Αναγεννητική Ιατρική

αναγεννητική ιατρική

Ο σκοπός της αναγεννητικής ιατρικής είναι να χρησιμοποιεί μόνο μη επεμβατικές ή βιολογικές θεραπείες για την ίαση συμπτωμάτων πόνου και φλεγμονής ποικίλλων τραυματικών και εκφυλιστικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος αλλά και να διαθέτει τη δυνατότητα να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την επούλωσή τους.

Τι είναι η αναγεννητική ιατρική;

Οι θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής ή αλλιώς οι λεγόμενες ορθοβιολογικές, χρησιμοποιούν φυσιολογικούς ιστούς που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα, όπως το αίμα, το λίπος ή ο μυελός των οστών.

Ως επί το πλείστων, αυτός ο τύπος θεραπείας χρησιμοποιεί τον ιστό του ίδιου του ασθενούς για τη θεραπεία ενός τραυματισμού. (Αυτό ονομάζεται “αυτόλογη” αναγεννητική ιατρική.) Αυτές οι θεραπείες είναι εντελώς ασφαλείς και ακίνδυνες για τον ασθενή, καθώς προέρχονται από τα κύτταρα του ίδιου του ατόμου.

Ποιο είναι το όφελος της αναγεννητικής ιατρικής;

Η αναγεννητική ορθοπαιδική μπορεί να βελτιώσει τον πόνο σημαντικά και να ενισχύσει την επούλωση πολλών αθλητικών κακώσεων και τραυματισμών, όπως σοβαροί τραυματισμοί/ρήξεις τένοντα, συνδέσμου, κάκωση και οίδημα οστού, ρήξη μυός, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, ρήξη μηνίσκου, χόνδρου ή άλλου ιστού.

Οι τραυματισμοί που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν έχουν καθόλου καλή ικανότητα να θεραπεύονται από μόνοι τους. Ο στόχος της αναγεννητικής ιατρικής είναι να βοηθά αυτούς τους ιστούς να επουλωθούν καλύτερα και παράλληλα να μειώνει το πόνο και τη φλεγμονή σημαντικά έτσι ώστε η αποκατάσταση να ξεκινά τάχιστα και να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Οι θεραπείες αυτές μπορεί βέβαια και να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων όπως διάφορα είδη αρθρίτιδας.
Η αναγεννητική ιατρική μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς να αποφύγουν εντελώς μια χειρουργική επέμβαση ή να επιβραδύνουν σημαντικά την οποιαδήποτε χειρουργική θεραπεία.

Καταστάσεις που συνήθως αντιμετωπίζονται με αναγεννητική ιατρική περιλαμβάνουν:

 • Οστεοαρθρίτιδα και πόνος στις αρθρώσεις
 • Τενοντίτιδες
 • Δισκοπάθεια εκφυλιστικού τύπου σπονδυλικής στήλης
 • Κατάγματα οστών που δεν πορώνονται σωστά
 • Τραυματισμοί χόνδρου
 • Ρήξεις μυών σε αθλητές
 • Ρήξεις μηνίσκου
 • Ρήξεις επιχειλίου χόνδρου στο ισχίο και τον ώμο
 • Διαστρέμματα ή ρήξεις συνδέσμων ποδοκνημικής και γόνατος
 • Μερικές ρήξεις τενόντων
 • Φλεγμονή των νεύρων
 • Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Αξιολογήσεις

Γιάννης Κ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κ. Πολυζώη μετά από ένα τραυματισμό μου σε 5χ5. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Ο κ. Πολυζώης μου εξήγησε όλα τα βήματα τη θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσω και σε κάθε βήμα ένιωθα ότι είχα δίπλα μου ένα γιατρό με εξαιρετικό επίπεδο επαγγελματισμού. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Θοδωρής Σ.
Read More
Επισκέφθηκα το γιατρό λόγω μιας αθλητικής κάκωσης στο γόνατό μου σε συνέχεια ενός τραυματισμού μου λόγω μπάσκετ. Εξαιρετικός επιστήμονας σε επίπεδο γνώσεων και επιπλέον προσιτός άνθρωπος, μου έλυσε όλες τις απορίες μου. Το πρόβλημά μου θεραπεύτηκε τελείως. Έχω επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές μου. Παίζω μπάσκετ στο 100% των δυνατοτήτων μου και δεν αισθάνομαι πια καμία ενόχληση. Σωστή διάγνωση, θεραπεία και αποθεραπεία. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!
Νίκος Ζ.
Read More
Εξαίρετος γιατρός, άνθρωπος και συνεργάτης! Σαν φυσικοθεραπευτης έχω αναλάβει την αποκατάσταση ασθενών του μετεγχειρητικα , και λόγω των τεχνικών και της εμπειρίας που χρησιμοποιεί, κάνει την δουλειά μου πολύ πιο εύκολη και την αποκατάσταση του ασθενούς πιο ανώδυνη. Σπουδαία εξειδικευση σε ότι αφορά τον ώμο!
Θωμάς Μ.
Read More
Εξαιρετική κλινική εξέταση στηριζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα. Απόλυτα καταρτισμένος στο αντικείμενο του με ανθρώπινη προσεγγιση στο πρόβλημα σου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα.
Νεφέλη Θ.
Read More
Επισκέφτηκα τον γιατρό για ένα τραυματισμό που είχα στον αστράγαλο μου, γιατί χρειαζόμουν μία δεύτερη γνώμη. Ο κ. Πολυζώης ήταν εξαιρετικός σε όλη την συνάντηση, παίρνοντας το ιστορικό μου όπως ενδείκνυται και αφιερώνοντας χρόνο να μου εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί στο πόδι μου με τον τραυματισμό καθώς και ποιες είναι οι επιλογές μου. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία που σου δίνει μία πολύ ολοκληρωμένη γνωμάτευση. Στην συνάντηση είχα την ευκαιρία να ζητήσω και την συμβουλή του για ένα παλιότερο τραυματισμό με τον ώμο μου, γιατί έχει εξειδίκευση σε αυτό το σημείο. Τον συστήνω 100% γιατί είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές.
Βασίλειος Μ.
Read More
Πριν ένα μήνα περίπου υποβλήθηκα σε επέμβαση αρθροσκόπησης στον αριστερό ώμο λόγω δυσκινησίας που μου εμφανίστηκε, με ιατρό τον κ. Πολυζώη. Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και η αποθεραπεία ακολούθησε ακριβώς τα χαρακτηριστικά και τους χρόνους για τους οποίους με είχε ενημερώσει ο κ. Πολυζώης εξ αρχής. Ήταν η πρώτη επέμβαση που έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και θεωρώ ότι ο κ. Πολυζώης μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη και με βοήθησε εξηγώντας μου με κάθε λεπτομέρεια τη βλάβη στον ώμο μου και τον τρόπο αντιμετώπισης. Ήταν πρόθυμος να ασχοληθεί μαζί μου οποιαδήποτε στιγμή, σοβαρός, ηθικός και φιλικός σε κάθε περίπτωση. Αναζητώντας πληροφορίες για την επιστημονική του κατάρτιση διαπίστωσα ότι διαθέτει εξαιρετικό βιογραφικό γεγονός που αύξησε σημαντικά την εμπιστοσύνη που μου ενέπνευσε. Προτείνω τον κ. Πολυζώη ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε παρουσιάζει ορθοπεδικό πρόβλημα αντίστοιχο με το δικό μου.
Τηλέμαχος Σ.
Read More
Επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω στην άρθρωση του αγκώνα. Πρόκειται για εξαίρετο επιστήμονα, άριστα καταρτισμένο. Το σημαντικότερο όμως προσόν του κατά τη γνώμη μου είναι η ικανότητα του να εμπνέει εμπιστοσύνη, απόρροια της βαθιάς γνώσης του αντικειμένου του αλλά και της ευγενικής του προσωπικότητας. Φιλικός και σοβαρός, πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και να εξηγήσει με τρόπο απλό και κατανοητό τη φύση του προβλήματος και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του. Συνιστώ τον κύριο Πολυζώη ανεπιφύλακτα.
Νικόλαος Κ.
Read More
Έχοντας χρόνιο πρόβλημα πόνου στη μέση, και μετά από ένα νέο τραυματισμό στην περιοχή, επισκέφθηκα τον κύριο Πολυζώη. Άκουσε με προσοχή το ιστορικό μου, με εξέτασε κλινικά λεπτομερώς και μου εξήγησε με υπομονή την εικόνα της μαγνητικής μου τομογραφίας. Εκτίμησα ιδιαίτερα τον καθησυχαστικό του τόνο και τη διάθεση του να λύσει τις απορίες μου και να με καθοδηγήσει στα στάδια της αποθεραπείας μου. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα
Γιώργος Μ.
Read More
Αντιμετώπισα πρόβλημα στην ομαλή κίνηση του μεσαίου δακτύλου του δεξιού χεριού (κλείδωμα με πόνο στις ακραίες κινήσεις και στα παιχνίδια αναψυχής). Ο έμπειρος ορθοπεδικός Ι. Πολυζώης στον οποίο απευθύνθηκα διέγνωσε εκτυνασσόμενο δάχτυλο (trigger finger). Μου έκανε επέμβαση και η αποκατάσταση έγινε πολύ γρήγορα. Η αποκατάσταση ήταν εντυπωσιακή. Σε χρόνο λιγότερο από μια βδομάδα εκτός των άλλων μπόρεσα να ξανασχοληθώ με τα αγαπημένα μου sport που χρειάζονται δυνατά δάχτυλα, την αναρρίχηση βράχων, το ποδήλατο βουνού και το τρέξιμο βουνού.
Μαίρη Μ.
Read More
Σύνθετο κάταγμα αγκώνα, έγινε πετυχημένη οστεοσύνθεση. Ευχαριστώ τον κ. Πολυζώη για την ευγενή ενημέρωση και επικοινωνία που σε ασθενή είναι σημαντική.
Ζηναΐς Κ.
Read More
Εξαιρετικός ιατρός με μεγάλη εμπειρία σε sport's medicine. Μετά από ατύχημα στο σκι περπατάω σαν να μην έγινε ποτέ!
Βασιλική Μπ.
Read More
Εξαιρετικός επιστήμονας, αλλά και άνθρωπος!!!! Όποτε τον χρειαστείς είναι δίπλα σου, να σε καθησυχάσει, να σε βοηθήσει. Μου έκανε αφαίρεση ενός ογκιδίου στο δάχτυλο και από την πρώτη στιγμή που με εξέτασε μέχρι την εγχείριση ένοιωσα ασφάλεια και σιγουριά χωρίς καθόλου μετεγχειριτικούς πόνους. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!!!!
Previous
Next

Η αναγεννητική ιατρική μπορεί επίσης να βοηθήσει στη συντόμευση και να ενισχύσει τη διαδικασία αποκατάστασης μετά από συνήθεις επεμβάσεις, όπως οι περισσότερες αρθροσκοπικές συρραφές ή συνδεσμοπλαστικές τενόντων και συνδέσμων γύρω από το γόνατο, το ισχίο και τον ώμο.

Ποια είναι η διαδικασία της αναγεννητικής ιατρικής;

Δείγματα του ιστού του σώματος ενός ασθενή (ή σε κάποιες περιπτώσεις δωρητή) συλλέγονται και συγκεντρώνονται για να παράγουν ένα διάλυμα που στη συνέχεια εγχέεται στον ασθενή.

Επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι αυτά τα παρασκευάσματα περιέχουν όχι μόνο κύτταρα που σηματοδοτούν ή «καλούν» άλλα κύτταρα να συγκεντρωθούν στο σημείο του τραυματισμού για να βοηθήσουν στην επούλωση, αλλά και πολλές πρωτεΐνες και αυξητικούς παράγοντες που ανακουφίζουν τη φλεγμονή και το πόνο.

Πώς παρασκευάζονται τα «ενέσιμα» στην αναγεννητική ιατρική;

Το δείγμα ιστού (αίματος, μυελού των οστών ή λίπους) θα αναρροφηθεί μέσω μιας ειδικής σύριγγας και στη συνέχεια θα “περιστραφεί” σε μια φυγόκεντρο και θα συγκεντρωθεί. Αυτό περιέχει κύτταρα και βιολογικά εργαλεία που βοηθούν στην επούλωση των τραυματισμών.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι αναγεννητικής ιατρικής;

Οι θεραπείες αναγεννητικής ιατρικής περιλαμβάνουν:

 • Ενέσιμο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια
 • κυτταρικές θεραπείες όπως:
  • θεραπεία μυελού των οστών (επίσης γνωστή ως συμπύκνωμα αναρρόφησης μυελού των οστών ή BMAC)
  • κυτταρική θεραπεία

Θεραπεία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια

Παράγεται από ένα μικρό δείγμα του αίματος ενός ατόμου (10-15 mls ). Το αίμα φυγοκεντρείται (περιστρέφεται) για να απομονώσει και να συγκεντρώσει τα αιμοπετάλια σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από το φυσιολογικό.

Τα αιμοπετάλια είναι τα κύτταρα του αίματος που βοηθούν στις φυσικές διαδικασίες επούλωσης των ιστών.

Αυτά τα αιμοπετάλια, μαζί με ένα υγρό τμήμα του αίματος που ονομάζεται πλάσμα, στη συνέχεια εγχέονται πίσω στον ίδιο ασθενή στο σημείο του τραυματισμού ή της φλεγμονής. Η ένεση περιέχει έναν αριθμό πρωτεϊνών και αυξητικών παραγόντων που μπορούν δυνητικά να μειώσουν τη φλεγμονή, να μειώσουν τον πόνο και να βελτιώσουν την επούλωση των ιστών. Έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς τραυματισμούς μαλακών μορίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε συνδέσμους, τένοντες, χόνδρο και μυς. Όπως συμβαίνει με όλα τα αυτόλογα αναγεννητικά φάρμακα, είναι εντελώς ασφαλές και δεν έχει παρενέργειες, καθώς είναι μια θεραπεία που προέρχεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς.

Κυτταρικές θεραπείες

Άλλες κυτταρικές θεραπείες λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο αλλά περιλαμβάνουν άλλους τύπους ανθρώπινων κυττάρων.

 • Το μείγμα αναρρόφησης μυελού των οστών (BMAC, που είναι επίσης γνωστό ως “θεραπεία μυελού των οστών”) είναι η θεραπεία που παράγεται από κύτταρα του μυελού των οστών. Ο μυελός των οστών συλλέγεται συνήθως από το λαγόνιο της λεκάνης του ασθενή.
 • Η θεραπεία με λιπώδη ιστό χρησιμοποιεί λιποκύτταρα που λαμβάνονται από την κοιλιά ή το μηρό ενός ατόμου. (Αυτή η διαδικασία είναι εντελώς άσχετη με τη λιποαναρρόφηση ή άλλες αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις που εκτελούνται από πλαστικούς χειρουργούς.)
 • Άλλες κυτταρικές θεραπείες προέρχονται από κύτταρα σε πλακούντα ή αμνιακό ιστό. Ορισμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι τύποι κυτταρικών ενέσεων δύναται να βελτιώσουν τα συμπτώματα διαφόρων παθήσεων του μυοσκελετικού. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι απόλυτα σαφής. Ενδέχεται να προκύπτει από αντιφλεγμονώδεις χημικές ουσίες που παράγουν τα συγκεκριμένα κύτταρα και όχι από αυτά.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ έγχυσης πλάσματος αιμοπεταλίων και BMAC;

Η διαδικασία είναι παρόμοια, αλλά διαφέρει ως προς τον τύπο ιστού του σώματος από τον οποίο λαμβάνονται τα δείγματα. Στην περίπτωση της έγχυσης πλάσματος αιμοπεταλίων, ένα δείγμα του αίματος του ασθενούς θα ληφθεί χωρίς να χρειάζεται κανένα αναισθητικό. Για το BMAC, το δείγμα λαμβάνεται από το λαγόνιο οστό της λεκάνης χρησιμοποιώντας μια βελόνα. Αυτό χρειάζεται τοπική αναισθησία.

Μπορεί το η έγχυση πλάσματος ή οι κυτταρικές θεραπείες να αναγεννήσουν τον χόνδρο, τον τένοντα ή τους μυς;

Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες στη βιβλιογραφία εξακολουθούν να είναι αρκετά περιορισμένες και δεν έχουν ακόμη αποδείξει εάν οι μυοσκελετικοί ιστοί μπορούν να αναγεννηθούν με απευθείας ενέσιμο μείγμα αιμοπεταλίων, BMAC ή λιπώδους ιστού.

Παρόλα αυτά συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα μείγματα περιέχουν όχι μόνο κύτταρα που σηματοδοτούν ή «καλούν» άλλα κύτταρα να συγκεντρωθούν στο σημείο του τραυματισμού για να βοηθήσουν στην επούλωση, αλλά και πολλές πρωτεΐνες καθώς και αυξητικούς παράγοντες που ανακουφίζουν τη διαδικασία φλεγμονής και τα συμπτώματα του πόνου.

Ποιος πρέπει να λάβει θεραπεία αναγεννητικής ιατρικής;

Αυτό εξαρτάται τόσο από κάθε μεμονωμένο ασθενή όσο και από την ιδιαίτερη κατάστασή του. Για να αξιολογήσετε εάν είστε καλός υποψήφιος για μια διαδικασία αναγεννητικής ιατρικής, θα πρέπει να επισκεφθείτε το Κο Πολυζώη για να πάρει το ειδικό ιστορικό, να σας εξετάσει προσεκτικά και να αξιολογήσει τα συμπτώματα σας.

Ποια διαδικασία αναγεννητικής ιατρικής είναι καλύτερη για τον ασθενή;

Αν και όλες οι θεραπείες αναγεννητικής και κυτταρικής αναγεννητικής ιατρικής έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα σε ασθενείς με ποικίλες μυοσκελετικές παθήσεις, υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για κάθε ασθενή.
Ο Κος Πολυζώης με τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει θα αξιολογήσει τα συμπτώματά και την παρούσα κλινική εικόνα του κάθε ασθενούς και θα σας προτείνει τη πιο κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπεία για τη δικιά σας πάθηση.

Πόσο διαρκεί η ένεση;

Εάν κάνετε ένεση με αιμοπετάλια, η όλη διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Για τις κυτταρικές θεραπείες, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μία έως μιάμιση ώρα.

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης;

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να συνεχίσουν τις κανονικές καθημερινές τους δραστηριότητες εντός 24 ωρών μετά τη θεραπεία και είναι συνήθως σε θέση να συνεχίσουν την έντονη άσκηση λίγες εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Ωστόσο, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Πόσο κοστίζει η αναγεννητική ιατρική;

Το συνολικό κόστος της διαδικασίας είναι αρκετά προσιτό και ποικίλλει ανάλογα με το είδος της θεραπείας.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Ιατρό Ιωάννη Πολυζώη για ένα ραντεβού για να δώσετε οριστική λύση στο πρόβλημά σαέγ

Καλέστε μας για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού

2106862167 | 6970099060
Λεωφόρος Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι