Γάγγλιο καρπού

κάταγμα καρπού Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα Διάστρεμμα καρπού γάγγλιο καρπού

Τι είναι το γάγγλιο καρπού; 

Τα γάγγλια ή κύστες γαγγλίων είναι ο πιο κοινός όγκος ή μάζα στο χέρι. Δεν είναι κακοήθεις αλλά καλοήθεις όγκοι και, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αβλαβείς. Εμφανίζονται σε διάφορες τοποθεσίες, αλλά συχνότερα αναπτύσσονται στο πίσω μέρος (ραχιαία επιφάνεια ) του καρπού.

Επίσης , άλλες  συχνές ανατομικές περιοχές γύρω από τον καρπό που μπορεί να εμφανιστούν γάγγλια είναι:

 •  Παλαμιαίο γάγγλιο : Είναι το δεύτερο πιο συχνό γάγγλιο το οποίο συχνά έρχεται σε επαφή με την κύρια αρτηρία του καρπού.
 • Καμπτήρες τένοντες
 • Ραχιαία επιφάνεια δακτύλων
 • Ενδοστικό γάγγλιο: Το γάγγλιο αυτό εμφανίζεται μέσα στα οστά του καρπού και είναι συνήθως ένα τυχαίο εύρημα σε Μαγνητική Τομογραφία καρπού ( MRI ).

 Το γάγγλιο προέρχεται από την άρθρωση. Αναπτύσσεται από τους ιστούς που περιβάλλουν μια άρθρωση όπως οι σύνδεσμοι και τα έλυτρα των τενόντων. Μέσα στο μπαλόνι του γαγγλίου υπάρχει ένα παχύ, ολισθηρό υγρό, παρόμοιο με το υγρό που λιπαίνει τις αρθρώσεις.

Αιτίες του Γάγγλιου Καρπού

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί το σχηματισμό ενός γαγγλίου. Είναι πιο συχνό σε νεότερους ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τους άνδρες. Τα γάγγλια είναι επίσης συνήθη μεταξύ των ασθενών που γυμνάζονται και οι οποίοι καταπονούν επανειλημμένα τον καρπό.

Οι γαγγλιακές κύστες που αναπτύσσονται στην τελική άρθρωση στην ραχιαία επιφάνεια (πλευρά των νυχιών) ενός δακτύλου – επίσης γνωστές ως βλεννώδεις κύστες – σχετίζονται συνήθως με αρθρίτιδα στην άρθρωση του δακτύλου και είναι πιο συχνές σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών.

Επομένως, κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προκαλεί μια κύστη γαγγλίου να αρχίσει να αναπτύσσεται. Ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν  μπορεί να αναπτυχθεί μετά από ένα τραυματισμό σε μια άρθρωση, επιτρέποντας στον ιστό να διαρρεύσει ή να διογκωθεί.

Τελευταία, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι αναπτύσσονται από πρώιμα κύτταρα στην συμβολή του υμένα με τη κάψα ως αποτέλεσμα  συνεχών μικροτραυματισμών. Ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός στις υποστηρικτικές δομές της κάψας και των συνδέσμων φαίνεται να διεγείρει  κάποια κύτταρα να παράγουν υαλουρονικό οξύ, το οποίο συσσωρεύεται και παράγει το υλικό που μοιάζει με ζελέ που βρίσκεται συνήθως στα γάγγλια.

Οι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος

 1. Φύλο: Οι γυναίκες τα αναπτύσσουν  τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες.
 2. Ηλικία: Για τους περισσότερους ανθρώπους που αναπτύσσουν κύστη γαγγλίου, αυτό εμφανίζεται στις αρχές έως τα μέσα της ενήλικης ζωής, μεταξύ 20 και 50 ετών.
 3. Προηγούμενος τραυματισμός: Ένας συνεχόμενος μικρο- τραυματισμός στις αρθρώσεις (όπως τενοντίτιδα από υπερχρήση του καρπού ) θα μπορούσε να ωθήσει μια κύστη γαγγλίου να αναπτυχθεί.
 4. Αρθρίτιδα: Η αρθρίτιδα στο χέρι καθιστά πιο πιθανό να εμφανιστεί ένα γάγγλιο.

Συμπτώματα του Γάγγλιου Καρπού

Τα περισσότερα γάγγλια σχηματίζουν ένα ορατό όγκο. Ωστόσο, τα μικρότερα γάγγλια μπορούν να παραμείνουν κρυμμένα κάτω από το δέρμα. Αν και πολλά γάγγλια δεν προκαλούν άλλα συμπτώματα εκτός από την εμφάνιση ενός ορατού όγκου, εάν το γάγγλιο ασκεί πίεση στα νεύρα που περνούν κατά μήκος της άρθρωσης, μπορεί να προκαλέσει πόνο, μυρμήγκιασμα και μυϊκή αδυναμία. Αυτό  συνήθως σημαίνει ότι η μάζα προκαλεί πίεση και μερικές φορές  μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

Τα μεγάλα γάγγλια, ακόμη και αν δεν είναι επώδυνα, μπορεί να είναι ενοχλητικά και ιδιαίτερα αντιαισθητικά.

Αξιολογήσεις

Γιάννης Κ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κ. Πολυζώη μετά από ένα τραυματισμό μου σε 5χ5. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Ο κ. Πολυζώης μου εξήγησε όλα τα βήματα τη θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσω και σε κάθε βήμα ένιωθα ότι είχα δίπλα μου ένα γιατρό με εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Θοδωρής Σ.
Read More
Επισκέφθηκα το γιατρό λόγω μιας αθλητικής κάκωσης στο γόνατό μου σε συνέχεια ενός τραυματισμού μου λόγω μπάσκετ. Εξαιρετικός επιστήμονας σε επίπεδο γνώσεων και επιπλέον προσιτός άνθρωπος, μου έλυσε όλες τις απορίες μου. Το πρόβλημά μου θεραπεύτηκε τελείως. Έχω επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές μου. Παίζω μπάσκετ στο 100% των δυνατοτήτων μου και δεν αισθάνομαι πια καμία ενόχληση. Σωστή διάγνωση, θεραπεία και αποθεραπεία. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Νίκος Ζ.
Read More
Εξαίρετος γιατρός, άνθρωπος και συνεργάτης! Σαν φυσικοθεραπευτης έχω αναλάβει την αποκατάσταση ασθενών του μετεγχειρητικα , και λόγω των τεχνικών και της εμπειρίας που χρησιμοποιεί, κάνει την δουλειά μου πολύ πιο εύκολη και την αποκατάσταση του ασθενούς πιο ανώδυνη. Σπουδαία εξειδικευση σε ότι αφορά τον ώμο!
Θωμάς Μ.
Read More
Εξαιρετική κλινική εξέταση στηριζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα. Απόλυτα καταρτισμένος στο αντικείμενο του με ανθρώπινη προσεγγιση στο πρόβλημα σου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.
Νεφέλη Θ.
Read More
Επισκέφτηκα τον γιατρό για ένα τραυματισμό που είχα στον αστράγαλο μου, γιατί χρειαζόμουν μία δεύτερη γνώμη. Ο κ. Πολυζώης ήταν εξαιρετικός σε όλη την συνάντηση, παίρνοντας το ιστορικό μου όπως ενδείκνυται και αφιερώνοντας χρόνο να μου εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί στο πόδι μου με τον τραυματισμό καθώς και ποιες είναι οι επιλογές μου. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία που σου δίνει μία πολύ ολοκληρωμένη γνωμάτευση. Στην συνάντηση είχα την ευκαιρία να ζητήσω και την συμβουλή του για ένα παλιότερο τραυματισμό με τον ώμο μου, γιατί έχει εξειδίκευση σε αυτό το σημείο. Τον συστήνω 100% γιατί είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές.
Βασίλειος Μ.
Read More
Πριν ένα μήνα περίπου υποβλήθηκα σε επέμβαση αρθροσκόπησης στον αριστερό ώμο λόγω δυσκινησίας που μου εμφανίστηκε, με ιατρό τον κ. Πολυζώη. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η αποθεραπεία ακολούθησε ακριβώς τα χαρακτηριστικά και τους χρόνους για τους οποίους με είχε ενημερώσει ο κ. Πολυζώης εξ αρχής. Ήταν η πρώτη επέμβαση που έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και θεωρώ ότι ο κ. Πολυζώης μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και με βοήθησε εξηγώντας μου με κάθε λεπτομέρεια τη βλάβη στον ώμο μου και τον τρόπο αντιμετώπισης. Ήταν πρόθυμος να ασχοληθεί μαζί μου οποιαδήποτε στιγμή, σοβαρός, ηθικός και φιλικός σε κάθε περίπτωση. Αναζητώντας πληροφορίες για την επιστημονική του κατάρτιση διαπίστωσα ότι διαθέτει εξαιρετικό βιογραφικό γεγονός που αύξησε σημαντικά την εμπιστοσύνη που μου ενέπνευσε. Προτείνω τον κ. Πολυζώη ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε παρουσιάζει ορθοπεδικό πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό μου.
Τηλέμαχος Σ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω στην άρθρωση του αγκώνα. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα, άριστα καταρτισμένο. Το σημαντικότερο όμως προσόν του κατά τη γνώμη μου είναι η ικανότητα του να εμπνέει εμπιστοσύνη, απόρροια της βαθιάς γνώσης του αντικειμένου του αλλά και της ευγενικής του προσωπικότητας. Φιλικός και σοβαρός, πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και να εξηγήσει με τρόπο απλό και κατανοητό τη φύση του προβλήματος και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του. Συνιστώ τον κύριο Πολυζώη ανεπιφύλακτα.
Νικόλαος Κ.
Read More
Έχοντας χρόνιο πρόβλημα πόνου στη μέση, και μετά από ένα νέο τραυματισμό στην περιοχή, επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη. Άκουσε με προσοχή το ιστορικό μου, με εξέτασε κλινικά λεπτομερώς και μου εξήγησε με υπομονή την εικόνα της μαγνητικής μου τομογραφίας. Εκτίμησα ιδιαίτερα τον καθησυχαστικό του τόνο και τη διάθεση του να λύσει τις απορίες μου και να με καθοδηγήσει στα στάδια της αποθεραπείας μου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα
Γιώργος Μ.
Read More
Αντιμετώπισα πρόβλημα στην ομαλή κίνηση του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού (κλείδωμα με πόνο στις ακραίες κινήσεις και στα παιχνίδια αναψυχής). Ο έμπειρος ορθοπεδικός Ι. Πολυζώης στον οποίο απευθύνθηκα διέγνωσε εκτυνασσόμενο δάχτυλο (trigger finger). Μου έκανε επέμβαση και η αποκατάσταση έγινε πολύ γρήγορα. Η αποκατάσταση ήταν εντυπωσιακή. Σε χρόνο λιγότερο από μια βδομάδα εκτός των άλλων μπόρεσα να ξανασχοληθώ με τα αγαπημένα μου sport που χρειάζονται δυνατά δάχτυλα, την αναρρίχηση βράχων, το ποδήλατο βουνού και το τρέξιμο βουνού.
Μαίρη Μ.
Read More
Σύνθετο κάταγμα αγκώνα, έγινε πετυχημένη οστεοσύνθεση. Ευχαριστώ τον κ. Πολυζώη για την ευγενή ενημέρωση και επικοινωνία που σε ασθενή είναι σημαντική.
Ζηναΐς Κ.
Read More
Εξαιρετικός ιατρός με μεγάλη εμπειρία σε sport's medicine. Μετά από ατύχημα στο σκι περπατάω σαν να μην έγινε ποτέ!
Βασιλική Μπ.
Read More
Εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά και άνθρωπος!!!! Όποτε τον χρειαστείς είναι δίπλα σου, να σε καθησυχάσει, να σε βοηθήσει. Μου έκανε αφαίρεση ενός ογκιδίου στο δάχτυλο και από την πρώτη στιγμή που με εξέτασε μέχρι την εγχείριση ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά χωρίς καθόλου μετεγχειριτικούς πόνους. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!
Previous
Next

Πώς γίνεται η διάγνωση του Γάγγλιου Καρπού;

Κατά τη διάρκεια της αρχική σας επίσκεψης, ο Κος Πολυζώης σας θα συζητήσει λεπτομερώς το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Θα σας ρωτήσει: Πόσο καιρό είχατε το γάγγλιο, εάν αλλάζει μέγεθος και αν είναι επώδυνο μεταξύ άλλων.

Ο Κος Πολυζώης μπορεί να ασκήσει πίεση στην κύστη για να ελέγξει για ευαισθησία ή πόνο. Επειδή ένα γάγγλιο είναι γεμάτο με υγρό, είναι ημιδιαφανές. Ο ιατρός μπορεί να ρίξει ένα φως μέσα την κύστη για να δει αν το φως λάμπει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να επιβεβαιωθεί ότι η μάζα αυτή είναι πραγματικά μια κύστη και όχι ένας συμπαγής όγκος.

Απεικονιστικές Εξετάσεις

Ακτινογραφίες. Αν και οι ακτινογραφίες δεν θα δείξουν το γάγγλιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκλείσουν άλλες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα του χεριού, αρθρίτιδα του καρπού ή όγκο των οστών.

Μαγνητική τομογραφία (MRI) ή υπερηχογράφημα. Οι μαγνητικές τομογραφίες και οι υπέρηχοι μπορούν να απεικονίσουν άριστα τους μαλακούς ιστούς. Μερικές φορές, απαιτείται μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για να βρεθεί ένα γάγγλιο που δεν είναι ορατό ή για να γίνει διάκριση της κύστης από άλλους όγκους. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, η περαιτέρω απεικόνιση συχνά δεν είναι απαραίτητη πριν από τη θεραπεία.

Γάγγλιο καρπού

Αντιμετώπιση και Θεραπεία του Γάγγλιου Καρπού

Εάν το γάγγλιο δεν  ενοχλεί, μπορεί να μην χρειάζεται θεραπεία.

Μερικές φορές ένα γάγγλιο καρπού εξαφανίζεται μόνο του.

Επομένως αρκετές φορές ακολουθείται συντηρητική θεραπεία σε αρχικό στάδιο. Εάν δεν έχετε πόνο ή άλλα συμπτώματα, ο Κος Πολυζώης μπορεί να συστήσει απλώς να περιμένετε και να το παρακολουθείτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνουν ασυνήθιστες αλλαγές. Αυτό είναι συνήθως ασφαλές επειδή τα γάγγλια δεν είναι κακοήθη.

Ακινητοποίηση

Η δραστηριότητα συχνά προκαλεί αύξηση του μεγέθους του γαγγλίου, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πίεση στα γύρω νεύρα, προκαλώντας πόνο. Ένας κηδεμόνας ή νάρθηκας καρπού μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να προκαλέσει μείωση του μεγέθους του γαγγλίου. Καθώς ο πόνος μειώνεται, ο Κος Πολυζώης μπορεί να συστήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την ενδυνάμωση του καρπού και τη βελτίωση του εύρους κίνησης.

Αναρρόφηση

Κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας αναρρόφησης, το υγρό αποστραγγίζεται από την κύστη γαγγλίου. Εάν το γάγγλιο προκαλεί μεγάλο πόνο ή περιορίζει σοβαρά τις δραστηριότητες, το υγρό μπορεί να αποστραγγιστεί από αυτό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αναρρόφηση.

Η περιοχή γύρω από την κύστη των γαγγλίων μουδιάζει με τοπικό αναισθητικό και η κύστη τρυπιέται με βελόνα έτσι ώστε το υγρό να μπορεί να αφαιρεθεί.

Δυστυχώς, η αναρρόφηση συχνά αποτυγχάνει να εξαλείψει το γάγγλιο επειδή δεν αφαιρείται η ρίζα ή η σύνδεση με την άρθρωση ή το περίβλημα του τένοντα. Ένα γάγγλιο είναι πολύ πιθανό να υποτροπιάσει αν δεν αντιμετωπιστεί η ρίζα. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, το γάγγλιο επιστρέφει μετά από μια διαδικασία αναρρόφησης.

Η διαδικασία της αναρρόφησης επιχειρείται συχνότερα για γάγγλια που βρίσκονται στην ραχιαία επιφάνεια του καρπού. Τα γάγγλια στην πλευρά της παλάμης του καρπού μπορεί να είναι δύσκολο να αναρροφηθούν λόγω της τοποθεσίας τους κοντά σε σημαντικά αγγεία και νεύρα.  

Χειρουργική Θεραπεία

Ο Κος Πολυζώης μπορεί να συστήσει επέμβαση εάν το γάγγλιο:

 1. Πονάει συνεχώς και το βράδυ, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν  πιέζει ένα νεύρο ή τα μαλακά  μόρια ιστών.
 2.  Δυσκολεύει ορισμένες κινήσεις ή εργασίες, όπως το πάτημα πληκτρολογίου, το πιάσιμο ενός μολυβιού 
 3.  Σας κάνει να αισθάνεστε αμήχανα για την εμφάνισή σας.

 Ο Κος Πολυζώης μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση εάν τα συμπτώματά σας δεν ανακουφιστούν με μη χειρουργικές μεθόδους ή εάν το γάγγλιο επιστρέψει μετά από αναρρόφηση. Η διαδικασία για την αφαίρεση μιας γαγγλιακής κύστης είναι πολύ απλή.

Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση της κύστης καθώς και την αντιμετώπιση της ρίζας από τον οποίο προκύπτει η κύστη. Αυτό μπορεί να σημαίνει αφαίρεση μέρους της εμπλεκόμενης αρθρικής κάψας ή το έλυτρο του τένοντα για να εξασφαλιστεί η αφαίρεση της ρίζας της κύστης.

Ο Κος Πολυζώης είναι εξειδικευμένος και επίσημα πιστοποιημένος χειρουργός χεριού και άνω άκρου με πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία είναι εντελώς αναίμακτη και ανώδυνη και η πλήρης αφαίρεση γαγγλίου και ρίζας διαρκεί από 10 έως 15 λεπτά. Με τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας  η τομή συνήθως δεν ξεπερνά τα 3 εκατοστά ανάλογα πάντα με το μέγεθος της εκάστοτε γαγγλιακής κύστης.

Ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου αμέσως μετά την επέμβαση, φοράει μια απλή επίδεση για 24 ώρες και μπορεί να χρησιμοποιεί το καρπό του κανονικά από την επόμενη μέρα. Η μικρή τομή επουλώνεται άριστα και τα ράμματα είναι απορροφήσιμα.
Τα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα είναι άριστα με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά υποτροπής και επιπλοκών.

Πρόληψη του Γάγγλιου Καρπού

Δυστυχώς, ένα γάγγλιο καρπού δεν μπορεί να προληφθεί διότι ακόμα δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι ευνοεί την ανάπτυξή τους.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Κο Πολυζώη και την ομάδα του για οριστική λύση και ανακούφιση των συμπτωμάτων σας σε ένα φιλικό, επαγγελματικό περιβάλλον με ιδιαίτερα προσιτό κόστος.

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι