς που ασχολούνται με βαριές, επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες με τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βαθύ πόνο στον ώμο, αίσθηση αστάθειας ή πρόσκρουσης με κίνηση.
- Αρθρίτιδα ώμου – ο ασθενής συνήθως περιγράφει ένα βαθύ πόνο στον ώμο στο μπροστινό μέρος του ώμου, μαζί με δυσκαμψία. Υπάρχει γενικά απώλεια ενεργητικής και παθητικής κίνησης και μερικές φορές μπορεί να συγχέεται με έναν παγωμένο ώμο απουσία ακτινογραφίας.
- Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης – Ο πόνος γίνεται αισθητός στην κορυφή του ώμου και ο ασθενής συνήθως παραπονιέται για πόνο κατά την ψηλάφηση της άρθρωσης.
- Εξάρθρημα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης – οι ασθενείς αυτοί συνήθως έχουν ιστορικό τραύματος που προκαλείται από την πτώση σε αυτόν τον ώμο. Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τους συνδέσμους που μπορεί να εμπλέκονται, μπορεί να σχηματιστεί ένα εξόγκωμα πάνω από τον ώμο λόγω του διαχωρισμού της ωμοπλάτης από την κλείδα.
- Περιφερική οστεόλυση κλείδας – είναι μια πάθηση η οποία προκαλεί οξύ πόνο στη κλείδα. Παρατηρείται πιο συχνά σε αρσιβαρίστες και άτομα που επανειλημμένα σηκώνουν ή μεταφέρουν βαριά αντικείμενα πάνω από τον ώμο.
- Αστάθεια ώμου – Η αστάθεια είναι ένα κοινό πρόβλημα που υποδηλώνει μια χαλαρή άρθρωση. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, εξάρθρωση στον ώμο ή από υπερβολική χρήση. Μερικά άτομα έχουν χαλαρούς συνδέσμους, οι οποίοι οδηγούν σε χρόνια αστάθεια ή σε αστάθεια πολλαπλής κατεύθυνσης. Οι ασθενείς αυτοί συχνά περιγράφουν ένα αίσθημα μουδιάσματος του χεριού και έχουν υπερβολικό εύρος κίνησης στον ώμο.
- Εξάρθρημα του ώμου – ένας τραυματισμός που συμβαίνει όταν το βραχιόνιο αποσυνδέεται από την ωμοπλάτη. Εάν κάποιος εξαρθρώσει τον ώμο του, οι φυσιολογικοί σύνδεσμοι θα υποστούν ρήξη και ο ώμος θα έχει την τάση να αισθάνεται ασταθής ή ξαναβγει από την άρθρωση.
- Πρόσκρουση ώμου – μια πολύ κοινή αιτία του πόνου στον ώμο, η οποία συμβαίνει συχνά μετά από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού πάνω από το κεφάλι. Όλοι οι τένοντες με τον θύλακο έρχονται σε προστριβή ανάμεσα στα οστά του ώμου και καθιστούν επώδυνη κάθε κίνηση του ώμου. Διάφορες δραστηριότητες και στροφικές κινήσεις του χεριού μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα
- Κατάγματα π.χ. κάταγμα κλείδας, βραχιονίου ή κάταγμα ωμοπλάτης.
- Ο πόνος στον αυχένα μπορεί μερικές φορές να ακτινοβολεί περιφερικά και να συγχέεται ή να μιμείται τον πόνο στον ώμο. Μια πλήρης νευρολογική εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση.
Καρδιακή προσβολή – πόνος στο αριστερό χέρι ή στον ώμο μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας επικείμενης καρδιακής προσβολής ή καρδιακής νόσου.
Αξιολογήσεις
Εξετάσεις που πραγματοποιούνται όταν κάποιος υποφέρει από πόνο στον ώμο
Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, μια λεπτομερής ανασκόπηση των συμπτωμάτων και διεξοδική κλινική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις είναι επιτακτικές για να γίνει η σωστή και ακριβής διάγνωση.
Μετά τη λήψη ενός ενδελεχούς ιστορικού, ο Κος Πολυζώης θα πραγματοποιήσει μια λεπτομερή εξέταση του ώμου.
Μπορεί επίσης να εξετάσει άλλες περιοχές του σώματός, όπως τον αυχένα ή την σπονδυλική στήλη.
Εκτός από την κλινική εξέταση, ο ιατρός θα στείλει τον ασθενή για απεικονιστικές εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση:
- Απλές ακτινογραφίες – αυτές μπορούν να απεικονίσουν αν υπάρχει κάταγμα στο οστό, καθώς και εναποθέσεις ασβεστίου ή οστεόφυτα που μπορεί ενδεχομένως να υποδηλώνουν την ύπαρξη οστεοαρθρίτιδας.
- Υπερηχογράφημα – μια απλή, μη επεμβατική εξέταση και ένα αξιόπιστο, δυναμικό διαγνωστικό εργαλείο για την αξιολόγηση του ώμου και όλων των δομών του.
- Η αξονική τομογραφία – μπορεί να αξιολογήσει την αρχιτεκτονική των αρθρώσεων και των οστών σε περιπτώσεις βαριάς παραμορφωτικής αρθρίτιδας ή καταγμάτων.
- MRI – Η μαγνητική τομογραφία του ώμου είναι η απεικονιστική εξέταση εκλογής και μπορεί να παρέχει λεπτομερή και ακριβή απεικόνιση οστών και όλων των μαλακών μορίων, συνδέσμων, τενόντων και των μυών γύρω από τον ώμο. Μπορεί για παράδειγμα να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη θέση, το μέγεθος, το σχήμα και το βαθμό μυϊκής ατροφίας μιας ρήξης στροφικού πετάλου.
Η θεραπεία για τον πόνο στον ώμο εξαρτάται πλήρως από την αιτία του προβλήματος. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να φτάσει ο ιατρός στην σωστή διάγνωση.
- Ανάπαυση – η πρώτη θεραπεία για πολλές παθήσεις είναι να ξεκουραστεί η άρθρωση για να επιτρέψει στη φλεγμονή να υποχωρήσει. Είναι σημαντικό να μην παρατείνεται η ακινητοποίηση της άρθρωσης γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει παγωμένο ώμο.
- Παγοθεραπεία – αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του οιδήματος και του πόνου μετά από τραυματισμό ή υπερβολική χρήση.
- Φυσικοθεραπεία – η φυσικοθεραπεία είναι υψίστης σημασίας σε όλες σχεδόν τις ορθοπαιδικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων του ώμου. Οι έμπειροι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν διαφορετικές θεραπείες για να βελτιώσουν τη δύναμη, να αποκαταστήσουν την κινητικότητα και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα επίπεδα δραστηριότητας πριν από τον τραυματισμό. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν βαθύ μασάζ, βελονισμό και ειδικές ασκήσεις για το τέντωμα, την αποκατάσταση και την ενίσχυση των συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων.
Φάρμακα– τα πιο κοινά φάρμακα είναι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ενέσεις κορτιζόνης
- Μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) – Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προβλημάτων ώμου όπως αρθρίτιδα, θυλακίτιδα και τενοντίτιδα. Είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιεί κάποιος μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς μπορούν επίσης να συσχετιστούν με κινδύνους. Συγκεκριμένα, τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση, άσθμα, ιστορικό νεφρικών προβλημάτων, ηπατικής νόσου ή έλκους στομάχου δεν πρέπει να συνταγογραφούνται ΜΣΑΦ.
- Ένεση κορτιζόνης και αιμοπεταλίων ο γιατρός θα σας δώσει ένα συνδυασμό στεροειδών με τοπικό αναισθητικό και ενέσεις αιμοπεταλίων. Η λογική πίσω από τις ενέσεις δεν είναι μόνο να ανακουφίσει τον πόνο, αλλά να βοηθήσει τον ασθενή να κάνει φυσιοθεραπεία πιο εύκολα και να επαναφέρει τον ώμο πίσω στην κανονική λειτουργία και δύναμή του.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εάν τα συντηρητικά μέτρα έχουν αποτύχει λόγω της πάθησης ή τραυματισμού του ώμου που είναι πολύ σοβαρός εξαρχής.
Ο Κος Πολυζώης έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλο όγκο αρθροσκοπικών επεμβάσεων ώμου με τάχιστη και αξιόπιστη αποκατάσταση. Εκτός από τα κατάγματα ,την αστάθεια με σημαντική απώλεια οστού ή την βαριά οστεοαρθρίτιδα που χρήζει αρθροπλαστικής ελάχιστης επεμβατικότητας, όλες οι άλλες παθήσεις γύρω από τον ώμο μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω αρθροσκοπικής χειρουργικής.
Πότε πρέπει να δω τον ειδικό για τον πόνο στον ώμο μου;
- Αδυναμία μεταφοράς αντικειμένων ή χρήσης του χεριού
- Πόνος στον ώμο που εμφανίζεται (ή επιδεινώνεται) τη νύχτα ή κατά την ανάπαυση
- Τραυματισμός που προκαλεί παραμόρφωση της άρθρωσης
- Πόνος στον ώμο που επιμένει πέρα από μερικές ημέρες
- Αδυναμία ανύψωσης και κίνησης του χεριού
- Οίδημα ή σημαντικοί μώλωπες γύρω από τον ώμο
- Σημάδια λοίμωξης (πυρετός, ερυθρότητα του δέρματος και αυξημένη θερμοκρασία)
Οποιαδήποτε άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ώμο όπως κοιλιακό άλγος, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνος στο στήθος.
Πρόληψη του Πόνου στον Ώμο
Επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στον ώμο προκαλούνται από υπερχρήση, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Είναι σημαντικό να αποφύγετε ή να τροποποιήσετε τις δραστηριότητες που προκαλούν το πρόβλημα. Οι υποκείμενες συνθήκες, όπως η λανθασμένη στάση του σώματος ή η κακή τεχνική στον αθλητισμό ή την εργασία, πρέπει να διορθωθούν.
Εφαρμόστε αυτούς τους βασικούς κανόνες κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων στον επαγγελματικό χώρο, το γραφείο και κατά την άθληση
- Ξεκινήστε αργά στην αρχή και σταδιακά αυξήστε το επίπεδο δραστηριότητάς σας.
- Χρησιμοποιήστε στην αρχή μειωμένη δύναμη και περιορισμένες επαναλήψεις.
- Σταματήστε εάν εμφανιστεί ασυνήθιστος πόνος
- Διορθώστε την τεχνική σας
- Επισκεφτείτε μας για μια αξιολόγηση του προβλήματος
- Επίσκεψη σε εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή
Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι