Κάταγμα καρπού ή πηχεοκαρπικής άρθρωσης

κάταγμα καρπού Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα Διάστρεμμα καρπού γάγγλιο καρπού

To κάταγμα καρπού είναι o ορθοπαιδικός όρος για έναν σπασμένο καρπό. Ο καρπός αποτελείται από οκτώ μικρά οστά που συνδέονται με τα δύο μακριά οστά του αντιβραχίου που ονομάζονται κερκίδα και ωλένη. Αν και ένα κάταγμα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε από αυτά τα 10 οστά, μακράν το πιο κοινό οστό για να σπάσει είναι η κερκίδα. Αυτό ονομάζεται κάταγμα κάτω πέρατος κερκίδας.

Ορισμένα κατάγματα καρπού είναι σταθερά. Τα “μη παρεκτοπισμένα”, στα οποία τα οστά δεν μετακινούνται αρχικά από τη θέση τους, μπορεί να είναι σταθερά. Ορισμένα “παρεκτοπισμένα” (τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν ξανά στο σωστό μέρος με τη μέθοδο της ανάταξης) μπορεί επίσης να είναι αρκετά σταθερά για θεραπεία σε γύψο ή νάρθηκα.

Άλλα κατάγματα είναι ασταθή. Σε ασταθή κατάγματα, ακόμη και αν τα οστά τοποθετηθούν ξανά στη θέση τους με μια κλειστή ανάταξη, τα κομμάτια των οστών τείνουν να μετακινούνται ή να μετατοπίζονται χωρίς να ‘’κολλάει΄΄ σωστά το κάταγμα στην αρχική του θέση . Αυτό μπορεί να κάνει την άρθρωση του καρπού να είναι στραβή και να μην αποκτήσει ποτέ ξανά την σωστή λειτουργία και κίνησή της.

Ορισμένα κατάγματα καρπού είναι πιο σοβαρά από άλλα.
Τα ανοικτά κατάγματα που διασπούν την επιφάνεια της άρθρωσης , τα μαλακά μόρια και εξέρχονται από το δέρμα μπορούν να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης στα οστά.

Τα κατάγματα καρπού που θρυμματίζονται σε πολλά κομμάτια (συντριπτικά) μπορεί να κάνουν το οστό ασταθές.
Επιπλέον τα ενδαρθρικά κατάγματα ( εκτείνονται στην άρθρωση του καρπού) ή εξωαρθρικά (δεν εκτείνονται στην άρθρωση) μπορεί να είναι εξαιρετικά ασταθή.

Αυτοί οι σοβαροί τύποι καταγμάτων καρπού απαιτούν χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί η ανατομία και η φυσιολογική λειτουργεία της άρθρωσης και να αποφευχθεί μεταξύ άλλων η μετά-τραυματική αρθρίτιδα.

Κάταγμα καρπού – Πως συμβαίνει;

Ένα κάταγμα καρπού συμβαίνει από έναν τραυματισμό όπως η πτώση σε τεντωμένο χέρι. Σοβαρά τραύματα όπως τροχαία ατυχήματα, ατυχήματα με μοτοσικλέτες ή πτώσεις από σκάλα προκαλούν πιο σοβαρούς τραυματισμούς. Τα αδύναμα οστά (για παράδειγμα, στην οστεοπόρωση) τείνουν να ‘’σπάνε’’ πιο εύκολα.

Συμπτώματα των καταγμάτων καρπού

Όταν ο καρπός είναι σπασμένος, υπάρχει έντονος, οξύς πόνος, οίδημα και πρήξιμο. Μπορεί να είναι δύσκολο έως αδύνατο να μετακινήσετε ή να χρησιμοποιήσετε το χέρι και τον καρπό. Ο καρπός μπορεί να φαίνεται παραμορφωμένος. Υπάρχει δυνατός πόνος και με την κίνηση του χεριού και των δακτύλων.

Διάγνωση καταγμάτων

Ο εξειδικευμένος χειρουργός άνω άκρου Κος Πολυζώης θα σας δει και θα σας εξετάσει προσεκτικά και θα σας στείλει για ακτινογραφίες για να διαπιστώσει αν υπάρχει σπασμένο οστό. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία για να έχουμε καλύτερη λεπτομέρεια της παρεκτόπισης και της προσωπικότητας του κατάγματος και άλλων τραυματισμών.

Οι σύνδεσμοι (οι μαλακοί ιστοί που συγκρατούν τα οστά μαζί), οι τένοντες, οι μύες και τα νεύρα μπορεί επίσης να τραυματιστούν όταν σπάσει ο καρπός. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν επίσης.

Αξιολογήσεις

Γιάννης Κ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κ. Πολυζώη μετά από ένα τραυματισμό μου σε 5χ5. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Ο κ. Πολυζώης μου εξήγησε όλα τα βήματα τη θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσω και σε κάθε βήμα ένιωθα ότι είχα δίπλα μου ένα γιατρό με εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Θοδωρής Σ.
Read More
Επισκέφθηκα το γιατρό λόγω μιας αθλητικής κάκωσης στο γόνατό μου σε συνέχεια ενός τραυματισμού μου λόγω μπάσκετ. Εξαιρετικός επιστήμονας σε επίπεδο γνώσεων και επιπλέον προσιτός άνθρωπος, μου έλυσε όλες τις απορίες μου. Το πρόβλημά μου θεραπεύτηκε τελείως. Έχω επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές μου. Παίζω μπάσκετ στο 100% των δυνατοτήτων μου και δεν αισθάνομαι πια καμία ενόχληση. Σωστή διάγνωση, θεραπεία και αποθεραπεία. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Νίκος Ζ.
Read More
Εξαίρετος γιατρός, άνθρωπος και συνεργάτης! Σαν φυσικοθεραπευτης έχω αναλάβει την αποκατάσταση ασθενών του μετεγχειρητικα , και λόγω των τεχνικών και της εμπειρίας που χρησιμοποιεί, κάνει την δουλειά μου πολύ πιο εύκολη και την αποκατάσταση του ασθενούς πιο ανώδυνη. Σπουδαία εξειδικευση σε ότι αφορά τον ώμο!
Θωμάς Μ.
Read More
Εξαιρετική κλινική εξέταση στηριζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα. Απόλυτα καταρτισμένος στο αντικείμενο του με ανθρώπινη προσεγγιση στο πρόβλημα σου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.
Νεφέλη Θ.
Read More
Επισκέφτηκα τον γιατρό για ένα τραυματισμό που είχα στον αστράγαλο μου, γιατί χρειαζόμουν μία δεύτερη γνώμη. Ο κ. Πολυζώης ήταν εξαιρετικός σε όλη την συνάντηση, παίρνοντας το ιστορικό μου όπως ενδείκνυται και αφιερώνοντας χρόνο να μου εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί στο πόδι μου με τον τραυματισμό καθώς και ποιες είναι οι επιλογές μου. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία που σου δίνει μία πολύ ολοκληρωμένη γνωμάτευση. Στην συνάντηση είχα την ευκαιρία να ζητήσω και την συμβουλή του για ένα παλιότερο τραυματισμό με τον ώμο μου, γιατί έχει εξειδίκευση σε αυτό το σημείο. Τον συστήνω 100% γιατί είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές.
Βασίλειος Μ.
Read More
Πριν ένα μήνα περίπου υποβλήθηκα σε επέμβαση αρθροσκόπησης στον αριστερό ώμο λόγω δυσκινησίας που μου εμφανίστηκε, με ιατρό τον κ. Πολυζώη. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η αποθεραπεία ακολούθησε ακριβώς τα χαρακτηριστικά και τους χρόνους για τους οποίους με είχε ενημερώσει ο κ. Πολυζώης εξ αρχής. Ήταν η πρώτη επέμβαση που έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και θεωρώ ότι ο κ. Πολυζώης μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και με βοήθησε εξηγώντας μου με κάθε λεπτομέρεια τη βλάβη στον ώμο μου και τον τρόπο αντιμετώπισης. Ήταν πρόθυμος να ασχοληθεί μαζί μου οποιαδήποτε στιγμή, σοβαρός, ηθικός και φιλικός σε κάθε περίπτωση. Αναζητώντας πληροφορίες για την επιστημονική του κατάρτιση διαπίστωσα ότι διαθέτει εξαιρετικό βιογραφικό γεγονός που αύξησε σημαντικά την εμπιστοσύνη που μου ενέπνευσε. Προτείνω τον κ. Πολυζώη ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε παρουσιάζει ορθοπεδικό πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό μου.
Τηλέμαχος Σ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω στην άρθρωση του αγκώνα. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα, άριστα καταρτισμένο. Το σημαντικότερο όμως προσόν του κατά τη γνώμη μου είναι η ικανότητα του να εμπνέει εμπιστοσύνη, απόρροια της βαθιάς γνώσης του αντικειμένου του αλλά και της ευγενικής του προσωπικότητας. Φιλικός και σοβαρός, πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και να εξηγήσει με τρόπο απλό και κατανοητό τη φύση του προβλήματος και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του. Συνιστώ τον κύριο Πολυζώη ανεπιφύλακτα.
Νικόλαος Κ.
Read More
Έχοντας χρόνιο πρόβλημα πόνου στη μέση, και μετά από ένα νέο τραυματισμό στην περιοχή, επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη. Άκουσε με προσοχή το ιστορικό μου, με εξέτασε κλινικά λεπτομερώς και μου εξήγησε με υπομονή την εικόνα της μαγνητικής μου τομογραφίας. Εκτίμησα ιδιαίτερα τον καθησυχαστικό του τόνο και τη διάθεση του να λύσει τις απορίες μου και να με καθοδηγήσει στα στάδια της αποθεραπείας μου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα
Γιώργος Μ.
Read More
Αντιμετώπισα πρόβλημα στην ομαλή κίνηση του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού (κλείδωμα με πόνο στις ακραίες κινήσεις και στα παιχνίδια αναψυχής). Ο έμπειρος ορθοπεδικός Ι. Πολυζώης στον οποίο απευθύνθηκα διέγνωσε εκτυνασσόμενο δάχτυλο (trigger finger). Μου έκανε επέμβαση και η αποκατάσταση έγινε πολύ γρήγορα. Η αποκατάσταση ήταν εντυπωσιακή. Σε χρόνο λιγότερο από μια βδομάδα εκτός των άλλων μπόρεσα να ξανασχοληθώ με τα αγαπημένα μου sport που χρειάζονται δυνατά δάχτυλα, την αναρρίχηση βράχων, το ποδήλατο βουνού και το τρέξιμο βουνού.
Μαίρη Μ.
Read More
Σύνθετο κάταγμα αγκώνα, έγινε πετυχημένη οστεοσύνθεση. Ευχαριστώ τον κ. Πολυζώη για την ευγενή ενημέρωση και επικοινωνία που σε ασθενή είναι σημαντική.
Ζηναΐς Κ.
Read More
Εξαιρετικός ιατρός με μεγάλη εμπειρία σε sport's medicine. Μετά από ατύχημα στο σκι περπατάω σαν να μην έγινε ποτέ!
Βασιλική Μπ.
Read More
Εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά και άνθρωπος!!!! Όποτε τον χρειαστείς είναι δίπλα σου, να σε καθησυχάσει, να σε βοηθήσει. Μου έκανε αφαίρεση ενός ογκιδίου στο δάχτυλο και από την πρώτη στιγμή που με εξέτασε μέχρι την εγχείριση ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά χωρίς καθόλου μετεγχειριτικούς πόνους. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!
Previous
Next

Θεραπεία κατάγματος καρπού

Η θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

  • Τύπος κατάγματος, είτε είναι παρεκτοπισμένο, ασταθές, ενδαρθρικό ή ανοιχτό.
  • Η ηλικία, η δουλειά, τα χόμπι, το επίπεδο δραστηριότητας και αν είναι το «κυρίαρχο» χέρι.
  • Η γενική υγεία του ασθενή.
  • Παρουσία άλλων τραυματισμών.

Ένας νάρθηκας μπορεί να τοποθετηθεί στην αρχή για να ευθυγραμμίσει τα οστά και να στηρίξει τον καρπό για να προσφέρει κάποια ανακούφιση από τον αρχικό πόνο.

Άλλα κατάγματα χρήζουν χειρουργικής επέμβασης για να μπουν τα σπασμένα οστά πίσω και να κρατηθούν σταθερά στη σωστή θέση, αυτό που ονομάζουμε ‘’Ανοικτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση’’

Χειρουργική επέμβαση κατάγματος καρπού

Ο Κος Πολυζώης και η ομάδα του αναλαμβάνουν την επέμβαση με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας αναίμακτα και ανώδυνα. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και η τομή δεν ξεπερνά τις περισσότερες φορές φορές τα 5 εκατοστά. Το χειρουργείο μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς γενική αναισθησία εάν φυσικά το επιθυμεί ο ασθενής.

Ο Κος Πολυζώης χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα και αξιόπιστα υλικά οστεοσύνθεσης παγκοσμίως δηλαδή ειδική πλάκα και βίδες τελευταίας γενιάς που είναι τα πιο κατάλληλα για το τύπο και τη προσωπικότητα του κάθε κατάγματος και μπορούν να συγκρατήσουν και να διατηρήσουν τα οστά στη σωστή ανατομική θέση τους.

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά και συνήθως έχει μια απλή επίδεση για 24 ώρες και μπορεί να χρησιμοποιεί το χέρι του λίγες μέρες μετά χωρίς περιορισμούς.

Σε λίγες περιπτώσεις ιδιαίτερα επιπλεγμένων καταγμάτων, ο ασθενής φοράει ένα πολύ ελαφρύ νάρθηκα για 2 βδομάδες και έπειτα ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για τη πλήρη επαναφορά της κίνησης και δύναμης του καρπού και της άρθρωσης.

Το τραύμα έχει άριστη επούλωση στις 2 βδομάδες με απορροφήσιμα ράμματα.

Τα υλικά συνήθως δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν πλην ορισμένων περιπτώσεων και σίγουρα όχι πριν από 12 μήνες.

Τα υλικά αυτά συνήθως δεν ενοχλούν καθόλου και ο ασθενής μπορεί να κάνει και μαγνητική τομογραφία χωρίς κανένα πρόβλημα.

Οι ασθενείς μέσα σε λίγες βδομάδες επιστρέφουν στη πλήρη δραστηριότητάς τους πριν το τραυματισμό.

Όπως και σε άλλες παθήσεις και κατάγματα άνω άκρου, η επιλογή του εξειδικευμένου, πιστοποιημένου και έμπειρου γιατρού και χειρουργού έχει εξαιρετική σημασία για ένα άριστο αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές είτε πρόκειται για χειρουργική ή μη χειρουργική θεραπεία.

Ο Κος Πολυζώης μετά από 20 χρόνια εμπειρίας στην Αγγλία και 10 συνεχή έτη μόνιμου Διευθυντή στο Λονδίνο έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς χιλιάδες περιστατικά και αποτελεί ασφάλεια και εγγύηση για το τραυματισμό ή το κάταγμά σας όσο απλό ή περίπλοκο και να είναι αυτό.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό και την ομάδα του για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι