Αθλητικές Κακώσεις
Με τον όρο αθλητικές κακώσεις αναφερόμαστε στους τραυματισμούς οι οποίοι μπορεί να προκύψουν κατά την αθλητική δραστηριότητα. Παρά το γεγονός ότι η άθληση αποτελεί το Α και το Ω για να παραμένουμε υγιείς πολλές φορές ενέχει και διάφορους κινδύνους. Οι αθλητικές κακώσεις είναι συνηθισμένες τόσο σε επαγγελματίες αθλητές όσο και σε ερασιτέχνες στη διάρκεια μίας προπόνησης ή αγώνα. Παρόλα αυτά αυτού του είδους οι τραυματισμοί ενδέχεται να προκύψουν και σε άτομα που δεν συνδέονται με κάποιο τρόπο με τον αθλητισμό.
Περιεχόμενα
ToggleΠοιοι είναι πιο εκτεθειμένοι σε αθλητικές κακώσεις;
Οι αθλητικές κακώσεις παρατηρούνται τόσο σε νεότερες ηλικίες όσο και σε μεγαλύτερες. Η ονομασία «αθλητικές κακώσεις» έχει προέλθει από το γεγονός ότι τα άτομα με τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη πάθηση είναι τα άτομα τα οποία υπόκεινται σε αθλητική δραστηριότητα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω εκτός από αθλητές μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με αθλητικές κακώσεις και άτομα παχύσαρκα ή μεγαλύτερης ηλικίας.
Ποιες αιτίες προκαλούν αθλητικές κακώσεις;
Οι αιτίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αθλητικές κακώσεις ποικίλουν. Κατά κύριο λόγο προκαλούνται λόγω:
- Λανθασμένης Προθέρμανσης
- Λανθασμένης Αποθεραπείας
- Χρήση Λανθασμένου Εξοπλισμού
- Έντονη Πίεση
Ποιοι είναι οι τύποι αθλητικών κακώσεων;
Οι αθλητικές κακώσεις μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλο το μήκος και τις περιοχές του σώματος. Κατά κύριο λόγο, οι τραυματισμοί που μπορεί να προκύψουν αφορούν το κάτω μέρος του σώματός μας. Οι τύποι στους οποίους διακρίνονται οι αθλητικές κακώσεις είναι οι εξής:
- Διαστρέμματα
- Ρήξη Μυών
- Ρήξη Τενόντων
- Κατάγματα
- Εξαρθρήματα
- Ανοιχτά Τραύματα
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αθλητικές κακώσεις;
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες κακώσεις είναι:
- Ρήξη Μηνίσκου
- Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού
- Εξάρθρημα ώμου
- Ρήξη Στροφικού Πετάλου Ώμου
- Ρήξη Αχιλλείου Τένοντα
- Τενοντίτιδες
- Σύνδρομα Υπέρχρησης
Αξιολογήσεις
Ποια είναι τα συμπτώματα των αθλητικών κακώσεων;
Ανάλογα με το είδος του τραυματισμού που έχει δημιουργηθεί και την περιοχή στην οποία εμφανίζεται, τα συμπτώματα διαφέρουν. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:
- Ξαφνικός Πόνος
- Μειωμένο Εύρος Κίνησης
- Αίσθηση Ευαισθησίας
- Εμφάνιση Οιδήματος
- Εμφάνιση Αιματώματος
- Αιμορραγία
Σε περιπτώσεις όπου ο τραυματισμός δεν εντοπιστεί άμεσα ή ο τρόπος αντιμετώπισης του δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τότε τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους έπειτα από μερικές ώρες ή ημέρες.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Εξαιρετικά σημαντικό είναι ο ασθενής εάν παρατηρήσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα να επικοινωνήσει με τον ιατρό του και να κανονίσει μια επίσκεψη σε αυτόν. Ο Ιατρός προκειμένου να προτείνει στον ασθενή την κατάλληλη θεραπεία για αυτόν, προβαίνει σε εξατομικευμένη διάγνωση. Μελετάει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και εάν το κρίνει απαραίτητο ενδέχεται να συστήσει την πραγματοποίηση κάποιας ακτινογραφίας ή αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας.
Θεραπεία Αθλητικών Κακώσεων
Αναλόγως με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς προτείνεται και η κατάλληλη θεραπεία. Τη στιγμή την οποία συνέβη ο τραυματισμός συστήνεται να γίνει είτε εφαρμογή πάγου στην παθούσα περιοχή, είτε περίδεση. Για το λόγο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις η συντηρητική θεραπεία καθίσταται ικανοποιητική. Υπάρχουν και περιπτώσεις όμως που κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση του τραυματισμού.
Χειρουργική Αντιμετώπιση Αθλητικών Κακώσεων
Η χειρουργική αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων προβλέπεται σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο. Κατά κύριο λόγο, η μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται για τη χειρουργική αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων είναι η αρθροσκοπική χειρουργική. Η συγκεκριμένη μέθοδος διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, ορισμένα από τα οποία είναι:
- Σύγχρονες και ασφαλές τεχνικές
- Άμεση κινητοποίηση
- Αποτελεσματική και Γρήγορη Λύση
Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι