Πόνος στον αγκώνα

Πόνος στον αγκώνα

Ο πόνος στον αγκώνα μπορεί να κυμαίνεται από το κάψιμο που αισθάνεται κάποιος λόγω τενοντίτιδας αγκώνα (έξω ή έσω επικονδυλιτίδας) από έναν τένοντα που φλεγμαίνει έως τον σοβαρό και οξύ πόνο ενός κατάγματος. Ο πόνος μπορεί να μην είναι συνεχόμενος. Μπορεί να χειροτερεύει σταδιακά ανάλογα τη δραστηριότητα. Μερικές φορές, ο πόνος συνδυάζεται με μούδιασμα και μυρμηγκιές στα δάκτυλα.

Ο πόνος στον αγκώνα μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να δείτε έναν εξειδικευμένο ιατρό για μια πλήρη αξιολόγηση. Η ακριβής διάγνωση είναι το κλειδί για μια σωστή και αποτελεσματική θεραπεία.

Ποια η αιτία του πόνου στον αγκώνα;

Η τενοντίτιδα αγκώνα ή αλλιώς επικονδυλίτιδα είναι με διαφορά η πιο κοινή και συνηθισμένη αιτία πόνου στον αγκώνα και οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες και μικρο τραυματισμούς στην περιοχή.

Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Έξω επικονδυλίτιδα 

Ονομάζεται επίσης αγκώνας του τενίστα και είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στον αγκώνα. Συμβαίνει όταν ο κοινός τένοντας που συνδέει την άρθρωση του αγκώνα με τους μύες του αντιβραχίου (πήχη) και τους τένοντες που εκτείνουν τα δάκτυλα στον καρπό φλεγμαίνει έντονα. Ο πόνος εντοπίζεται στην έξω και πλάγια επιφάνεια του αγκώνα.

Οι άνθρωποι που εκτείνουν τον καρπό τους ξανά και ξανά με τον ίδιο τρόπο είναι επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση. Αυτό συχνά περιλαμβάνει αθλητές, άτομα που κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία αλλά και ανθρώπους που δουλεύουν πολλές ώρες με τον υπολογιστή στο γραφείο.

Ο πόνος έρχεται σταδιακά. Χειροτερεύει όταν ο ασθενής τεντώνει τον αγκώνα του και κάνει έκταση στα δάκτυλα αλλά και με άρση βάρους. Δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το γύρισμα ενός κλειδιού και η χρήση υπολογιστή προκαλούν αυτό το είδος πόνου. Στα τελευταία στάδια, η άρση ακόμα και μικρών αντικειμένων είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη.

Έσω Επικονδυλίτιδα

Αυτή η πάθηση ονομάζεται μερικές φορές αγκώνας του παίκτη του γκολφ. Προκαλεί πόνο κοντά στην άρθρωση,στο εσωτερικό του αγκώνα ακριβώς μπροστά ή πίσω από τον έσω επικόνδυλο.

Η αιτία είναι η φλεγμονή του τένοντα που συνδέει το οστό του αγκώνα με τους μύες που χρησιμοποιούνται για την κάμψη του καρπού και των δακτύλων. Συμβαίνει όταν χρησιμοποιεί ο ασθενής  δύναμη για να πιάσει ένα αντικείμενο όπως ένα μπαστούνι του γκολφ, μια ρακέτα ή ένα εργαλείο κάνοντας βαρειά χειρωνακτική εργασία. Η χρόνια επαναλαμβανόμενη χρήση, καταπόνηση και μικρο-τραυματισμοί οδηγούν στην επικονδυλιτίδα.

Αυτή η πάθηση μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τους μυς στο αντιβράχιο (πήχη).

Άλλες πιθανές αιτίες μπορεί να είναι:

Θυλακίτιδα Ωλεκράνου

Ο θύλακος είναι ένας σάκος – μαξιλάρι γεμάτος υγρό μεταξύ της άκρης του οστού του αγκώνα και του δέρματος. Η θυλακίτιδα προκαλεί οίδημα και ευαισθησία πίσω από την άρθρωση. Εάν η περιοχή πρηστεί αρκετά,  ο ασθενής  αδυνατεί να μετακινήσει πλήρως τον αγκώνα του.

Αυτή η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ως αποτέλεσμα ουρικής αρθρίτιδας, λοίμωξης ή τραυματισμού του αγκώνα.

Η θυλακίτιδα μπορεί επίσης να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, συχνά λόγω υπερβολικής χρήσης ή μακροχρόνιας πίεσης στον αγκώνα. Μερικές φορές σχετίζεται με φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Τενοντίτιδα δικεφάλου και τρικεφάλου τένοντα

Ο τένοντας του δικεφάλου συνδέει τον δικέφαλο μυ με το μπροστινό μέρος του οστού του αγκώνα. Ο τένοντας του τρικεφάλου συνδέει τον τρικέφαλο μυ με το πίσω μέρος του οστού του αγκώνα.

Η τενοντίτιδα του δικεφάλου προκαλείται συχνά από επαναλαμβανόμενη χρήση του δικεφάλου μυός. Οι συνεχόμενες κάμψεις με βαριά αντικείμενα είναι ένα παράδειγμα. Προκαλεί πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του αγκώνα. 

Η τενοντίτιδα του τρικεφάλου προκαλεί πόνο στο πίσω μέρος του αγκώνα. Συμβαίνει όταν οι άνθρωποι τεντώνουν τον αγκώνα τους υπό αντίσταση ξανά και ξανά. Οι ασθενείς που σηκώνουν συχνά βάρη είναι επιρρεπείς σε αυτό το είδος τραυματισμού.

Εάν ένας τένοντας δικεφάλου ή τρικεφάλου πάθει ρήξη, υπάρχει ένας ξαφνικός, έντονος πόνος στον αγκώνα και στον πήχη και  μπορεί να μελανιάσουν ή και να πρηστούν η πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια του αγκώνα αντίστοιχα με πολύ έντονο πόνο και φοβερή αδυναμία.

Ωλένια νευρίτιδα

Το ωλένιο νεύρο ταξιδεύει από το λαιμό στην άκρα χείρα. Κάποιες φορές, το νεύρο συμπιέζεται καθώς περνάει από το εσωτερικό του αγκώνα.

Η πάθηση αυτή προκαλεί πόνο στο εσωτερικό του αγκώνα. Ο ασθενής μπορεί επίσης να νιώσει  μούδιασμα  του πέμπτου (μικρού) και του τέταρτου (παράμεσου) δακτύλου. Μερικοί άνθρωποι έχουν αδύναμη λαβή και έντονο πόνο  κατά μήκος του αντιβραχίου (πήχη).

Κάταγμα ή και εξάρθρημα αγκώνα

Μια σημαντική πτώση στον αγκώνα ή το χέρι σας μπορεί να προκαλέσει κάταγμα (σπάσιμο)  στο οστό.

Τα πιο συνηθισμένα κατάγματα αγκώνα είναι του ωλεκράνου και της κεφαλής κερκίδας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Ξαφνικό, έντονο πόνο στον αγκώνα και το αντιβράχιο
  2. Πρήξιμο
  3. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στο χέρι
  4. Αδυναμία κάμψης και έκτασης του αγκώνα

Ένα εξάρθρημα αγκώνα δεν είναι συνηθισμένο. Μπορεί να συμβεί αν ο ασθενής πέσει με το χέρι τεντωμένο στο έδαφος. Όταν το χέρι χτυπά στο έδαφος, η δύναμη μπορεί να στρίψει τον αγκώνα έξω από την υποδοχή του. Με άλλα λόγια, τα οστά του αγκώνα διαχωρίζονται.

Η εξάρθρωση συχνά προκαλεί:

  1. Παραμόρφωση αγκώνα
  2. Πρήξιμο
  3. Μώλωπες
  4. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα του χεριού

Άλλα σημαντικά αλλά λιγότερο συνήθη αίτια πόνου στον αγκώνα περιλαμβάνουν:

  1. Αρθρίτιδα – στένωση του κοινού χώρου και απώλεια χόνδρου στον αγκώνα
  2. Μόλυνση του αγκώνα (Σηπτική Αρθρίτιδα)
  3. Αυχενική δισκοκήλη
  4. Διαχωριστική Οστεοχονδρίτιδα
  5. Παθήσεις του Ώμου

Παράγοντες κινδύνου

  • Συχνοί και διαρκείς μικρο-τραυματισμοί  του αγκώνα
  • Καθημερινές επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού, όπως η συχνή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για πολλές ώρες
  • Έντονη Άθληση χωρίς σωστή προθέρμανση
  • Ακατάλληλη τεχνική ή και κακή στάση σώματος-κορμού κατά την άθληση ή σε οποιαδήποτε εργασία ειδικά δουλειά γραφείου
  •  Βαρειά χειρωνακτική εργασία με επαναλαμβανόμενη άρση βαρών
  • Παθήσεις  όπως ο μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα αλλά και η ουρική αρθρίτιδα.
  • Σημαντικός τραυματισμός στον αγκώνα , ο οποίος όμως δεν διαγνώστηκε έγκαιρα ή μπορεί να έγινε εντελώς λανθασμένη διάγνωση εξ ‘ αρχής.

Συμπτώματα του Πόνου στον Αγκώνα 

Τα ακόλουθα συμπτώματα χρήζουν άμεσης αξιολόγησης του αγκώνα σας απο τον Κο Πολυζώη :

  1. Αδυναμία να μεταφέρετε πράγματα ή να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας
  2. Ένας τραυματισμός που παραμορφώνει το σχήμα της άρθρωσης
  3. Πόνος στον αγκώνα τη νύχτα ή σε ηρεμία
  4. Αδυναμία κάμψης ή έκτασης του αγκώνα
  5. Οίδημα ή μώλωπες γύρω από τον αγκώνα
  6. Σημάδια λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, ερυθρότητας και αυξημένης θερμοκρασίας στην άρθρωση.

Διάγνωση 

Ο Κος Πολυζώης θα σας δει στο ιατρείο του ως ιδιαίτερα έμπειρος, εξειδικευμένος και επίσημα πιστοποιημένος χειρουργός αγκώνα.

Πριν εξετάσει τον αγκώνα, ο ιατρός θα πάρει ένα ειδικό, στοχευμένο  Ιατρικό ιστορικό για να κατανοήσει καλύτερα τον πόνο σας. Οι συνήθεις ερωτήσεις περιλαμβάνουν:

  1. Πότε ξεκίνησε ο πόνος;
  2. Τι είδους αθλητικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες κάνετε;
  3. Είχατε πτώση ή τραυματισμό στον αγκώνα;
  4. Έχετε άλλα συμπτώματα όπως μούδιασμα, οίδημα ή πυρετό;

Ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό μιας αιτίας. Για παράδειγμα, το μούδιασμα μπορεί μερικές φορές να σημαίνει ότι εμπλέκεται ένα νεύρο. Οίδημα υποδηλώνει φλεγμονή. Και ο πυρετός είναι ένα σημάδι μόλυνσης.

Στη συνέχεια, ο Κος Πολυζώης θα εξετάσει πολύ προσεκτικά τον αγκώνα και το χέρι.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός θα πραγματοποιήσει επίσης μια  νευρολογική εξέταση του αγκώνα και του χεριού.

Απεικονιστικές Εξετάσεις

Μπορεί να χρειαστείτε απεικονιστικές εξετάσεις για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση για τον πόνο στον αγκώνα σας.

Για παράδειγμα, οι απλές ακτινογραφίες είναι απαραίτητες για τυχόν διάγνωση ενός κατάγματος αγκώνα ή εξαρθρήματος αλλά και για την απεικόνιση αρθρίτιδας, έκτοπης οστεοποίησης, ελεύθερων σωμάτων και εναποθέσεις ασβεστίου στους τένοντες .

Η αξονική τομογραφία CT απεικονίζει την αρχιτεκτονική των οστικών δομών με μεγάλη λεπτομέρεια και είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός προεγχειρητικού σχεδιασμού, όταν πρόκειται για ένα κάταγμα ή μια αρθρίτιδα μεταξύ άλλων.

Η Μαγνητική Τομογραφία είναι η απεικονιστική μέθοδος εκλογής καθώς απεικονίζει όλες τις δομές του αγκώνα, έτσι ώστε ο ιατρός να έχει μια σαφή εικόνα όλων των τενόντων, μυών, νεύρων, παρακείμενων ιστών και μαλακών μορίων.

Αντιμετώπιση του Πόνου στον Αγκώνα  

Η θεραπεία σας εξαρτάται από τη διάγνωση. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε την αιτία του πόνου πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία.

Ξεκούραση

Η πρώτη θεραπεία για πολλές κοινές παθήσεις του αγκώνα είναι η ανάπαυση της άρθρωσης. Η ανάπαυση επιτρέπει την υποχώρηση της φλεγμονής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πάντως να αποφευχθεί η παρατεταμένη ακινητοποίηση καθώς ο αγκώνας είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε πρόωρη και σοβαρή δυσκαμψία.

Αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν ή επιδεινώνουν τον πόνο στον αγκώνα σας. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η υπερβολική πίεση και η άρση βαρών μπορούν να επιδεινώσουν ορισμένες παθήσεις.

Παγοθεραπεία

Η παγοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του πόνου στον αγκώνα, ιδιαίτερα της επικονδυλίτιδας και της θυλακίτιδας ωλεκράνου. Είναι πολύ χρήσιμη στα αρχικά στάδια.

Εφαρμόστε πάγο στον αγκώνα σας για 15 έως 20 λεπτά, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Είναι επίσης καλή ιδέα να εφαρμόσετε πάγο στον αγκώνα σας για 15 λεπτά μετά την ενεργή χρήση του χεριού σας. Θυμηθείτε να τοποθετήσετε μια πετσέτα ανάμεσα στην παγοκύστη και το δέρμα σας.

Φάρμακα/Ενέσεις

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) φάρμακα για τον πόνο χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του πόνου. Συνήθως συνταγογραφούνται για αρθρίτιδα και τενοντίτιδα.

Ενέσεις αιμοπεταλίων και αυξητικών παραγόντων με επουλωτικές ιδιότητες μπορεί επίσης να θεραπεύσει τη φλεγμονή. Για παράδειγμα,  μερικές φορές η ένεση γίνεται σε τενοντίτιδα του δικεφάλου για να απαλύνει τον πόνο, τη φλεγμονή και το πρήξιμο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για επικονδυλίτιδα / θυλακίτιδα που δεν βελτιώνεται μετά από τρεις έως έξι εβδομάδες άλλων θεραπειών.

Χειρουργική Επέμβαση

Ορισμένες παθήσεις χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Τα κατάγματα του αγκώνα, τα εξαρθρήματα, αλλά ακόμα και οι επικονδυλίτιδες που υποτροπιάζουν  αντιμετωπίζονται  με αρθροσκόπηση αγκώνα ή τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας.

Η  αρθροσκόπηση αγκώνα και οι νεότερες και πιο σύγχρονες τεχνικές  στα χέρια του Κου Πολυζώη είναι η καλύτερη επιλογή για τον ασθενή και κατά αυτόν τον τρόπο θεραπεύονται οριστικά και αποτελεσματικά  η πλειονότητα των παθήσεων αυτών.

Πρόκειται για αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος  διάρκειας 30 λεπτών με ίδια μέρα νοσηλεία και εξιτήριο και τάχιστη αποκατάσταση.

Φυσικοθεραπεία και Ασκήσεις για τον Πόνο στον Αγκώνα

Ασκήσεις Έκτασης – Stretching

Η Έκταση των μυών και των τενόντων γύρω από την άρθρωση του αγκώνα μπορεί να αποτρέψει τη δυσκαμψία και να βελτιώσει την ευελιξία. Ειναι πολύ σημαντική η συνεργασία με έναν  εξειδικευμένο φυσιοθεραπευτή ή έναν εργοθεραπευτή για να μάθει ο ασθενής τον σωστό τρόπο διάτασης δεδομένης της πάθησης.

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου θεραπείας. Συνήθως ξεκινά μόλις ο οξύς πόνος υποχωρήσει.

Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να χτίσουν δύναμη και κινητικότητα και να βοηθήσουν τους ασθενείς να επιστρέψουν στο κανονικό επίπεδο δραστηριότητάς τους. Εκτός από την ενίσχυση των μυών του αντιβραχίου, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών ή πόνου.

Άσκησεις

Πρώτη Άσκηση

Βάλτε το χέρι που πονάει μπροστά σου και με το καλό σας χέρι τεντώστε τον καρπό σας προς τα κάτω. Κρατήστε τον εκεί για περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Κάντε το ίδιο και προς την αντίθετη κατεύθυνση, τεντώνοντας τον καρπό σας προς τα πάνω. Κρατείστε τον εκεί για 10 δευτερόλεπτα.

Κάντε αυτή τη διάταση για 3 λεπτά συνολικά, τεντώνοντας τον καρπό προς τα κάτω και προς τα πάνω.

Επαναλαμβάνοντας αυτή τη διάταση τρεις φορές την ημέρα, θα δείτε σύντομα βελτίωση.

Δεύτερη Άσκηση

Ιδιαίτερα βοηθητικές θα σας φανούν και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών στο αντιβράχιο ενώ επιμηκύνονται. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ευέλικτη μπάρα για να εκτελέσετε αυτή την άσκηση.

Κρατήστε την ελαστική μπάρα με το προσβεβλημένο χέρι ευθεία μπροστά σας.

Τοποθετήστε το καλό σας χέρι από πάνω και στρίψτε την ελαστική ράβδο προς τα κάτω μέχρι τα χέρια να είναι παράλληλα με το πάτωμα.

Αφήστε την τάση της ράβδου να περιστρέψει απαλά το χέρι σας μέχρι η ράβδος να είναι ξανά ίσια.

Στρίψτε και αφήστε ξανά τη ράβδο να περιστρέψει το χέρι σας.

Κάντε αυτή την άσκηση τέσσερις φορές την ημέρα για 20 επαναλήψεις κάθε φορά. 

Πολλοί ασθενείς μπορεί να μην σκέφτονται πολύ  τον αγκώνα, επειδή δεν είναι μια άρθρωση που φορτίζεται τόσο σημαντικά όσο άλλες και επειδή δεν αναπτύσσει συχνά αρθρίτιδα ή δεν απαιτεί συχνά αρθροπλαστική. Αλλά ο πόνος στον αγκώνα μπορεί να σας εμποδίσει να ντυθείτε, να μαγειρέψετε  και οτιδήποτε άλλο απαιτεί τη χρήση του χεριού σας. Η φροντίδα αυτής της άρθρωσης είναι λοιπόν πλέον απαραίτητη για να μπορεί ο πάσχων να απολαμβάνει τις καθημερινές επαγγελματικές και αθλητικές δραστηριότητες χωρίς πόνο και περιορισμούς.

Πρόληψη του Πόνου στον Αγκώνα

Το καλό “ζέσταμα” πριν απο οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα (σωστή προθέρμανση)

Η έντονη σύσπαση των μυών που δεν έχουν έλθει στη κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας είναι η συχνότερη αιτία τραυματισμού.

Ασκήσεις διατάσεων των μυών του αντιβραχίου πρίν την άσκηση, προσφέρουν επίσης προφύλαξη στη εμφάνιση τραυματισμού.

Εναλλακτική ανώδυνη κίνηση για τον ίδιο στόχο, χρησιμοποιώντας περισσότερο τους μυς της ωμικής ζώνης και λιγότερο τους μυς του αντιβραχίου

Σωστή στάση κορμού σώματος και μυική ενδυνάμωση της γύρω περιοχής

Βελτίωση της τεχνικής στα σπορ όπως το τένις, καλής ποιότητας αθλητικά παπούτσια σωστή επιλογή πάχους λαβής ρακέτας , χρήση του σωστού μεγέθους και βάρους ρακέτας

Η επιλογή ελαφρύτερων εργαλείων και με πιο εργομετρική λαβή σύλληψης  για τους  επαγγελματίες σε βαρειά χειρωνακτική εργασία.