Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αποτελεί μία πάθηση του ώμου. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την συσσώρευση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η συγκεκριμένη πάθηση είναι ασυμπτωματική. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις στις οποίες ο πόνος κάνει ξαφνική εμφάνιση μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι ο πόνος να ξυπνά τον ασθενή και είναι εξαιρετικά έντονος.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα: Αίτια

Οι αιτίες από τις οποίες προκαλείται η πάθηση δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρες. Συνήθως, οι ασθενείς παρατηρούν μία μακροχρόνια ενόχληση στην περιοχή του ώμου και τίποτα παραπάνω. Έρευνες έχουν δείξει ότι οφείλεται σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου και κατά κύριο λόγο του υπερακανθίου.

Αυτοί οι τραυματισμοί προκαλούν διόγκωση των τενόντων και αυξάνουν την πίεση και την προστριβή τους στο εσωτερικό του υπακρωμιακού χώρου.

Επιπλέον, οι αιτίες που προκαλούν τενοντίτιδα στον ώμο είναι συμβατές με εκείνες που προκύπτουν και στην περίπτωση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας. Οι πιο συχνές μεταξύ αυτών φαίνεται να είναι οι εξής:

 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Σύνδρομα Υπέρχρησης του ώμου
 • Θυρεοειδοπάθεια
 • Σύνδρομο Υπακρωμιακής Προστριβής του ώμου


Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα: Ποιοι είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση της πάθησης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η πάθηση αυτή κάνει την εμφάνισή της σε ενήλικες 30-60 ετών. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπής στην εμφάνιση της πάθησης συγκριτικά με τους άνδρες.

Όπως προαναφέρθηκε άτομα τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή θυροειδοπάθεια εμφανίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την πάθηση.

Συμπτώματα Ασβεστοποιού Τενοντίτιδας

Τα κυριότερα συμπτώματα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι οι εξής:

 • Έντονος Πόνος
 • Δυσκολία εκτέλεσης κινήσεων του ώμου


Διάγνωση Ασβεστοποιού Τενοντίτιδας

Η διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης απαιτεί τη γνώση και την εμπειρία ενός εξειδικευμένου Ορθοπαιδικού Χειρουργού προκειμένου να επιτευχθεί ένα άριστο και λειτουργικά σωστό αποτέλεσμα. Ο Ιατρός αρχικά αξιολογεί το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς για να βεβαιωθεί ότι πρόκειται πράγματι για ασβεστοποιό τενοντίτιδα.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις ασθενών ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος και καθιστά δύσκολη ακόμη και την πιο μικρή κίνηση του ώμου. Το γεγονός αυτό προκαλεί μία πολύ ισχυρή υποψία στον ιατρό για ύπαρξη ασβεστοποιού τενοντίτιδας.

Για τη λεπτομερή διάγνωση της πάθησης ο ασθενής προβαίνει στη λήψη μίας απλής ακτινογραφίας. Συμπληρωματικά με την ακτινογραφία ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να πραγματοποιήσει και ένα υπερηχογράφημα.

Τέλος, ένας ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμη και μαγνητική τομογραφία για μία περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασης των μυών και των τενόντων του τενοντίου πετάλου καθώς και για την ανεύρεση συνοδών βλαβών.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα: Θεραπεία

Όταν ο πόνος είναι οξύς και ο ασθενής νιώθει έναν έντονο και ενοχλητικό πόνο, κύριο μέλημα του Ιατρού είναι η ταχεία ανακούφιση από τα συμπτώματα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:

 • Ξεκούραση και Ανάπαυση
 • Παγοθεραπεία
 • Φυσικοθεραπεία
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
 • Τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδούς με τοπικό αναισθητικό.

Οι κρίσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν, σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 15%, ενδέχεται να είναι επαναλαμβανόμενες και να υποτροπιάζουν. Κατά αυτόν τον τρόπο ο ασθενής έρχεται αντιμέτωπος με ένα χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει τη λειτουργικότητα του ώμου και καθιστά δύσκολη την καθημερινότητά του.

Με ποιο τρόπο πραγματοποιείται η Αρθροσκόπηση Ώμου;

Η Αρθροσκόπηση Ώμου είναι η επέμβαση εκείνη που πραγματοποιείται μέσω 2-3 μικρών οπών στο δέρμα. Με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός παρακολουθεί και ελέγχει την άρθρωση του ώμου καθώς και προβαίνει στη διόρθωση των βλαβών που εντοπίζει. Η αποθεραπεία που χρειάζεται είναι γρήγορη και παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων. Μερικά από αυτά είναι:

 • Γρήγορη ανακούφιση του ασθενούς από τον οξύ πόνο
 • Απουσία νοσηλείας
 • Πλήρη αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας του ώμου
 • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Μέθοδος Ελάχιστα Επεμβατική

Ο Ιατρός Ιωάννης Πολυζώης έπειτα από τη λαμπρή του πορεία στο χώρο της Ορθοπαιδικής στη Μεγάλη Βρετανία, επιστρέφει στην Ελλάδα γεμάτος εμπειρία και εξειδίκευση στις παθήσεις του άνω άκρου. Αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή ιατρού κάτι που επιβεβαιώνουν οι εκατοντάδες άριστες κριτικές ασθενών που έχουν υποβληθεί. Επικοινωνήστε μαζί και ξεχάστε για πάντα ό,τι σας ταλαιπωρεί!

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι